Kronprinsparets fond og hemmelige givere:

- Helt på bærtur. Her skapes det åpen­bart skjulte forbindelser og bindinger

Stortingspolitikere ber Kronprinsparets fond endre praksis og være åpne om givere.

HEMMELIGHOLDER GIVERE: Kronprinsparets fond, der tronearvingene er stiftere, styremedlemmer og sitter i valgkomiteen har tatt i mot 8,6 millioner kroner fra givere de ikke vil oppgi navnet på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HEMMELIGHOLDER GIVERE: Kronprinsparets fond, der tronearvingene er stiftere, styremedlemmer og sitter i valgkomiteen har tatt i mot 8,6 millioner kroner fra givere de ikke vil oppgi navnet på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er viktig med åpenhet om hvem som gir penger til et kongelig fond eller stiftelse, slik den etablerte praksisen allerede er for gaver til kongehuset, sier stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap), til Dagbladet.

I dag skriver Dagbladet om hvordan stiftelsen Kronprinsparets fond hemmeligholder giverne av 8,6 millioner kroner.

Aasrud var statsråd med ansvar for kongehuset, 2009 til 2013 og møtte de kongelige jevnlig. Nå ber hun fondet om å endre praksis, for å synliggjøre økonomiske bindinger mellom dem og alle givere.

- Fondet selv eller Slottet kan enkelt legge ut en liste der man ser hvilke bedrifter og enkeltpersoner som bidrar med penger til fondene. Så må de som gir penger være innforstått med at disse donasjonene er det åpenhet om, sier Aasrud.

På seks år har Kronprinsparets fond fått over 32 millioner kroner fra næringslivet og privatpersoner.

Hverken i årsrapporter, på nettsider eller i regnskapene lister fondet opp alle giverne sine og pengegavene. Dagbladet har fått lista etter henvendelser til fondet, men detaljer om enkeltpersoners gaver mangler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer