Sian sprayet rådhusvakt i ansiktet:

- Helt forferdelig

Da Sian brente koraner utenfor Oslo rådhus søndag, forsøkte to vakter å slokke flammene. Det endte med at en av vaktene ble sprayet med rød spray i ansiktet og fikk en forbigående øyeskade. Saken er anmeldt.

DEMONTRASJON: Stopp islamiseringen av Norge brente søndag 19. desember koraner foran Oslo rådhus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er veldig alvorlig, det som skjedde. De er der for å beskytte demokratiet, og det å angripe de som gjør det, det er i seg selv veldig, veldig alvorlig.

Det sier varaordfører Abdullah Alsabeehg i Oslo til Dagbladet.

- Angrep på ytringsfriheten

Det var søndag at den islamfiendtlige grupperingen Stopp islamiseringen av Norge, også kjent som Sian, brente koraner foran trappene opp til Oslo rådhus, skriver Vårt Oslo og Avisa Oslo, som omtalte saken først.

I en video, delt på sosiale medier av Sian selv, ser man to rådhusvakter som forsøker å slokke brannene med vann i bøtter.

Sian-demonstrantene filmer vaktene nærgående og sier flere ganger at det vaktene holder på med, er «lovstridig angrep på ytringsfriheten».

«Film han der muslimen også. Er du muslim? Er du muslim?» sier en kvinne.

«Svin. Se godt på han. Se på det svinet. Skamløse svinet. Se på forræderen», fortsetter hun.

SKUFFET: Varaordfører i Oslo Abdullah Alsabeehg (Ap) sier han har mottatt mange meldinger fra folk som er frustrerte og sinte etter det som skjedde foran rådhuset søndag. - Og jeg deler frustrasjonen og skuffelsen over at noen kan oppføre seg på denne måten, sier han. Foto: Torstein Bøe / NTB
SKUFFET: Varaordfører i Oslo Abdullah Alsabeehg (Ap) sier han har mottatt mange meldinger fra folk som er frustrerte og sinte etter det som skjedde foran rådhuset søndag. - Og jeg deler frustrasjonen og skuffelsen over at noen kan oppføre seg på denne måten, sier han. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ville hindre slokkingen

En av demonstrantene stiller seg etter hvert opp ved en av de brennende bøkene for å hindre at den ene vakta kommer til med vann. Det ender med at vakta gir demonstranten et puff. Demonstranten snur seg deretter og sprayer vakta med rød spray rett i ansiktet fra nært hold.

Sian-leder Lars Thorsen var selv til stede foran rådhuset søndag. Han sier til Dagbladet at han er sjokkert over det som skjedde, mener vaktenes inngripen i koranbrenningen er en trussel mot demokratiet, og kaller de to «svin og forræder».

  • Se Thorsens fullstendige svar lenger nede i artikkelen.
BRANT KORANEN: Sian-demonstranter tente på flere koraner utenfor Oslo rådhus søndag. Foto: Skjermdump fra video
BRANT KORANEN: Sian-demonstranter tente på flere koraner utenfor Oslo rådhus søndag. Foto: Skjermdump fra video Vis mer

Vakta hadde behov for legetilsyn etter hendelsen, forteller rådhusforvalter Marit Jansen til Dagbladet.

- Han har fått en forbigående skade i øyet, som han vil bli helt bra av. Det er en skade fra trykklufta fra boksen, sier hun og understreker:

- Jeg tenker at det er en fullstendig uakseptabel handling mot en person i offentlig tjeneste, og mot en av våre ansatte.

- Alvorlig

Varaordfører Alsabeehg reagerer også sterkt på at offentlig ansatte, som er der for å beskytte lokaldemokratiet, blir utsatt for slike angrep, forteller han.

- Det er helt forferdelig. Det er rasisme inne i bildet, og det å bli kalt de tingene som de ble kalt, er helt uakseptabelt og ugreit. De gjorde bare jobben sin. Om det brenner utenfor en persons hjem, så ville man reagert på samme måte og forsøkt å slokke brannen. Og så blir de møtt med de ropene, og det ender med at en person blir skadd, sier Alsabeehg og fortsetter:

- Jeg opplever dette som alvorlig. At Sian går over til det stadiet, og at de ganske klart og tydelig angriper en som er ansatt i offentlig sektor for å beskytte en demokratisk institusjon.

