Helt «pyton» for kronprinsen

- Jeg opplever helst pytonslanger på litt lengre hold, sier Haakon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vrikkende rumper og en vaskeekte dansende pytonslange var det første som møtte kronprins Haakon da han landet i Mwanza ved Victoriasjøen.

Kronprinsen ble behørig ikledd en tradisjonell høvdingkappe fra Sukuma-stammen og fikk en glassperlebesatt dusk i gave da han onsdag ble ønsket velkommen av sjefen sjøl i Mwanza fylke, Daniel ole Njoolay og borgermesteren i Mwanza by.

Dernest var det de tradisjonelle Ngoma-dansernes tur til å vise hva de var gode for.

En gruppe dansere var utstyrt med en 2,5 meter lang pytonslange som de stolt holdt fram mot kronprinsen mens de ropte «karibo a Mwanza» - velkommen til Mwanza, og viftet med små blå FN-flagg.

Forførende vrikk

Like ved siden av danset en gruppe kvinner den tradisjonelle forførelsesdansen til kronprinsens ære. Kvinnene vendte bakenden til kronprinsen og lot hoftene svinge på beste afrikansk vis. Og kronprinsen måtte trekke på smilebåndet da en av kvinnene i velkomstfølget ikke kunne dy seg, men spontant kastet seg ut i dansen.

Kronprinsen selv satte pris på velkomsten.

- Det er jo litt annerledes enn det vi er vant til, men jeg synes det var en veldig fin velkomst i dag. Det som er så morsomt er at det er så mye sang og dans i slike formelle begivenheter også. Det gjør det jo både fargerikt og morsomt, sier kronprinsen til NTB.

Pytonslangen var han imidlertid litt mindre begeistret for.

- Jeg hadde ikke helt angst. Men jeg opplever nok helst pytonslanger på litt lengre hold, smiler kronprinsen.

I apeskogen

Kronprins Haakon fløy til Mwanza etter en halsbrekkende rundtur på Zanzibar, en tur som ble satt på programmet etter innstendig oppfordring fra Tanzanias myndigheter, som er ivrige etter å pleie forholdet mellom fastlandet og det delvis selvstendige Zanzibar.

Høydepunktet under besøket på Zanzibar var en tur til apeskogen Jozani, som er tilholdssted for øyas berømte røde Colobus-ape. En rekke andre dyrearter har også søkt tilflukt i skogen, som er blant de 25 viktigste stedene i verden når det gjelder biodiversitet.

I Jozani har lokalbefolkningen gått sammen med flere bistandsorganisasjoner, deriblant FNs utviklingsprogram (UNDP) om bevaring av skogen, og har satset stort på økoturisme.

- Dette prosjektet kobler sammen dette med å gjøre noe som kommer lokalbefolkningen til gode, sammen med å ta vare på miljøet. Nettopp ved å ta vare på skogen har man en inntektskilde ved at turistene kommer dit, fremholder kronprinsen.

Helt nøtt

Like ved Jozani ligger mangroveskogen Chwaka Bay, der kronprins Haakon bokstavelig talt måtte bøye seg for naturen, i form av en mangrovegrein, for å komme fram til kokosnøttene som var satt fram til ære for ham. Nøtten ble åpnet og kronprinsen smakte forsiktig på det søte, vannaktige innholdet.

Dernest sto et elektrifiseringsprosjekt på programmet. Hensikten var å vise kronprinsen to landsbyer, hvorav den ene har fått strøm og den andre ikke, og forskjellen mellom disse.

Men det spørs om han fikk med seg den store ulikheten da kortesjen hans suste gjennom landsbyene Kikongwi (med strøm) og Kikungwi (uten), uten å stanse. I begge landsbyene sto folk langs veien og vinket, mens leirhyttene kunne skimtes i bakgrunnen.

Deretter bar det tilbake til Stone Town, den gamle bydelen i Zanzibar by, og lunsj med Zanzibars president Abeid Amani Karume og sjefminister Shamsi Vuai Nahoda.

Som gave fra Zanzibar fikk kronprinsen overrakt en rikt utskåret kiste i mørkt tre med messingbeslag av presidenten. Men selv hadde kronprinsen ingen gave å overrekke. Den var blitt igjen i London på veien til Tanzania, da flyselskapet British Airways rotet bort deler av kronprinsens bagasje.

(NTB-Bibiana Dahle Piene)

Kronprins Haakon landet i Mwanza ved Victoriasjøen i Tanzania i dag. Han ble kledd opp i høvdingeklær og ønsket velkommen på tradisjonelt vis av dansende kvinner og menn - og en medisinmann.
Kronprinsen syntes velkomstkomiteen var både fargerik og morsom.