- Helt naturlig at hun tar ut bonus og at englepraten selger

Prinsessen har pratet om engler for 10,7 millioner

OVER EN HALV MILL.: 2013 ble et bra år for lederne av Astarte Inspiration, prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng (t.h.). Engleskolen som nå heter Soulspring gikk i underskudd, men de to fikk med seg gode bonuser likevel. Her er Prinsesse Martha Louise, Elisabeth Nordeng og Celine Engelstad (t.v.) under lanseringen av smykke-kolleksjonen «Goddess» i fjor. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
OVER EN HALV MILL.: 2013 ble et bra år for lederne av Astarte Inspiration, prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng (t.h.). Engleskolen som nå heter Soulspring gikk i underskudd, men de to fikk med seg gode bonuser likevel. Her er Prinsesse Martha Louise, Elisabeth Nordeng og Celine Engelstad (t.v.) under lanseringen av smykke-kolleksjonen «Goddess» i fjor. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prinsesse Märtha Louise har siden oppstarten av Engleskolen i 2007 fått mye tyn for å blande kongehuset inn i det spirituelle.

Men mange har betalt gode penger for å høre prinsessen:

Prinsessen og styreleder Elisabeth Nordeng har nemlig solgt engleprat for 10,7 millioner kroner siden oppstarten av AS-et, ifølge Nettavisen.

631 000 kroner Avisa har sett Astarte Inspiration, nå Soulspring, sitt årsregnskap og skriver at salget ikke bare har økt for hvert år som har gått - men nå har slått tidlige rekorder:

For første gang har selskapet, som skiftet navn tidligere denne måneden, i 2013 håvet inn 2,9 millioner kroner i driftsinntekt.

Elisabeth Nordeng er styreleder, og skal ha tatt ut 633 000 kroner i honorar i fjor. Prinsesse Märtha Louise skal ha tatt ut 631 000 kroner, ifølge avisa.

- Det er helt fint at hun har muligheten til å ta ut en slik bonus, og det er helt naturlig at produktet hennes selger, sier religionshistoriker Torkel Brekke ved Universitetet i Oslo om Märtha Louises bonus.

- Hva er den store forskjellen? I dagens Dagbladet skriver han at det er like problematisk eller uproblematisk at kirken tar penger for å snakke om tro, som at man skal ta penger for å snakke om magi:

RELIGIONSHISTORIKER: Torkel Brekke forsker ved instituttet for kulturstudier ved UiO. Foto: UiO
RELIGIONSHISTORIKER: Torkel Brekke forsker ved instituttet for kulturstudier ved UiO. Foto: UiO Vis mer

«Hva er den store forskjellen mellom et medium som ber deg dra kredittkortet for å snakke med en død ektefelle, og en kirke som trøster oss med at alt blir bra til slutt når vi løftes opp av graven og farer til himmelen?», spør han.

«Hovedforskjellen ligger ikke i innholdet i budskapene, men i tradisjonen og makten som legitimerer aktørene», skriver han.

LES OGSÅ: Prinsesse Märtha Louise om seminarsamarbeidet der døde blir forsøkt kontaktet: Ser at det kan være skadelig for kongehuset.

Da han får høre at engleskolen har pratet for 10,7 millioner på sju år, er han svært positiv til det.

- All entreprenørskap applauderes i alle andre sektorer, så hvorfor ikke i den religiøse sektoren? Vi er vant til å tenke på det som en lukket sektor, en sektor der kun noen få aktører har rett av det offentlige til å drive, sier han.

- Opplyst og høyt utdannet - Men jeg skjønner ikke hvorfor entreprenørskap skal være mindre verdt innenfor det spirituelle enn andre steder i økonomien, sier Brekke.

Han mener nordmenn er såpass opplyste at de selv vet hva de går til om de kjøper bøker, foredrag eller andre produkter fra engleskolen.

- Jeg synes det er helt menneskelig og uproblematisk at folk kjøper produktene deres. I Norge har vi en godt opplyst og høyt utdannet befolkning, så jeg mener at kravet om at de skal vite hva de går til alltid er holdt. Folk velger å bruke penger på det selv om de vet at det ikke er vitenskapelig bevist. Det er helt greit, sier Brekke.

I minus Likevel, til tross for en økt salgsinntekt på 907 000 kroner, gikk Soulspring med underskudd i fjor.

- I 2013 ble omsetningen noe økt i forhold til 2012, resultater er gjort opp med et lite underskudd, skriver de to i årsrapporten, ifølge avisa.

Driftsresultatet ble minus 127 535 kroner.

Dagbladet skrev i 2012 at Märtha Louise og Nordengs englebøker trolig hadde omsatt for nærmere 30 millioner.

LES OGSÅ: - Det skyldes utelukkende drahjelp fra prinsessetittelen, mener Trond Blindheim.