Helt normalt

Regn og skyer i juli er ikke unormalt. Det er rett og slett slik den norske sommeren er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD/OSLO (Dagbladet): Sammenlikner du været første uka i juli med den samme uka de siste ti åra, ser du at det ikke er uvanlig med både regn og skyer i Sommer-Norge.

-  Vi husker dårlig fra år til år. Eller kanskje er det slik at vi fortrenger det som ikke er så gøy, som dårlig vær i ferien, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt. Han har på oppdrag fra Dagbladet sammenliknet sommerværet i år med været de siste ti åra.

Normal sommer

-  Junitemperaturene i år lå riktignok cirka en grad under det som er normalt. Sånn sett har jo folk grunn til å klage, mener klimafors-keren.

Men juli har så langt ikke skilt seg spesielt ut, verken i positiv eller negativ retning.

Unntaket er lengst nord i landet. Både i Finnmark og Troms var middeltemperaturene første uka i juli høyere enn på ti år. På Østlandet, Vestlandet og Sørlandet har det juli så langt vært kaldere enn de siste to åra. Men sett i forhold til de siste ti åra har sommeren vært ganske normal.

Klager ikke

-  Somrene 2002 og 2003 var veldig varme og fine. Derfor merker vi det ekstra i år, når vi har hatt en sommer med normale temperaturer, tror meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center.

Helt normalt

I gamlebyen i Fredrikstad treffer Dagbladet Thorolf Knutsen (60) og Solveig Hellstrøm (56). Ekteparet fra Langesund er på vennetreff på Hvaler. Selv om det regner, klager de ikke.

-  Vi må tåle litt vær. I kofferten vår er det både shorts og ullgensere, regnstøvler og badetøy. Skiftende vær må du bare regne med når du ferierer i Norge, sier Thorolf og Solveig.

REGNER MED REGN: Thorolf Knudsen (60) nyter ferien i Gamlebyen i Fredrikstad. - Litt regn må du regne med når du ferierer i Norge, sier Knudsen.