Helt rått er enkelt å lage

Sushi er ikke noe hokuspokus. Bare helt renskåret enkelt. Men du trenger ferske råvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOKYO (Dagbladet): Mange har etter hvert spist sushi på restaurant, men færre vet vel at det egentlig er ganske enkelt å lage hjemme på eget kjøkken. Sushi har godt av å avmystifiseres.

-  Fra Norge? Da er du heldig, sier Takahashi Isao.Han jobber som kokk ved en sushibar i Tokyo. Han er begeistret for norsk fisk, særlig laks. Isao har imidlertid vanskelig for å tro at sushi ikke er særlig utbredt i Norge.

-  Dere har jo en helt unik tilgang på ferske råvarer. Ikke sant?

Råvarer

Enten du skal lage sashimi (bare fisk), nigiri (fisk og ris) eller maki (fisk, ris og sjøgress), trenger du selvfølgelig fisk. Så fersk som overhodet mulig.

Isao insisterer på at gode råvarer er helt avgjørende for å lage god sushi.

-  Strengt tatt trenger du ikke noe spesialutstyr for å lage sushi, men skal du lage maki-ruller, blir det mye enklere hvis du har en

liten matte av tynne bambuspinner (makisu), sier Isao og

Helt rått er enkelt å lage

viser hvordan fisk og ris rulles

inn  i  tørket sjøgress  (nori).

«Pølsa» skjæres opp i passende munnfuller.

-  Dernest trenger du soyasaus, revet pepperrot (wasabi) og syltet ingefær (gari), som tilbehør, forklarer han.

Viktig ris

-  Fisk er naturligvis viktig i sushi. Men det viktigste er likevel risen. Den skal være våt og klebrig, slik at den lett kan formes, forklarer Isao mens han klemmer ris blandet med litt eddik i hånda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Risen er kokt sammen med sukker og litt salt.

I sushibaren hans kan man velge mellom blant annet laks, makrell, kveite, tunfisk, kongereker og små blekkspruter.

På toppen av den lille risbollen legger han et lite stykke laks, og vips, så har han et stykke nigiri-sushi klar.

Inspirasjon

Isao mener det ikke er nødvendig med lang utdannelse for å lage sushi.

-  Nei, nei. Hvem som helst kan lage sushi. Sushi er god mat, raskt og enkelt å lage. Men det er nødvendig med hygiene, og at kniven er skarp.

Fiskestykkene kombineres med fargesterke grønnsaker som mango, avokado, gulrøtter, agurk og paprika. Kombinasjonsmulighetene er utallige.

-  Eksperimenter deg fram til dine personlige varianter, eller hent inspirasjon når du spiser sushi ute, sier Isao.

KOKK: Takahashi Isao ved en sushibar i Tokyo.
ENKELT: Nigiri-sushi med risbolle og rå makrell.