Helt fullt på likhuset

Da pårørende kom til likhuset i byen Iskandariya for å lete etter sine kjære i går, lå flere lik slengt utenfor. Likhuset var fullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang ble en irakisk politistasjon rammet, og nok en gang var de fleste av ofrene uskyldige sivile.

Den 250 kilo tunge bilbomba, som var plassert i en Toyota pickup, eksploderte rett utenfor piggtrådsperringene og sandsekkene som skulle beskytte politistasjonen. Flere titalls irakere som skulle søke jobb som politifolk, sto i kø. Flere av disse ble drept, sammen med en rekke sivile som befant seg i området. Fire irakiske politifolk mistet også livet. 150 mennesker ble skadd.

Det var i går kveld uklart om bomba var fjernstyrt eller om det dreide seg om et selvmordsangrep.

I flammer

- Menn, kvinner og barn løp i alle retninger etter eksplosjonen. Noen av dem var i flammer, fortalte dagarbeideren Mohammed Ali, som var med på å hjelpe skadde.

Bilbomba lagde et krater som var 25 meter langt og tre meter bredt. Deler av politistasjonen ble lagt i ruiner. 300 irakiske politimenn og medlemmer av landets amerikanskledede sikkerhetsstyrker er blitt drept i løpet av de siste månedene.

Toyotaen som eksploderte skal ha tilhørt en tidligere irakisk etterretningsoffiser. Men amerikanske offiserer pekte mot medlemmer av al-Qaida-nettverket som mulige gjerningsmenn i går.

Mystisk brev

- Aksjonen viser noen av al-Qaidas fingeravtrykk, sa brigader Mark Kimmitt, assisterende operasjonssjef for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak. Tidligere på dagen fortalte amerikanerne at de hadde funnet et 17 sider langt brev i en diskett fra en konfiskert datamaskin, angivelig skrevet av Abu Musab Zarqawi, en jordaner amerikanerne hevder har tilknytning til både al-Qaida og Ansar al-Islam, gruppa som tidligere ble ledet av mulla Krekar.

I brevet ble det klagd over at den irakiske motstandskampen ennå ikke hadde fått amerikanerne til å rømme Irak, men at det kunne skapes mer kaos og splittelse blant befolkningen ved å angripe sjiamuslimer. USAs utenriksminister Colin Powell sa at det 17 sider lange brevet ga «noe troverdighet» til de amerikanske påstandene om et samarbeid mellom al-Oaida og regimet til Iraks styrtede diktator Saddam Hussein.

Utsatt mål

Iskandariya, som ligger fire mil sør for Bagdad, er en sjiamuslimsk by, men alt tyder på at det var politistasjonen som var det direkte målet. Ettersom amerikanske soldater er blitt bedre og bedre beskyttet, rammes nå stadig oftere irakere som samarbeider med okkupasjonsmakten. Irakiske politifolk er langt dårligere sikret enn amerikanerne.

Mens sykebilene gikk i skytteltrafikk til byens sykehus, begynte ryktene å gå om at det var en amerikansk rakett som hadde truffet politistasjonen. I går ettermiddag stormet flere titalls irakere den ødelagte politistasjonen før de ble jagd vekk av amerikanske soldater.

- Nei til Amerika! Politiet er forræderne, ikke sjia- og sunnimuslimene. Denne kriminelle handlingen ble begått av amerikanerne, skrek demonstrantene.

- Ryktene om amerikanerne er et forsøk på å lede oppmerksomheten vekk fra de virkelige terroristene, sa en politioffiser ved navn Saleh til nyhetsbyrået AP.

DØDENS FORGÅRD: En irakisk kvinne fortviler utenfor likhuset i byen Iskandariya. Flere av likene etter gårsdagens bombeattentat ligger slengt på bakken fordi likhuset er fullt. Nok en gang er de fleste av ofrene uskyldige sivile.
Irakere går rundt blant ødelagte biler sør for Bagdad i går.