Helt konge

Harald er helt konge. Dagbladets spørreundersøkelse viser at monarken drar kraftig fra sin sønn, kronprins Haakon, i popularitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

37 prosent svarer nå at de liker kong Harald best av kongehusets medlemmer. På andreplass følger kronprins Haakon med 23 prosent.

Sistnevnte står på samme resultat som ved forrige undersøkelse, fra januar i fjor. Kongens popularitet, derimot, har økt fra 27 til 37 prosent i samme periode.

Bunntroika

- Artig og litt overraskende, mener informasjonsrådgiver Ole Christian Apeland i Apeland Informasjon.

- Jeg tolker kongens økende popularitet som en motreaksjon mot alt det nye i kongehuset. Folk velger seg en representant for det bestående, mener han.

Prinsesse Märtha Louise kaprer tredjeplassen, som sist. 11 prosent liker henne best, også det som sist.

Nederst på popularitetsstigen danner dronning Sonja (3 prosent), kronprinsesse Mette-Marit (2 prosent) og Ari Behn (1 prosent) en egen troika. Også det som sist, bortsett fra at Ari Behn er kommet til som nytt medlem.

Kong Harald har dermed ikke tatt stemmer fra de andre, men derimot vunnet popularitet fra gruppa som forrige gang svarte at de liker alle medlemmene av kongehuset like godt.

Den markerte avstanden mellom kongen, kronprinsen og prinsessen på den ene siden - og ektefellene deres på andre - tyder på at folk foretrekker blått blod.

For kongen

  • Kongen er for øvrig best likt av flere menn enn kvinner (41 prosent mot 33). Han scorer dessuten høyt blant pensjonister. 57 prosent av dem har kong Harald som favoritt. På lønnsskalaen er kongen best likt blant de lavtlønnede. Geografisk sett er han jevnt godt likt over hele landet.
  • Kronprins Haakon er best likt av dem mellom 17 og 24 år. Blant dem slår han sin far, med en oppslutning på 35 prosent. I motsetning til kongen er Haakon best likt blant dem som tjener mest - og dem som bor i Oslo. Haakon scorer 30 prosent i hovedstaden - mot bare 14 i Trøndelag og 17 nordpå.
  • Prinsesse Märtha Louise scorer mye høyere blant kvinner enn blant menn.
  • Dronning Sonja er spesielt godt likt av Høyre-velgere.
  • Kronprinsesse Mette-Marit er best likt av 5 prosent av nordlendingene. I Oslo derimot, er hun ikke best likt av noen.
  • Ari Behn er best likt av såpass få at det er vanskelig å lese noe ut av tallene.
MEST POP: 37 prosent av de spurte har kong Harald på topp på kongehusets popularitetsbarometer. På bildet er kongen og kronprinsen på vei fra Stortinget til Slottet etter trontalen i 2000.