INGEN KOMMENTAR: Nato-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Han vil ikke ha noen offentlig mening om sitt gamle partis katastrofevalg. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
INGEN KOMMENTAR: Nato-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg utenfor FN-hovedkvarteret i New York. Han vil ikke ha noen offentlig mening om sitt gamle partis katastrofevalg. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Nato-sjef Jens Stoltenberg i New York

- Helt sikker på at norsk politikk klarer seg aldeles strålende uten meg

Den tidligere Ap-lederen og statsministeren Jens Stoltenberg vil ikke si noe om katastrofevalget til sitt gamle parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Som generalsekretær i Nato er Jens Stoltenberg en selvskreven gjest når FN åpner sin generalforsamling i New York under det som har fått tilnavnet «diplomatiets superuke».

Siden hans gamle parti, Arbeiderpartiet, gikk på et sviende nederlag under stortingsvalget tidligere i september, har han forholdt seg helt taus om situasjonen offentlig.

Dagbladet traff ham utenfor FN-hovedkvarteret kort tid etter at han hadde hørt USAs president, Donald Trump, holde sin kontroversielle tale til FNs generalforsamling. Da gjorde Nato-sjefen det klart at han vil holde seg langt unna å komme med noen råd til sine gamle partifeller.

- Ingen mening offentlig

- Hva er din mening om hvorfor Arbeiderpartiet gjorde et så dårlig valg?

- Jeg bestemte meg da jeg begynte i Nato for ikke mene noe om norsk politikk offentlig. Det har jeg praktisert fram til valget, og det har jeg tenkt å praktisere også etter valget, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Etter en valgkamp med svært dårlige meningsmålinger endte Ap på 27,4 prosent og tapte seks stortingsrepresentanter. Dette er det svakeste valget partiet har gjort i opposisjon siden krigen

- Er Jonas Gahr Støre den rette til å lede partiet videre?

- Jeg kommer ikke til å bli en del av norsk politisk debatt. Uansett hvordan man stiller spørsmålene så kan ikke jeg begynne å gjøre det. Jeg er nå i en situasjon der jeg føler at det å begynne å gå inn i norsk innenrikspolitikk vil være feil. Jeg er helt sikker på at norsk politikk greier seg aldeles strålende uten meg.

Hørte på Trump

I stedet er Stoltenberg nå opptatt av internasjonal politikk og talen til Trump i FN-hovedkvarteret. Under sin drøyt 40 minutter lang tale, gikk den amerikanske presidenten til frontalangrep på de statene han omtaler som «kjeltringstater».

- Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea, sa Trump.

Han omtalte også den nord-koreanske diktatoren Kim Jong-un som en «Rocket Man» på en selvmordsaksjon.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump kritiserte både det iranske- og det nordkoreanske regimet da han talte for FNs forsamling for første gang. Video: Reuters. Vis mer

Stoltenberg synes situasjonen er alt annet enn lystig.

- Usikkert og uforutsigbart

– Det er en mer usikker og uforutsigbar situasjon. Derfor trenger vi organisasjoner som NATO og FN, og derfor er jeg opptatt av blant annet en reform av FN, men også en oppgradering av NATO, sier Stoltenberg.

Han erkjenner at Trump bruker langt kraftigere uttrykk enn andre verdensledere.

- President Trump bruker ofte veldig sterke ord og uttrykk. Det er viktig for meg som generalsekretær i Nato å bidra til arbeidet som FN og mange andre jobber med – nemlig å få stanset Nord-Koreas kjernevåpenprogram, understreker han.

Han mener økonomiske sanksjoner samt politisk og diplomatisk arbeid må være veien framover.

- Nord-Korea må stoppe å utvikle raketter og nye atomvåpen. Og da må vi jobbe for en fredelig løsning, men vi kan ikke bare sitte her og se på at dette skjer, sier han.