Nyttårsfeiringen ble et mareritt:

- Helt grusomt å tenke på

Matilde Rosendal og familien skulle feire inngangen til det nye året på Geilo. I stedet ble det starten på leteaksjonen etter hunden Apo.

SAVNET: Familiehunden Apo klarte å rømme fra hytta på Geilo nyttårsaften. Nå har familien utlovd en dusør for den som skulle finne ham. Mor Matilde Rosendal sammen med barna Frida (3) og Hjalte (6). Foto: Privat
SAVNET: Familiehunden Apo klarte å rømme fra hytta på Geilo nyttårsaften. Nå har familien utlovd en dusør for den som skulle finne ham. Mor Matilde Rosendal sammen med barna Frida (3) og Hjalte (6). Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Den siste uka har vært helt forferdelig. Det er det verste jeg har vært med på. Det var min jobb å passe på ham, og det har jeg ikke klart, sier Matilde Rosendal.

Sammen med barna Frida og Hjalte - på henholdsvis tre og seks år - og foreldrene, hadde hun leid ei hytte på Geilo nyttårshelga. Dit kom de 27. desember, og skulle etter planen dra tilbake til Danmark 2. januar. Når Dagbladet snakker med henne onsdag er hun på ferja på vei tilbake, før hun alene drar tilbake til Norge samme kveld.

Hallingdølen har også omtalt saken.

FORVIRRENDE: Flere billister måtte svinge unna for å ikke treffe det store dyret på denne motorveien. Video: Newsflare. Vis mer

Gir det ei uke

- Barna må på skolen, som startet i dag. Jeg har fått utvidet ferie, men hvis vi ikke har funnet ham til helgen drar jeg tilbake til Danmark på søndag. Han klarer ikke å overleve ute så lenge, sier hun, og legger til:

FAMILIEHUND: Apo er ti år, og har vært i familien siden han var valp. Foto: Privat
FAMILIEHUND: Apo er ti år, og har vært i familien siden han var valp. Foto: Privat Vis mer

- Hvis vi ikke får inn observasjoner ligger han kanskje et sted og dør langsomt. Det er grusomt å tenke på - jeg vil heller få beskjed om at noen har funnet ham død enn at han ligger alene et sted.

Apo, en ti år gammel bearded collie, rømte fra hytta rundt klokka 22 nyttårsaften. Han ble skremt av lyden av fyrverkeri, og klarte å rømme. Ifølge Rosendal ble han et kvarter seinere observert fire kilometer unna hytta.

Faren til Rosendal er halvt norsk, og hun har derfor vært mye på ferie i Norge. Tanken på å eventuelt skulle dra tilbake til Geilo om Apo ikke blir funnet, er tung.

- Jeg vet ikke om jeg kommer til å dra tilbake til Geilo om vi ikke finner ham. Tanken på at han da skal ligge et eller annet sted er tung, sier hun.

Stort engasjement

Det er lagt ut en etterlysning av Apo på Facebook-gruppa Rømlingen, som onsdag er delt nesten 1000 ganger. Den har i underkant av 400 kommentarer, og det er mange som har engasjert seg i saken. Det er Rosendal takknemlig for.

ENGASJERT MANGE: Det er mange på Geilo som har engasjert seg i saken. Siste trolige observasjon er fra tirsdag.
ENGASJERT MANGE: Det er mange på Geilo som har engasjert seg i saken. Siste trolige observasjon er fra tirsdag. Vis mer

- Etter at jeg delte innlegget på Facebook tok det ikke lang tid før folk stilte opp for å hjelpe. Jeg kjente ingen av dem fra før, og er evig takknemlig. Dette hadde aldri skjedd i Danmark. Selv om jeg nå er på vei hjem er det folk som fortsetter å lete, sier hun.

Tirsdag ble det lagt ut et bilde fra Geilo av det som sannsynligvis er Apo. Natten etter ble det søkt med drone, uten at han ble sett.

- Vi tror det er Apo det er bilde av. Hvis det er han, ser han veldig sliten ut. Han har nok ikke så lenge igjen, sier en gråtkvalt hundeeier.

- Jeg prøver å bevare håpet, men det er vanskelig. Han er en gammel hund og kan heller ikke løpe i snøen, fordi den danner klumper i pelsen, legger hun til.

Utlovd dusør

Hvor Rosendal skal bo når hun kommer tilbake til Geilo, for å fortsette letingen, er hun usikker på.

- Men det finner jeg nok ut av, sier hun.

Familien har utlovd en dusør på 10 000 kroner for den som skulle finne Apo. Det blir søkt med droner, det er lagt ut mat og klær, og personer med sporhund og burfelle skal bistå. I tillegg er det opprettet en Spleis, som foreløpig har fått inn rett over 18 000 kroner.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer