SJOKKERT: Barndomskameraten til Anders Behring Breivik er en av dem som er blitt uthengt i gjerningsmannens manifest. Han gikk på barneskolen med og drev etterhvert firma sammen med Behring Breivik. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
SJOKKERT: Barndomskameraten til Anders Behring Breivik er en av dem som er blitt uthengt i gjerningsmannens manifest. Han gikk på barneskolen med og drev etterhvert firma sammen med Behring Breivik. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

- Helt jævlig å bli koblet til en massemorder

Anders Behring Breiviks barndomsvenn hengt ut i det såkalte manifestet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt jævlig å bli koblet til en massemorder, sier en barndomskamerat av Anders Behring Breivik til Dagbladet.

Han er en av Behring Breiviks tidligere venner som blir kraftig hengt ut i massemorderens såkalte manifest.

- Veldig ubehagelig I den delen av manifestet hvor Behring Breivik forklarer hvordan han begynte å danne sitt ekstreme syn på multikulturalisme, beskriver han blant annet en episode hvor kompisen skal ha blitt banket opp og ranet av en pakistansk gjeng.

- Folk ringer og spør om episoder han nevner i manifestet sitt stemmer. Jeg blir jo omtalt som en av dem som gjorde at han utviklet så sterkt hat mot innvandrere. Det er veldig ubehagelig, sier kompisen.

Han var på ferie i utlandet da Anders Behring Breivik bombet regjeringsbygget og skjøt flere titalls ungdommer til døde på Utøya.

Delte kontor Det var et regelrett sjokk å bli oppringt fra Norge og bli konfrontert med at en tidligere venn og kollega sto bak drapene.

De to vokste opp på Smestad sammen og omgikk i tidlige barneår. De gikk også på samme ungdomsskole, men hadde lite kontakt i ungdomsåra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg traff ham tilfeldig noen år etterpå, og vi endte opp med å starte opp et firma sammen. Så jeg har jo sittet på kontor sammen med ham i ett år, sier den tidligere kameraten og kollegaen.

Etter ett år, i 2001, solgte de reklamefirmaet videre til et annet selskap. Anders Behring Breivik startet for seg selv, mens kameraten ble med firmaet videre. Detaljert informasjon om dette firmaet er også nevnt i manifestet.
- Vi har ikke hatt kontakt de siste fire-fem årene. Jeg har inntrykk av at han lukket seg inne og ikke svarte på henvendelser fra tidligere venner. Jeg prøvde å sjekke hva han drev med et par ganger, men fikk aldri svar, sier han.

Politisk aktiv Han beskriver den massedrapssiktede Behring Breivik som normal, men litt sær og spesiell.

- Han var aldri aggressiv eller sint, men tvert imot helt ok som kompis og kollega. Han var dessuten forfengelig og svært opptatt av å ha et bra utseende, sier han.

Ifølge kameraten ga Behring Breivik uttrykk for at han var politisk aktiv, men røpet aldri at han hadde ekstreme synspunkter på innvandring og islam.

- Jeg visste at han var medlem av FpU og Frp, men hadde ingen anelse om at han hadde bygget opp et intenst hat mot muslimer, sier han.

I dekning Anders Behring Breivik har også hengt ut flere andre navngitte personer han beskriver som «nære venner» i sitt mye omtalte 1500-siders dokument.

Gjerningsmannen gjengir blant annet fornavn på vennene sine, og skriver hvor de jobber. I tillegg skriver han navn på kjærester og andre intime detaljer om familiemedlemmer, kompiser og bekjente.

Dette har ført til at flere av kompisene hans nå har gått i dekning.