Helt greit å lese ansattes e-post

Arbeidsgivere risikerer ikke å bli straffet, fastslår Riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgivere som samler opp og leser sine ansattes e-post risikerer ikke å bli straffet, fastslår Riksadvokaten.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Morten Holmboe mener at den tidligere ledelsen i Redningsselskapet ikke risikerte straff for å ha samlet inn og lest 35.000 e-brev. Busch og Holmboe har gransket om det forelå varslingsplikt i forbindelse med e-postgjennomgangen og fastslår at dagens lovgiving ikke er laget for å håndtere arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post.

- Slik de aktuelle paragrafene er utformet foretok ikke ledelsen i Redningsselskapet noen innsamling av e-post våren 2005, selv om de hentet inn et stort antall backupkopier fra selskapets servere. Så lenge spesielt e-brevene mellom ansatte allerede befant seg i selskapets e-postsystem, kan handlingen karakteriseres som en sammenstilling, og dermed uteblir straffansvaret, sier Holmboe til Aftenposten.

Datatilsynet mente det var uforståelig at statsadvokaten henla politianmeldelsen mot Redningsselskapet og tidligere generalsekretær Monica Kristensen Solås for snoking i de ansattes e-post, og klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten. Nå opprettholder imidlertid Riksadvokaten henleggelsen, noe Datatilsynet tar til etterretning.

- Det positive i denne saken er at de nye reglene som Fornyings- og administrasjonsdepartementet har foreslått, vil rydde opp i svakhetene ved lovverket som vi oppfatter riksadvokaten har påpekt, sier Leif T. Aanensen i Datatilsynet til avisen.

(NTB)