Angrep i russisk grenseregion:

- Helt klart et spill her

De to paramilitære gruppene som skal ha gått til angrep på russiske grensebyer i Belgorod-regionen de siste dagene, byr på et informasjonsspill på begge sider av grensa. - De spiller det godt.

INNTOK RUSSLAND: Medlemmer av den ene paramilitære gruppen som angrep Russland denne uka, Russisk frivillighetskorps, poserte på bilde på vei over grensa. Foto: Russisk frivillighetskorps / Telegram via Reuters / NTB
INNTOK RUSSLAND: Medlemmer av den ene paramilitære gruppen som angrep Russland denne uka, Russisk frivillighetskorps, poserte på bilde på vei over grensa. Foto: Russisk frivillighetskorps / Telegram via Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det sier hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskolen, Tom Røseth.

Han kommenterer de siste dagers meldinger om at de paramilitære gruppene Legion: Frihet for Russland og Russisk frivillighetskorps skal ha gått til angrep på én eller flere russiske grenselandsbyer i fylket Belgorod.

Gruppene skal bestå av proukrainske russere, som også skal ha kjempet mot russiske styrker i Ukraina.

Men forsvarsdepartementet i Russland omtaler det som ukrainske nasjonalister.

De skal ha nedkjempet dem med kampfly og artilleri tirsdag, hevder de - uten at opplysningene er bekreftet fra uavhengig hold.

Det som imidlertid er klart, er at det har skapt hodebry: Hele ni russiske landsbyer ved grensa skal ha blitt evakuert som følge av handlingene.

Den ekstraordinære evakueringen er siden opphevet.

Slik spiller de på det

Dagbladet skrev tirsdag at Russisk frivillighetskorps ledes av nynazisten Denis Kapustin (38), og at flere av medlemmene, blant andre Aleksej Levkin, bygger på samme ideologi.

Levkin har blant annet hyllet Adolf Hitler, Anders Behring Breivik og den amerikanske terroristen Timothy McVeigh, ifølge Bellingcat.

Russlands president Vladimir Putin har sagt at et hovedformål med den pågående «spesialoperasjonen» er å «denazifisere» Ukraina.

På spørsmål om angrepene dermed spiller rett inn i Kremls hender, sier Røseth at man må skille mellom de faktiske hendelsene og informasjonsoperasjonene som utføres fra begge sider.

Han forklarer:

- På den ene side klarer Ukraina å spille dette veldig godt. Deres budskap er at dette er et resultat av svakhet på russisk side. Det er også et problem for den russiske side at dette er russere som kjemper mot andre russere. Dette har vist at den russiske krigsmaskinen har svakheter, og at forsvaret av Russland slår sprekker.

På den andre side hevder russiske myndigheter at det er Ukraina og ukrainere som står bak, sier Røseth.

- De kommer nok til å spille på dette med nazisme, som de også gjorde ved gjennombruddet i Brjansk i mars. Det til tross for at det bare er Russisk frivillighetskorps, så vidt meg bekjent, som har åpenbare nynazistiske elementer. Begge gruppene er også nokså marginale.

ORD MOT ORD: Ord står mot ord når det gjelder beskrivelsene av hvem som står bak, og begge parter prøver å komme seirende ut, forklarer Røseth. Foto: Forsvaret
ORD MOT ORD: Ord står mot ord når det gjelder beskrivelsene av hvem som står bak, og begge parter prøver å komme seirende ut, forklarer Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

- Ble nok varslet

- Hva slags rolle kan Ukraina ha spilt i angrepene?

- Det blir å spekulere, men i det minste har jo ukrainerne latt disse gruppene passere. Jeg antar at de har blitt informert, men hvor mye informasjon de har fått, er uklart, fortsetter etterretningseksperten.

Gruppene skal også ha benyttet amerikanske Humveer i angrepene.

- Det kan bety at de har fått dem fra Ukraina, eller at de har skaffet dem selv på andre måter. Jeg tror Ukraina vokter seg vel for å ha direkte innblanding, legger Røseth til.

New York Times siterer en ukrainsk, ikke-navngitt tjenesteperson på at Ukraina ikke sendte soldater innover Russland, men spilte en «støtterolle» for de nevnte gruppene ved grensa.

I BEREDSKAP: Et russisk helikopter hovererte over byen Grajvoron i Belgorod-regionen tirsdag. Foto: Aleksandr Chernykh / Kommersant / Sipa USA / NTB
I BEREDSKAP: Et russisk helikopter hovererte over byen Grajvoron i Belgorod-regionen tirsdag. Foto: Aleksandr Chernykh / Kommersant / Sipa USA / NTB Vis mer

Usikkerheten brer seg

Røseth avslutter med å si at han er overrasket over at slike angrep kan finne sted på russisk jord, og viser til at Russland har brukt enorme summer på å sikre grensene sine etter tidligere hendelser.

- Her har forsvarsverkene åpenbart ikke fungert etter intensjonen. Hvis det er betegnende for forsvarsverkene rundt frontlinjen, lover det godt for den ukrainske motoffensiven, fastslår han.

Han antar riktignok at russerne har befestet sine stillinger enda bedre i de okkuperte ukrainske områdene.

EKSPLOSJONER: Belgorod har vært gjenstand for flere mystiske eksplosjoner og hendelser i løpet av krigen. Her fra mai i fjor. Video: Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Men hans oppfatning ser ut til å bre seg også i Russland nå.

Da Belgorod-guvernør Vjatsjeslav Gladkov holdt en direktesending på sin VK-profil (Russlands versjon av Facebook) tirsdag, fikk han spørsmål om hvordan «fienden kan nå inn til senteret av regionen på tanks, når myndighetene sier at 'alt er under kontroll'».

- Det virker som at grensa er full av hull? spurte seeren.

Gladkov svarte at spørsmålet var berettiget, og at han selv har flere spørsmål til det russiske forsvarsdepartementet, uten å ville kommentere ytterligere, ifølge den russiske uavhengige nettavisa Meduza.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer