Helt kosmo

Krikalev har oppholdt seg to år til sammen ute i verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ingen andre kosmonauter har vært lengre ute i verdensrommet enn russiske Sergei Krikalev (46).

I natt landet han på romstasjonen ISS. Når han drar derifra om 175 dager har han oppholdt seg til sammen 800 dager i verdensrommet. Det vil si i over to år. Det er mer enn noe annet menneske.

Jord under føttene

I natt ankom Krikalev romstasjonen sammen med sin amerikanske astronautkollega John Phillips, skriver danske Politiken.

De to avløser russiske Salizhan Shapirov og hans amerikanske kollega Leroy Chiao som har oppholdt seg på ISS i et halvt år.

Nå kan de to endelig se frem til jord under føttene. Det vil gå ti dager før de to er tilbake på jorden.Krikalev og Phillips har brukt to dager fra de tok av på Baikonur-basen i Kazakhstan. Alt har gått etter planen etter at det russiske romskipet Soyus-FG koblet seg på ISS i natt.

Tre timer seinere kunne de tre kosmonautene åpne skoddene og utveksle håndtrykk og en vennskapelig klem med de to på romstasjonen. Ombord på Soyus er også den italienske astronauten Roberto Vittori. Han reiser med romskipet tilbake til jorden igjen.

Pakket alt

Shapirov og Chiao har allerede pakket alle eiendeler, forskningsresultater og fotografier til hjemreisen, forteller en talsmann for reisen til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Soyuz-romskipet har overtatt transporten fram og tilbake til romstasjonen, etter at romskipet Columbia forulykket i 2003. Det vil gå ti dager før romskipet er tilbake på jorden.

De har også sørget for ekstra grundig rengjøring av kabinene på stasjonen, så de nye beboerne skal føle seg hjemme.

Dette er Krikalevs sjette tur i rommet.

<B>HJERTELIG SYN:</B> I natt fikk de to kosmonautene endelig avløsning. Fra venstre de to amerikanske astronautene John Phillips og Leroy Chiao ser på mens den italienske astronauten Roberto Vittori og den russiske kosmonauten Salizhan Sharipov klemmer hverandre. Nå skal Shapirov og Leroy tilbake til jorden.