PORTRETTERT: Olje- og energiminister Ola Borten Moe er blitt portrettert av Elisabeth Skarsbø Moen. Her er han fotografert på Klætt Cafe, rett ved gården han driver ved siden av politikken. Boka åpner i en ganske annen setting. Foto: Ole Morten Melgård
PORTRETTERT: Olje- og energiminister Ola Borten Moe er blitt portrettert av Elisabeth Skarsbø Moen. Her er han fotografert på Klætt Cafe, rett ved gården han driver ved siden av politikken. Boka åpner i en ganske annen setting. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Helt om natta

På Senterpartiets landsmøte i helga blir neppe Elisabeth Skarsbø Moen invitert på nachspiel, skriver Martine Aurdal om boka «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen har hevdet at Senterpartiet har vært i beredskap før lanseringen av VG-redaktør Elisabeth Skarsbø Moens bok «Ola Borten Moe. Portrett av en pløyboy.» I så fall kan partiledelsen senke skuldrene allerede dagen før de samles til landsmøte på Hotel Alexandra i Loen. Tittelen antyder mer enn den innfrir, og de hardeste politiske nyhetene ble tatt ut allerede i påska.

De politiske nyhetene i boka er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Isfronten mellom partileder Liv Signe Navarsete og nestlederen er godt kjent fra før, og Moen bringer få nye detaljer. Saken om forholdet mellom Ola Borten Moe og direktøren i Det norske oljeselskap, Erik Haugane, reiser velbegrunnede spørsmål om habilitet, men ingen fasit. De anonyme kildene har gitt Moen lite utover det som allerede er kjent gjennom åpne kilder.

Flest øyenbryn blir derfor hevet over denne bokas første kapittel, der Skarsbø Moen forteller om et på alle måter fuktig nachspiel hjemme hos olje- og energiministerens tidligere politiske rådgiver Ivar Vigdenes. Hvis alle som har vært på nachspiel sammen med Senterpartiets knoll og tott skulle skrive bok om det, ville norske forlag hatt lite annet å gjøre. Slikte historier er også etisk problematiske, og på NRK i går mente Aftenpostens Harald Stanghelle at fortellingen ville blitt dømt i Pressens faglige utvalg om den sto på trykk i ei avis. Pressens organ for selvjustis har tidligere kritisert liknende gjengivelser i bøker utgitt på norske forlag. Moens forsøk på å dra sikkerhetspolitiske hensyn inn i begrunnelsen for å trykke historien er rett og slett tynn. At den forteller noe om Moes person, er uansett sant. Senterpartiets sentrale politikere er ikke bare beryktet for å være helter både om natta og om dagen, de er stolte av det.

Det mest interessante i boka er likevel historien om maktpersonen Ola Borten Moe. Han har søkt makt lenge, og har skiftet både allianser og politiske standpunkter i bytte mot posisjoner - gjentatte ganger. Forfatteren har fulgt det politiske spillet lenge nok til å forstå hvordan dette er med på å drive fram også det politiske innholdet, og beskriver godt hvordan det å søke makt også gjør at politikere inngår kompromisser på tvers av egne standpunkter. Det er disse mekanismene som gjør politisk maktkamp til spennende tv-serier - og som gir nytt lys til historien om Ola Borten Moe.

Elisabeth Skarsbø Moen har skrevet et interessant portrett av en interessant mann. Når Senterpartiet samles i Loen i morgen, vil likevel lite være endret på grunn av denne boka. Boka tilfører lite nytt, men befester inntrykket av Ola Borten Moe og Senterpartiet. Både i betydningen «helt om natta, helt om dagen» og i form av et sentrumsparti som søker allianser hos alle fløyer, når det gagner deres egne kjernesaker.

Om noe endres, er det kanskje at færre journalister blir invitert med på nachspiel. Elisabeth Skarsbø Moen får i alle fall neppe bli med.

FORFATTEREN: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen gir i dag ut sin tredje politiske biografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORFATTEREN: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen gir i dag ut sin tredje politiske biografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer