- Helt og holdent opp til Jens å velge utenriksminister

Det er ene og alene Jens Stoltenberg som bestemmer hvem som skal bli ny utenriksminister, slår stortingspresident Thorbjørn Jagland fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Utenriksministerjobben er så viktig at det er avgjørende hvem statsministeren vil ha der. Det må være en person Jens er helt fortrolig med, sier Jagland til Dagbladet.

Mannen som etter katastrofevalget i 2001 tapte lederstriden i Ap mot Jens Stoltenberg, og som etter manges mening er blitt vraket fra utenriksministerjobben nå, gir dermed Stoltenberg overraskende støtte i striden om Jens Stoltenbergs valg av mannskap.

Irritasjonen i deler av Ap over at Stoltenberg vil ha personer som Grete Faremo, Hanne Harlem og Jonas Gahr Støre i sin nye regjering, har satt sinnene i kok i det radikaliserte Oslo Ap. Opprøret mot «Jens\' gamle venner», «vestkantdirektører» og «blåruss» kom opp i dagen på Oslo Aps representantskapsmøte tirsdag. Ifølge leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, som for øvrig var en av Jaglands nærmeste rådgivere for noen år tilbake, vil Stoltenberg få beskjed om at Ap-statsrådene må være «folk som har bidratt til gjenreisningen av Ap».

Jagland sier han ikke vil «blande seg inn i den debatten». Han understreker derimot at Stoltenberg må velge den han helst vil ha som utenriksminister.

- Jeg har ikke tenkt å komme med noen råd om navn. Dette klarer Jens selv, sier Jagland. Han råder imidlertid den nye flertallsregjeringen til å føre en urenrikspolitikk som kan samle bredt flertall i Stortinget.

Stø utenrikskurs

- Regjeringen har jo flertall alene, men jeg vil råde den til å forankre viktige utenrikspolitiske saker bredere, særlig saker som gjelder Norges internasjonale engasjement. Man bør tenke over hvordan det vil være for norske offiserer å bli sendt til oppdrag i Afghanistan med tre stemmers overvekt i Stortinget, sier Jagland til Dagbladet.

- Så SV bør ikke få for stor innflytelse over utenrikspolitikken?

- Jeg går ut fra at SV også ser seg tjent med å tenke slik. Bondevik-regjeringen kunne fått flertall for sin utenrikspolitikk sammen med Frp, men det gjorde de ikke. De søkte støtte også hos Ap, og det har vært klokt. Det har vært gunstig for landet, og også for Ap. Når det gjelder hovedlinjene i utenrikspolitikken bør den nye regjeringen følge en slik linje med å skape brede flertall, sier Jagland. Samtidig som han advarer mot for stor SV-innflytelse i utenrikspolitikken, mener han SV bør få seire i miljøpolitikken.

- Den rødgrønne regjeringen må sikre at energiforbruket går i grønn retning. Se hva svenskene gjør med bioenergi! Her er vi i bakleksa. WTO-forhandlingene bør kobles til omlegging av norsk landbruk til produksjon av miljøvennlig energi, mener Jagland.

Mandag startet en ny epoke for Jagland. Han har vært i Aps ledelse siden begynnelsen av 80-tallet, vært partileder, statsminister og utenriksminister. Det har ikke vært noen søndagsskole. Lederstriden med Jens Stoltenberg var faktisk ikke den tøffeste, skal vi tro Jagland.

Dramatikk
- Nei, når jeg tenker tilbake, var alt knyttet til overvåkingen mer dramatisk. Jeg måtte ta noen fundamentale avgjørelser som gikk på politikk og personer. Det var utrolig dramatisk, men det måtte ryddes opp i dette. Ap kunne ikke ha fortsatt med den historien og ryktene som gikk om mange personer. Mange ble renvasket gjennom Lund-kommisjonen, sier Jagland.

Nå er han stortingspresident og rangerer som nummer to etter Kongen.

- Det var vel likevel det nest beste? Du ville vel heller blitt utenriksminister?

- Jeg vil ikke si det sånn. Jeg har hatt et realistisk forhold til dette. Jeg har alltid ment at Norge bør søke innflytelse gjennom internasjonalt samarbeid og delta i Europa. Hvis jeg hadde blitt utenriksminister med min sterke Europa-profil, ville jeg stadig blitt spurt om det, og plutselig hadde jeg måttet legge bånd på meg. Jeg så dette mer og mer som et problem. Jeg aksepterer at det nå er en ny tid og nye folk som skal lage en ny regjering. De må ha rett til å velge de personeen som passer inn i det bildet. Jens er den som er best til å velge. Da jeg ble spurt om å bli stortingspresident, kunne jeg ikke si nei til det. Nå går jeg inn for denne oppgaven med liv og lyst, sier Jagland

NY EPOKE: Thorbjørn Jagland har begynt på en ny epoke i sitt politisk liv og flyttet inn i Stortingets flotteste kontor, stortingspresidenten. - Jeg går inn i dette med liv og lyst, sier Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer