DRITT LEI: Murer Geir Martinsen og tømrer Geir Lundheim er frustrert over ulovlige steinleggere - og kjører nå patruljer hvor de dokumenterer virksomheten. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DRITT LEI: Murer Geir Martinsen og tømrer Geir Lundheim er frustrert over ulovlige steinleggere - og kjører nå patruljer hvor de dokumenterer virksomheten. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Helt på trynet at steinleggerne kan tjene millioner av kroner, mens vi norske blir forfulgt,

Geir fikk momssmell etter jobbing på sitt eget hus. Nå tar han opp kampen mot steinleggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Bevæpnet med hver sin SUV og kamera kjører nå tømrer Geir Lundheim og murer Geir Martinsen nesten daglige patruljer for å dokumentere virksomheten til irske og britiske steinleggere som jobber i området Kongsberg-Notodden.

Overfor Dagbladet peker de ut flere adresser der steinleggerne skal ha jobbet. Martinsen og en kompis som selv er steinlegger redegjør i detalj for påståtte feil i håndverksarbeidet.

Fikk momssmell Geir Lundheim har i tillegg en egen motivasjon for å ta opp kampen med steinleggerne. Både politiet og Skatteetaten har overfor Dagbladet bekreftet at steinleggere unndrar millionbeløp i skatt og moms - hvert eneste år.

- Og mens de får holde på i fred så blir jeg ilagt straffemoms for å utføre arbeid på min egen hytte, og jobber hos søsteren min for redusert pris, sier Lundheim - som opplyser at han har fått over 100 000 i momssmell som følge av det han selv kaller en tjeneste.

- Det er helt på trynet at steinleggerne kan tjene millioner av kroner, mens vi norske blir forfulgt, sier Lundheim.

Han har derfor også engasjert seg i Facebook-gruppa «Momses av eget arbeid», og håper flere håndverkere og andre gjør som ham - der de bor.

Konfrontasjon Og dermed ble det til at han i drøyt to uker har i patruljer på opptil sju mann i Søndre Buskerud og Telemark for å ta bilder og notere ned  bilnummer.

- Jeg er blitt truet, de har slått i bilen min og truet med å ta kameraet mitt.

Lundheim har opparbeidet seg et meget bra kildenett i nærmiljøet, og får jevnlig tips fra lokale kontaker om hvor steinleggerne er. Men ved ett tilfelle ble det skikkelig ampert.

Politianmeldt På mandag var Lundheim og seks andre på Notodden camping, for å ta bilder av steinleggere som bodde på campingplassen og notere seg hvilke biler de kjørte. Episoden sto referert i Dagbladet tirsdag. Lundheim sier nå at han ble politianmeldt etter episoden. Dagbladet er kjent at en av de tilstedeværende mener Lundheim kjørte uforsvarlig da han ville komme seg unna det han oppfattet som en truende situasjon.

- Jeg måtte komme meg vekk, men det var ingen unger ved bilen min - og jeg kjørte så rolig jeg kunne, hevder Lundheim.

Steinleggere bosatt på campingplassen gjør det også klart overfor Dagbladet at de ikke synes noen verdens ting om at Lundheim tar bilder. Kvinnen som anmeldte Lundheim har ikke tatt telefonen.

På flyttefot - Jeg veit at ikke alle liker det vi gjør, men jeg tror flertallet synes vi gjør en veldig god jobb - og vi får masse bra respons. Jeg vil ikke konfrontere noen, jeg tar bare bilder, sier Lundheim.

Kim Tresland, som eier campingplassen, var ikke kjent verken med denne episoden eller at det bodde steinleggere på campingplassen.

- De er på vei til å flytte til et annet sted nå, sier Tresland.

Forstår håndverkerne Politiførstebetjent Roger Fjellin ved Kongsberg politistasjon kjenner ikke hendelsen på Notodden, siden den ligger utenfor hans område. Men generelt forstår han at håndverkerne tar saken i egne hender.

FOLKSOMT: Det bodde i dag flere steinleggerfamilier på Notodden camping. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FOLKSOMT: Det bodde i dag flere steinleggerfamilier på Notodden camping. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- I utgangspunktet er det helt OK at de tar bilder, men de må ikke bli et slags politi, sier Fjellin til Dagbladet.

- Jeg skjønner at håndverkerne reagerer når noen kommer og tar fra dem leveveien - det blir skjeve konkurranseforhold når den ene parten ikke betaler skatt og moms. Vi får ikke stoppet dem, det er det som er problemet. Lovverket er for dårlig, sier Fjellin.

Tre forelegg Den siste tida har Kongsberg-politiet benyttet seg av veitrafikkloven i så måte.

- Vi har utstedt tre forelegg til steinleggere - to for kjøring uten førerkort, og ett for kjøring med en avskiltet bil der de hadde satt på hjemmelagde skilter, sier Fjellin.

Han håper også å få til et samarbeid med Arbeidstilsynet og Skatteetaten.

OPPGITT: Tømrer Geir Lundheim og tømrer Geir Martinsen ute på patruje i et nabolag på Kongsberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
OPPGITT: Tømrer Geir Lundheim og tømrer Geir Martinsen ute på patruje i et nabolag på Kongsberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer