VALG: Geert Wilders og statsminister Mark Rutte kjemper om valgseieren i Nederland. Dagen før valget er det helt jevnt. Foto: Yves Herman / AP / NTB scanpix
VALG: Geert Wilders og statsminister Mark Rutte kjemper om valgseieren i Nederland. Dagen før valget er det helt jevnt. Foto: Yves Herman / AP / NTB scanpixVis mer

Valg i Nederland:

Helt jevnt mellom kamphanene i Nederland, men Wilders er langt unna regjeringsmakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt jevnt mellom partiene til anti-islamske Geert Wilders og statsminister Mark Rutte i en ny meningsmåling i Nederland.

Selv om Wilders' parti PVV skulle bli størst i valget onsdag, vil det bli vanskelig for ham å komme i regjering. Han er langt unna absolutt flertall, og de andre store partiene nekter å samarbeide med ham.

En valgseier vil likevel ha stor symbolsk betydning. Den nye målingen, som er gjort for TV-programmet EenVandaag, tyder på at både PVV og Ruttes liberale parti VVD vil få 24 seter i «underhuset» i nasjonalforsamlingen.

Til sammen har denne delen av nasjonalforsamlingen 150 representanter. Wilders, som blant annet vil forby Koranen, håper de andre partiene vil gå tilbake på sine løfter om ikke å samarbeide med ham. I så fall vil han for første gang kunne delta i en koalisjonsregjering.

(NTB)