- Helt greit om jeg aldri ser ham igjen

Hatet tapper AUF-leder Eskil Pedersen for krefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det er helt greit om jeg aldri ser ham igjen, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

-  Men jeg er opptatt av å porsjonere kreftene mine, slik at jeg ikke bruker masse energi på det jeg ikke kan gjøre noe med. En eventuell ankesak forholder jeg meg ikke til før den faktisk kommer. Men jeg har absolutt ikke behov for å se ham igjen.

Hater Breivik
I dag følger han 22. juli-rettssakens siste dag. Igjen sitter han i samme rom som mannen han hater, massemorderen Anders Behring Breivik. Det tar på.

- Det å se Breivik er ikke det som vekker de sterkeste følelsene. Men det er alltid litt spesielt, litt tungt å være i retten.  Jeg må mobilisere en del krefter. Man merker det særlig etterpå, at man er helt pumpa for energi, sier AUF-lederen.   

Noe av det som tapper ham for krefter, er hatet.

- Hat er en veldig sterk følelse. Jeg tror ikke det er mange mennesker som  går gjennom livet og opplever hvordan det er å virkelig hate noen. Og i tiden etter 22. juli har jeg først og fremst vært opptatt av å legge vekt på andre ting, som kjærlighet og samhold. Det hadde ikke blitt enklere å stå opp hver dag om det bare var hat rundt oss. Men samtidig er det en del mennesker som kjenner seg igjen i det at man kjenner på et hat. Det må være greit å si det. Men disse følelsene krever mye energi, sier Pedersen til Dagbladet, og legger til:

- Det å gå rundt og hate, tar veldig mye energi. Derfor kan vi ikke bare å la oss fylle av hat, men vi kan tillate oss å kjenne på den følelsen også.

-Avslutter det kapittelet
Pedersen er opptatt av at hverdagen må få rå: AUF-må få lov til å drive med politikk.

Han er i retten for i dag «å få avsluttet dét kapittelet», sier han. 

For det har vært krevende å kombinere rollen som målbærer for en nasjonal sorg med rollen som leder for et ungdomsparti:

- Det er helt riktig at 22. juli-terroren var et angrep på Norge, og jeg har forsøkt å snakke til alle. Samtidig må jeg få lov til å representere AUF og våre politiske syn, selv om ikke alle i Norge stiller seg bak dem. Det tror jeg folk har forståelse for. Men det har vært krevende til tider. Så det å innta den rollen der jeg kan drive valgkamp eller kritisere Høyre og Frp, det er noe jeg har tilnærmet meg med forsiktighet, sier han.

Nå ønsker AUF-lederen å ta tilbake rollen han hadde før 22. juli.

SLITEN:AUF-leder Eskil Pedersen er glad 22. juli-rettssaken går mot slutten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLITEN:AUF-leder Eskil Pedersen er glad 22. juli-rettssaken går mot slutten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det må være mulig, sier han.
 

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer