- Helt horribelt, Søviknes!

Den 17 år gamle jentas bistandsadvokat, politikere og krisesentersekretariatet raser mot Terje Søviknes og advokat Oscar Ihlebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg oppfatter dette som en direkte trussel mot jenta, sier daglig leder for krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

I dag skal den 17 år gamle jenta forklare seg i detalj for politiet i Telemark om hva som skjedde på FpU-landsmøtet i Langesund i januar i fjor.

Jentas bistandsadvokat, Roar Vegsund, hadde i går en lang samtale med sin klient. Han reagerer kraftig på at advokat Ihlebæk åpner for rettslige framstøt mot ungjenta.

- Dette er neppe et tilfeldig utspill. Det kommer samtidig som jenta skal forklare seg til politiet. Jeg setter blant annet store spørsmålstegn ved de advokatetiske sidene ved dette. Uttalelsene er åpenbart et signal til jenta om at hun ikke bør uttale seg, eller bør være svært forsiktig med hva hun skal uttale seg om, sier Vegsund.

Hemmelig sted

Både tid og sted for dagens politiforklaring er hemmelig.

- Hun er ved godt mot, situasjonen tatt i betraktning. Hun er klar til å forklare seg til politiet. Jeg har rådet henne til ikke å lese aviser eller se på TV før avhøret. Uttalelsene fra Søviknes' advokat kan påvirke et vitne som skal forklare seg, mener Vegsund, som også er redd for signalene dette kan sende ut.

- Signalet er «ikke prøv deg!», et forferdelig samfunnsmessig signal overfor jenter som er i samme situasjon, sier Vegsund, som har lang erfaring med tilsvarende saker.

17-åringen har fortsatt ikke bestemt seg for om hun skal levere inn en formell anmeldelse mot Terje Søviknes.

- Helt horribelt!


Daglig leder for krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, er heller ikke nådig:

- Dette er helt horribelt! Jeg opplever dette som en direkte trussel mot henne. Dette sender ut klare signaler om at menn med makt kan gjøre som de vil. Hvis de blir anklaget for noe, så truer man med injuriesøksmål. Det er katastrofalt, mener Smaadahl.

Hun råder nå jenta til å anmelde forholdet.

- Hun bør straks anmelde forholdet. Rettsapparatet må inn i denne saken. Jeg opplever slike søksmålstrusler mot kvinner som et forsøk på å legge føringer på kvinnenes forklaringer, mener Smaadahl.

Politikerne reagerer


Også politikere reagerer med harme over at jenta kan få et søksmål mot seg.

- At han melder dette gjennom advokaten er et signal, en måte å gi beskjed til denne jenta om at hun ikke gjør dette ustraffet. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, sier en opprørt KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

Både hun og SV-leder Kristin Halvorsen ber Søviknes om å innse at dette ikke dreier seg om finjus.

- Dette har ikke noe med straffeloven å gjøre, men med en da 16 år gammel jentes opplevelse av hendelsen, sier Halvorsen.

<B>LØPENDE VURDERING:</B>Terje Søviknes og hans advokat Oscar Ihlebæk går offensivt til verks overfor jenta føler seg utsatt for seksuelt overgrep. Her de to på vei inn på Ihlebæks kontor.