Søgne

- Helt hårreisende

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik møtte sterk motbør da han besøkte konfliktkommunen Kristiansand mandag. Næringslivet, kommuneansatte og en horde innbyggere vil nå stoppe en oppløsning.

MOTBØR: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møtte motstandere av en oppdeling av Kristiansand i gamle Søgne kommune mandag. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB.
MOTBØR: Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møtte motstandere av en oppdeling av Kristiansand i gamle Søgne kommune mandag. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB. Vis mer
Publisert

SØGNE (DAGBLADET): - Nå er det på tide å se framover. Et arbeid med oppløsning av Kristiansand vil kreve utrolig mye ressurser av kommunens ansatte som de kunne brukt på andre ting, sier leder av Kristiansand næringsforening, Trond M. Backer.

Det har stormet rundt en mulig oppløsning av den nye storkommunen Kristiansand. Saken splitter Ap og lokallaget sier rett ut at de er forbannet.

- Tenker på barnas framtid

Mandag ettermiddag var kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) på plass i stridens kjerne. På torget på Tangvall møtte han en stor gruppe aksjonister som vil stoppe prosessen med en oppløsning.

- Stopp prosessen. Hør på oss i Søgne. Vi vil ikke ha en ny folkeavstemning, sa leder Asbjørn Sørfonden i Folkeaksjonen ja til Søgne i Kristiansand i en appell på torget.

- Jeg er en småbarnsfar som tenker på framtida til barna mine, sier som er initiativtaker til søsteraksjonen i den tidligere nabokommune Songdalen, Tor Marius Markussen.

Inne i det gamle rådhuset møtte Gjelsvik representanter for næringslivet i kommunen, som samstemt fortalte om sine bekymringer for en prosess med folkeavstemning og oppløsning.

Kritisk

De er bekymret for at det skaper usikkerhet om framtida, og mener det er på tide å se framover. De sier de trenger forutsigbarhet.

- Vi har brukt tida på bygge en sterk kommune, bygge forutsigbarhet for næringslivet, og så skal man plutselig reversere. Det hjelper ikke å begå en ny feil når du har gjort en feil en gang før, sier næringslivssjef Trond M. Backer og fortsetter:

AKSJONIST: Asbjørn Sørfonden er leder i Folkeaksjonen Ja til Søgne i Kristiansand, som nå er større på Facebook en separatistene. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB
AKSJONIST: Asbjørn Sørfonden er leder i Folkeaksjonen Ja til Søgne i Kristiansand, som nå er større på Facebook en separatistene. Foto: Tor Erik Schrøder/ NTB Vis mer

- Vi er i ferd med å ta noen viktige steg inn i framtida. Da trenger vi en sterk regionhovedstad. Det er ganske kritisk at vi får løst dette veldig fort.

Kommunal og distriktsministeren sier han lytter til innspill fra ulikt hold.

- Jeg har full respekt for at her har man ulike syn, og at man ønsker å framføre det synet man har, sier Gjelsvik.

- Helt hårreisende

Mens innbyggergruppen som har krevd folkeavstemning og oppdeling er de som så langt har fått mest oppmerksomhet, er det nå deres rake motsetning som har vind i seilene. Aksjonsgruppen for å holde Søgne i Kristiansand har nå flere medlemmer på Facebook enn motstanderne.

Denne uka stiftes også en tilsvarende organisasjon i tidligere Songdalen kommune. Initiativtaker er tidligere Høyre-politiker Tor Marius Markussen.

- Det er helt hårreisende hvordan en statsråd og regjering har gjort dette på. De kaller det lokaldemokrati, men det lokaldemokratiet vi velger hvert fjerde år lytter de lite til, sier Markussen.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik startet dagen i Kristiansand med møte med ordføreren og de ansatte på rådhuset. Kommunaldirektør Camilla Dunsæd forteller om stor bekymring blant de ansatte.

- Det har vært en del ansatte som er fortvila og en del som stiller spørsmål ved framtida. Jeg har fått en del e-poster fra ansatte som er fortvilte. Aller mest er det usikkerhet. Den bekymringen har jeg videreformidlet til statsråden i dag, sier Dunsæd til Dagbladet.

Vil sette opp farten

Hun har tidligere forklart om hvordan hun sover dårlig på nettene på grunn av saken.

- Jeg bruker en del energi og bekymrer meg litt for framtida, sier kommunaldirektøren.

Kommunalministeren sier han nå er åpen for å få fortgang i prosessen som per i dag ligger an til å vare helt fram til 2028. Han mener den nå kan avsluttes på to–tre år.

- Regjeringen har ikke sagt at det er nødvendig at vi gjør det på den måten. Det kan gjøres raskere. Vi vil legge til rette hvis det er et ønske lokalt om å gjennomføre en prosess raskere enn det, sier Gjelsvik.

Kommunalministeren sier han vil respektere et nei i en folkeavstemning til oppløsning av stor-Kristiansand.

- Hvis det innebærer flertall for å ikke dele opp, så er prosessen avslutta, sier Gjelsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer