- Helt greit at voksne drikker sammen med barn

Rusforsker Hilde Pape sier det er en myte at det er skadelig at voksne drikker sammen med barn.

EN MYTE: - Det er neppe noen grunn til å tro at det er farlig at foreldre eller voksne nyter alkohol med barn til stede, sier rusforsker Hilde Pape. Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet
EN MYTE: - Det er neppe noen grunn til å tro at det er farlig at foreldre eller voksne nyter alkohol med barn til stede, sier rusforsker Hilde Pape. Illustrasjonsfoto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En undersøkelse fra Synovate viser at over halvparten av de spurte har drukket alkohol med barn til stede.

- Det er neppe noen grunn til å tro at det er farlig at foreldre eller voksne nyter alkohol med barn til stede. Det er mengde, oppførsel og sammenhengen som avgjør, sier Hilde Pape til Dagbladet.

Avkrefter myten Pape, som er forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, viser til at 90 prosent av voksne i Norge drikker regelmessig.

Hun mener at barn blir eksponert for foreldrenes endrede sinnsstemninger hele tiden, også uten at alkohol er med i bildet. Hun mener derfor det er en myte at barn blir utrygge av foreldre som drikker alkohol.

- Jeg har aldri sett noen dokumentasjon på at barn tar skade av å se voksne drikke alkohol, og jeg tviler på at slik dokumentasjon foreligger, sier hun.

Forsket på lenge Forfatter og foredragsholder Paal André Grinderud, som startet Wanda-senteret, reagerer sterkt.

- Dette har det vært forsket på lenge. Jeg har for eksempel de siste 20 årene møtt tusenvis av barn som har fortalt om frykten når foreldrene er påvirket av alkohol, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer