- Helt på skinner

Kong Harald er ferdig operert og operasjonen har gått bra. - Allerede i morgen skal han opp, sier kirurgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald lå 5,5 timer på operasjonsbordet. Han er nå våken men vil ikke motta besøk i dag, sier kirurgene som opererte ham.

- Alt gikk på skinner og vi er veldig godt fornøyd, sier Trygve Talseth på en pressekonferanse på Rikshospitalet i ettermiddag.

- Operasjonen har gått helt etter planen, uten komplikasjoner. Han er nå våken og puster selv, sier Trygve Talseth fra Rikshospitalet. Han gjennomførte operasjonen sammen med Håkon Wæhre fra Radiumhospitalet fra klokka 9.35 i morges.

Kongen er koblet fra respirator og er flyttet tilbake til sitt rom på intensivavdelingen, heter det i en melding på Kongehusets hjemmeside

Ifølge kirurgene er det ingen tegn til at kreften i urinblæra her spredt seg til vevet rundt. Men det vil ta flere uker med patologiske undersøkelser før legene vil få endelig svar.

Kirurgene tenkte ikke at de opererte på landets monark.

- Operasjonen har gått uten stress. Vi har tenkt at her er det en vanlig pasient som blir operert. Vi har ikke hatt det i tankene at her er det kongen som blir operert. Det har vi tenkt før og etter men ikke underveis, sier Wæhre.

Nå er kongen våken og allerede i morgen skal han begynne opptreningen.

- Etter en slik operasjon er det vestenlig at pasienten aktiviseres. Allerede i morgen skal han opp, sier Talseth.

Kong Harald ble operert for en mild form for muskelinfiltrerende blærekreft. Han fikk ny blære etter en metode som var valgt av ham selv. Legene ønsket av hensyn til privatlivets fred ikke å opplyse om hvilken metode som var valgt.

Det er ventet at kong Harald blir sengeliggende i bortimot et par uker etter inngrepet. Både Talseth og Wæhre regner imidlertid med at kongen kan reise hjem et par dager før jul.

Disse deltok

Talseth/Wæhre har satt sammen et av 15 personer, hvorav 11 er fra Rikshospitalet. Teamet bestod i tillegg til de to kirurgene av: kirurg Bjørn Brennhovd (Radiumhospitalet), anestesilege Svein Osnes (Rikshospitalet), anestesilege Morten Dragsund (Rikshospitalet), hjertespesialist Halfdan Ihlen (Kongens faste lege, Rikshospitalet), patolog Katrine Lie (Radiumhospitalet), patolog Helge Scott (Rikshospitalet), patolog Erik Heyerdahl Strøm (Rikshospitalet), operasjonssykepleier Josefina Wage Hansen (Radiumhospitalet), operasjonssykepleier Hanne Bakken Taylor (Rikshospitalet), operasjonssykepleier Erik Elshaug Sæther (Rikshospitalet), operasjonssykepleier Monika Vullum (Rikshospitalet), anestesisykepleier Anne Østlie (Rikshospitalet), anestesisykepleier Inger-Johanne Præsttun (Rikshospitalet).

OPERERT: Sammen med dronning Sonja kom kong Harald til Rikshospitalet klokka 08 lørdag morgen. I dag ble han operert.