Anmeldt

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt sier til Dagbladet at rådhusvakta har anmeldt hendelsen.

- Vi besluttet å opprette en sak, og så kom det inn en anmeldelse i saken. Dette gjelder vakta og det han ble utsatt for, så vi vil undersøke saken nærmere og innhente materiale for å vurdere saken, forteller Grøndal.

SPRAY I ANSIKTET: Etter at vakta puffet til en av Sian-demonstrantene, fikk han sprayet rød spray i ansiktet. Foto: Skjermdump fra video
SPRAY I ANSIKTET: Etter at vakta puffet til en av Sian-demonstrantene, fikk han sprayet rød spray i ansiktet. Foto: Skjermdump fra video Vis mer

Varaordfører Alsabeehg sier han tirsdag har vært nede med sjokolade til vaktene på rådhuset.

- De er noen ekte helter som fortjener en stor takk. Vi er på rådhuset både tidlig og seint, og har sett hvordan de jobber med sikkerheten rundt demokratiet vårt hver eneste dag og skaper trygge omgivelser for alle. De jobber døgnet rundt for at alle folkevalgte og besøkende skal ha det trygt og bra.

Sian: - Direkte angrep

Leder Lars Thorsen i Sian forsvarer demonstrantenes framferd. Han avviser at sprayen som ble brukt mot den ene vakta, er skadelig.

- Vi angripes av to personer som angriper demokratiet da de forsøkte å slokke brannen. Det er jo ulovlig, og det vet de jo. Nå skal ikke jeg påstå hva de gutta vet, men alle som kommenterer dette i ettertid, vet at det er ulovlig. Men det de gjorde ,var ikke bare en trussel mot demokratiet, det var et direkte angrep, sier Thorsen til Dagbladet og legger til:

AVVISER: Sian-leder Lars Thorsen avviser at sprayen som ble brukt mot rådhusvakta var skadelig, og mener det er vaktene som angrep dem. Her fra en demonstrasjon i Sandvika i Bærum i april i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISER: Sian-leder Lars Thorsen avviser at sprayen som ble brukt mot rådhusvakta var skadelig, og mener det er vaktene som angrep dem. Her fra en demonstrasjon i Sandvika i Bærum i april i år. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De forlater jobben sin, som er å passe på rådhuset, ikke å passe på plassen der vi sto. Det er en ulovlig inngripen. Det er ingen som kan produsere en begrunnelse som skulle tilsi at det var lovlig.

- Men hvorfor måtte dere stå utenfor rådhuset og brenne koraner?

- Vi følte at vi måtte stå foran rådhuset som en direkte respons på det vedtaket som ble fattet 15. desember, hvor kommunen vedtok at de ville prøve å hindre Sian fra å holde markeringer og møter på kommunens eiendom. Det er åpenbart ulovlig, men de gjorde det likevel. Ingen kan finne seg i at vi har politikere som ikke følger norsk lovverk. Det skal alle gjøre.

- Men hvorfor valgte dere å filme vaktene på nært hold og komme med lite hyggelige karakteristikker?

- De angriper en fredelig demokratisk markering. Da er du et svin og en forræder. Det er ikke for sterke uttrykk i den sammenhengen. Det kom som en respons på det ulovlige angrepet på demokratiet. Det angrepet er mer alvorlig enn at han bare fysisk forsøker å takle en menneskerettighetsforkjemper. Han angriper forsamlingsfrihet og politisk frihet. Det er en skandale.

- Så du mener dere handlet riktig?

- Ja, vi stakk kamera opp i trynet på de to som benevnes som svin, fordi de har gjort seg skyldig i en forbrytelse, og da måtte vi selvfølgelig filme det. Det finnes ikke det snev klanderverdig å filme de to overgriperne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer