Helt greit å lese ansattes e-post

Arbeidsgivere risikerer ikke å bli straffet, fastslår Riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeidsgivere som samler opp og leser sine ansattes e-post risikerer ikke å bli straffet, fastslår Riksadvokaten.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Morten Holmboe mener at den tidligere ledelsen i Redningsselskapet ikke risikerte straff for å ha samlet inn og lest 35.000 e-brev. Busch og Holmboe har gransket om det forelå varslingsplikt i forbindelse med e-postgjennomgangen og fastslår at dagens lovgiving ikke er laget for å håndtere arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post.

- Slik de aktuelle paragrafene er utformet foretok ikke ledelsen i Redningsselskapet noen innsamling av e-post våren 2005, selv om de hentet inn et stort antall backupkopier fra selskapets servere. Så lenge spesielt e-brevene mellom ansatte allerede befant seg i selskapets e-postsystem, kan handlingen karakteriseres som en sammenstilling, og dermed uteblir straffansvaret, sier Holmboe til Aftenposten.

Datatilsynet mente det var uforståelig at statsadvokaten henla politianmeldelsen mot Redningsselskapet og tidligere generalsekretær Monica Kristensen Solås for snoking i de ansattes e-post, og klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten. Nå opprettholder imidlertid Riksadvokaten henleggelsen, noe Datatilsynet tar til etterretning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer