Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt hull i hodet

Sp-nestleder og leder i Stortingets næringskomité, Odd Roger Enoksen, mener at staten må slutte å subsidiere bygging av havgående fiskefartøyer som skal fiske i internasjonalt farvann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Rent ressursmessig og fiskerifaglig er dette hull i hodet. Den norske fiskeflåten veldig gammel. Men EØS-medlemskapet hindrer staten i å gi statssubsidier til bygging av fartøyer ved norske skipsverft for fiskere som opererer i norsk farvann. Derimot kan vi gi støtte til fartøyer som skal fiske i internasjonalt farvann. Dette gjør vi til tross for at det er en enorm overkapasitet i den internasjonale havgående fiskeflåten, sier Enoksen.

Ivrig

Sp-nestlederen erkjenner at Senterpartiet har vært ivrig etter å gi verftsnæringen økonomisk støtte.
Han erkjenner også at man ikke har problematisert konsekvensene av slike støtteordninger.

Odd Roger Enoksen mener det ikke bare er verftsstøtten som bør sees i et kritisk lys. Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) har også gitt støtte til byggingen av slike fartøyer.

- Nå er reglene endret slik at SND ikke gir støtte til rederier, men vi har eksempler fra noen år tilbake på SND-støtte til fiskefartøyer som har gått inn i det omstridte fisket i Antarktis, sier han.

Han varsler at næringskomiteen kommer til å se nærmere på de forskjellige statlige ordningene.

Slutt

Fiskeridirektør Peter Gullestad mener myndighetene må stanse all slik subsidiering.

- Jeg våger den påstand at skipene som deltar i dette fisket i Antarkis neppe ville blitt bygd dersom man ikke hadde hatt statlige subsidieringsordninger, sier Gullestad.

Hele Norges coronakart