Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødssituasjon på «Ocean Viking»:

- Helt ignorert

Den norske kapteinen på «Ocean Viking» har bedt om bistand fra italienske myndigheter. Hjelpen har ikke kommet, ifølge hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée.

NØDSITUASJON: Mannskapet på det norske skipet «Ocean Viking» har bedt om bistand fra italienske myndigheter, og beskriver situasjonen om bord som «ubehagelig». Video: AFP / SOS Mediterranée Vis mer

- Vi er vant til anspent stemning, men nå opplever vi det mye verre enn ellers. Nå er det mange om bord som sliter alvorlig mentalt, og vi mistenker at dette har en sammenheng med utviklingen som har vært i blant annet Libya, sier Laura Garel, talsperson for organisasjonen SOS Mediterranée.

Det norske skipet «Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet. SOS Mediterranée bruker skipet til å redde migranter.

Nå har mannskapet på skipet erklært nødssituasjon. Årsaken skal være at en gruppe på 44 migranter prøver å presse skipet til havn.

- Det har gjort at kapteinen har blitt nødt til å trykke på noen ytterligere alarmknapper i forhold til italienske myndigheter, i håp om å få komme til havn tidligere, sier daglig leder Trym Jacobsen i rederiet Hoyland Offshore til Dagbladet.

Garel opplyser til Dagbladet at bilder av personer i havet ikke har tilknytning til de omtalte selvmordsforsøkene.

HJELPER: Organisasjonen SOS Mediterranée bruker det norske skipet til å hjelpe migranter. Foto: AFP/NTB Scanpix.
HJELPER: Organisasjonen SOS Mediterranée bruker det norske skipet til å hjelpe migranter. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Sju nødmeldinger

Garel forteller at skipet har ligget i havn i tre måneder som følge av coronapandemien, og at de begynte på sitt nåværende oppdrag 22. juni.

- Skipet har nå ventet på hjelp i ei uke, siden forrige fredag. Siden da har de sendt ut sju nødmeldinger, sier Garel.

Talspersonen sier at organisasjonen har 22 ansatte og to journalister om bord. I tillegg er det et maritimt mannskap på ni personer på skipet, som er under det norske rederiets ansvar. Kapteinen er norsk.

Ifølge talspersonen har flere av migrantene som skipet har plukket opp vært til havs i to til fem dager før de ble reddet av skipet.

NØDSITUASJON: Det er erklært nødsituasjon på det norske skipet «Ocean Viking». Foto: AFP/NTB Scanpix.
NØDSITUASJON: Det er erklært nødsituasjon på det norske skipet «Ocean Viking». Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

«Skjermet seg»

Tidligere ble det opplyst av flere medier at mannskapet hadde barrikadert seg. Dette stemmer ikke, ifølge Garel.

- Mannskapet holder driften i gang, og dørene er ikke låst, sier hun.

Likevel understreker hun at selskapet på nåværende tidspunkt er bekymret for sine ansattes sikkerhet.

Den daglige lederen i rederiet Hoyland Offshore presiserer overfor Dagbladet at mannskapet har «skjermet seg».

MIDDELHAVET: Skipet har vært ute til havs i lang tid fordi Italia truer med å beslaglegge det dersom det legger til kai. Foto: AFP/NTB Scanpix.
MIDDELHAVET: Skipet har vært ute til havs i lang tid fordi Italia truer med å beslaglegge det dersom det legger til kai. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Han forklarer at mens migrantene har alle sine fasiliteter på dekk, har det operative og maritime mannskapet også tilgang til bruene og andre deler av skipet.

- De (SOS Mediterranée red.anm.) får uttale seg på deres egne vegne, men vi oppfatter at de nå opererer i noe redusert omfang, sier Jacobsen.

- Helt ignorert

Skipet har vært ute til havs i lang tid fordi Italia truer med å beslaglegge skipet dersom det legger til kai.

Selv om skipet har bedt om hjelp fra italienske og maltesiske myndigheter sju ganger, har de ikke fått klarsignal.

- Vi har ikke fått signaler fra noen myndigheter, sier talsperson Garel til Dagbladet.

Den siste uka har det vært flere selvmordsforsøk på skipet. Flere oppfører seg også aggressivt og truende både mot personell og andre migranter, forklarer Garel.

Johansen i rederiet forteller imidlertid at italienske myndigheter nå har uttrykt at skipet vil få medisinsk bistand i morgen.

- Den eneste responsen vi har fått til nå er at de har sagt at de vil yte ytterlige medisinsk bistand. Vi forventer at det vil skje i morgen. Det som skal til for å løse situasjonen er at de tar skipet til land. Det håper at vi skal skje relativt raskt, men det har vi ikke noen konkrete signaler på, sier han.

NORSK SKIP: Det norske skipet «Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet. Foto: AFP/NTB Scanpix.
NORSK SKIP: Det norske skipet «Ocean Viking» har den siste uka plukket opp 180 mennesker fra to båter som drev rundt i Middelhavet. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Garcel mener at det som har foregått den siste uka, er klare brudd på maritim lov og at noen må bistå i å hjelpe migrantene.

- Migrantenes rettigheter har blitt helt ignorert i denne saken. Et skip som dette er ikke bygget for å ivareta migranter over lengre tid. De har rett til å komme til et trygt sted hvor deres menneskerettigheter blir ivaretatt, understreker hun.

Hun understreker at organisasjonen ikke mener dette bare er Italias ansvar, men EU og Europa som helhet.

Været forverres

Været er nå i ferd med å bli verre, og skipet skal gå i ly sør for Lampedusa på Sicilia.

- Været gjør det hele langt verre, for dersom noen hopper nå, er det ikke sikkert vi klarer å redde dem i de høye bølgene, sier Garel til Dagbladet.

MINDREÅRIGE: Blant de 180 menneskene om bord er 25 mindreårige, hvorav 17 av dem er enslige. En av kvinnene om bord skal også være gravid. Foto: AFP/NTB Scanpix.
MINDREÅRIGE: Blant de 180 menneskene om bord er 25 mindreårige, hvorav 17 av dem er enslige. En av kvinnene om bord skal også være gravid. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Daglig leder i rederiet Jacobsen understreker til Dagbladet at det ikke er snakk om en kapring eller kidnapping, men at mannskapet har brukt uttrykket «ubehagelig» om situasjonen.

- Det er mange om bord med en veldig traumatisk bakgrunn. En gruppe av disse har oppført seg truende, blant annet ved trusler om å begå selvmord.

- Har man noen plan B om man ikke hører fra myndighetene?

- Vi har et beredskapsopplegg som vi følger. Vi vil være veldig overrasket om denne situasjonen ikke løser seg på en normal måte som vi vil si at skipet kommer til havn i Italia, fortsetter Jacobsen.

Garel understreker at organisasjonen ikke har noen ønsker om å begå brudd på nasjonale eller internasjonale regler, og at de håper denne situasjonen vil få en løsning snart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!