- Helt og holdent opp til Jens å velge utenriksminister

Det er ene og alene Jens Stoltenberg som bestemmer hvem som skal bli ny utenriksminister, slår stortingspresident Thorbjørn Jagland fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Utenriksministerjobben er så viktig at det er avgjørende hvem statsministeren vil ha der. Det må være en person Jens er helt fortrolig med, sier Jagland til Dagbladet.

Mannen som etter katastrofevalget i 2001 tapte lederstriden i Ap mot Jens Stoltenberg, og som etter manges mening er blitt vraket fra utenriksministerjobben nå, gir dermed Stoltenberg overraskende støtte i striden om Jens Stoltenbergs valg av mannskap.

Irritasjonen i deler av Ap over at Stoltenberg vil ha personer som Grete Faremo, Hanne Harlem og Jonas Gahr Støre i sin nye regjering, har satt sinnene i kok i det radikaliserte Oslo Ap. Opprøret mot «Jens\' gamle venner», «vestkantdirektører» og «blåruss» kom opp i dagen på Oslo Aps representantskapsmøte tirsdag. Ifølge leder i Oslo Ap, Jan Bøhler, som for øvrig var en av Jaglands nærmeste rådgivere for noen år tilbake, vil Stoltenberg få beskjed om at Ap-statsrådene må være «folk som har bidratt til gjenreisningen av Ap».

Jagland sier han ikke vil «blande seg inn i den debatten». Han understreker derimot at Stoltenberg må velge den han helst vil ha som utenriksminister. - Jeg har ikke tenkt å komme med noen råd om navn. Dette klarer Jens selv, sier Jagland. Han råder imidlertid den nye flertallsregjeringen til å føre en urenrikspolitikk som kan samle bredt flertall i Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer