Oversvømmelse

- Helt forferdelig

Rune Svorkås går noen nervepirrende timer i møte, etter at huset hans er blitt omringet av vann.

HARDT RAMMET: Det kraftige regneværet har skapt en flom rundt huset til Rune Svorkås (64) i Skjeberg. Foto: Nyhetstips.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt forferdelig, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Det sier huseier Rune Svorkås (64) til Dagbladet, etter at han lørdag morgen fikk beskjed om at huset hans i Skjeberg var omringet av vann.

- Jeg var på hytta i Uddevalla da naboen ringte meg ved 09.30-tida. Det første jeg tenkte var at nå skjer det igjen. Jeg måtte bare sette meg i bilen og kjøre hjem.

FLOM: Rune Svorkås (64) tok turen hjem fra hytta i Uddevalla for å sjekke at vannet ike hadde trengt inn i huset. Foto: Nyhetstips.no
FLOM: Rune Svorkås (64) tok turen hjem fra hytta i Uddevalla for å sjekke at vannet ike hadde trengt inn i huset. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

Han forklarer til Dagbladet at det var en flom på akkurat samme stedet for rundt 25 år siden.

- Da trengte vannet inn i boligen. Det har det foreløpig ikke gjort nå, men det regner jo godt fremdeles.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først snakket med Svorkås.

MYE VANN: Slik ser det ut på jordene rundt huset til Rune Svorkås. Han bor i det grå huset midt i bildet. Foto: Nyhetstips.no
MYE VANN: Slik ser det ut på jordene rundt huset til Rune Svorkås. Han bor i det grå huset midt i bildet. Foto: Nyhetstips.no Vis mer

- Ganske spent

Ifølge skjebringen er det fortsatt noe klaring før vannet eventuelt trenger inn i boligen.

- Det er vel rundt ti til femten centimeter med klaring opp til husveggen. Vannet renner inn mot huset og jeg er ganske spent, sier Svorkås.

Han forteller deretter at det vanligvis renner en bekk forbi, ikke så langt unna huset.

- Det er blitt til en elv nå. Jeg prøver å kontakte forsikringsselskapet for å høre om de kan hjelpe meg.

I TELEFONEN: 64-åringen vet ikke hva han skal gjøre, etter at flommen har omringet huset hans. Han håper på hjelp fra forsikringsselskapet.
I TELEFONEN: 64-åringen vet ikke hva han skal gjøre, etter at flommen har omringet huset hans. Han håper på hjelp fra forsikringsselskapet. Vis mer

Østfoldbanen stengt

Oversvømmelsen har også skapt problemer for Østfoldbanen. Den er nå stengt på grunn av flom ved Skjeberg stasjon.

- Vi har fått vann i et teknisk rom. Vi er i gang med lense der, men det er også mye vann i sporet, så jeg har ingen prognose om hvor lenge det vil være stengt, sier medievakt i Bane NOR, Olav Nordlie til Dagbladet.

Flere steder

Det er ikke bare i Skjeberg at de store vannmengdene har skapt problemer. Lørdag formiddag kunne vaktleder ved Øst 110-sentralen, Frode Johannessen fortelle at de hadde rykket ut på mange oppdrag i hele distriktet.

- Vi har flere oppdrag som ligger på vent også, henvendelsene kommer fra hele distriktet, fortalte vaktlederen.

Han kom samtidig med en klar oppfordring.

- Man kan gjøre små enkle grep. Gå ut og sjekk takrennene. Sjekk at det ikke er noe løv eller annet avfall som er til hinder for vannet. Det samme gjelder eventuelt tette sluk.

Spent på søndagen

Trafikkoperatør i Statens vegvesen, Nils Aae, forteller til Dagbladet de i løpet av lørdagen har måttet stenge en del veier, spesielt nedover i Østfold, men også på Romerike.

- Akkurat nå er det ingen trafikale problemer, men veien er stengt ved Leirsund bru, samt ved undergangen på Lørenskog-stasjon, sier han ved 13.20-tida.

Han forteller også at det er en del trær som har falt over veien i løpet av natta på grunn av de store vannmengdene.

- Vi er veldig spent på morgendagen, men må ta det som det kommer, sier trafikkoperatøren.

- Hva vil du si til de som må ut på veien i løpet av helga?

- Det er viktig at de forholder seg til været og veien. Samtidig gjelder det å være oppmerksom og følge de midlertidige skiltene som blir satt opp.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer