Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helt ny art oppdaget: Forskeren våknet brått da denne buktet seg over ansiktet hans om natta

Sølv-boa funnet på øy på Bahamas.

NY ART: En ny slangeart, som har fått navnet sølv-boa, er oppdaget i Karibia. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville
NY ART: En ny slangeart, som har fått navnet sølv-boa, er oppdaget i Karibia. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På ei avsidesliggende øy på Bahamas har det dukket opp en helt ny art av boa, skriver Forskning.no.

Den sølvfargede slangen, som også har fått navnet sølv-boa eller Chilabothrus argentum på Latin, blir rundt en meter lang.

Som kvelerslanger flest, dreper den sine bytter ved å kveile seg rundt dem og presse livet ut av dem. På menyen for den nyoppdagede arten står frosk, fugler og rotter, skriver The Guardian.

Slange i ansiktet I løpet av to ekspedisjoner i Karibia, den siste i oktober i fjor, har forskere identifisert 20 sølv-boaer. Slangen har fått sitt navn på grunn av sin distinkte metalliske farge og fordi den første sølv-boaen som ble funnet befant seg i en sølvpalme da den ble oppdaget.

Etter å ha funnet fire eksemplarer på første dag av ekspedisjonen, dukket nummer fem opp av seg selv på et noe ubehagelig vis.

Ekspedisjonslederen, doktor R. Graham Reynolds fra Harvard-universitetet i USA, hadde lagt seg til å sove på ei strand sammen med sine kolleger.

Han våknet brått da han kjente noe som kravlet i ansiktet. Det viste seg at nok en sølv-boa hadde kommet ut fra skogen, buktet seg over stranda og krøpet opp på hodet hans.

- Forbløffende Da Reynolds, som også jobber ved Universitetet i Asheville i North Carolina, oppdaget hva som hadde ristet ham ut av søvnen, vekket han sine forskerkolleger.

Senere kunne teamet fra Harvard-universitetet påvise, gjennom genetiske tester, at den sølvfargede slangearten de hadde oppdaget var en hittil ukjent art av boa.

Funnet, samt den nattlige slangeopplevelsen på stranda, er beskrevet i det vitenskapelige tidsskriftet Breviora.

- På verdensbasis forekommer det regelmessig funn av nye arter av frosker og øgler. Nye slangearter, derimot, oppdages mye sjeldnere. Graham Reynolds og hans medforfattere har ikke bare funnet og beskrevet en ny slangeart, men til alt overmål en boa. Det er sjeldent, forbløffende og har stor nyhetsverdi, sier boaslangeekspert Robert Henderson ved Milwaukee Museum of Natural History til The Guardian.

SULTEN: Kvelerslangen livnærer seg av fugler, frosk og smågnagere. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville
SULTEN: Kvelerslangen livnærer seg av fugler, frosk og smågnagere. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville Vis mer
METALLISK: Sølv-boaen har fått sitt passende navn etter kroppsfargen. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville
METALLISK: Sølv-boaen har fått sitt passende navn etter kroppsfargen. Foto: R. Graham Reynolds/University of North Carolina Asheville Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!