VINNE VALG: Ap-leder Jens Stoltenberg mener rettferdig fordeling, moderne familiepolitikk og klima er saker som Ap kan vinne valget på om fire år. I ettermiddag talte han til kartellkonferansen på Gol. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VINNE VALG: Ap-leder Jens Stoltenberg mener rettferdig fordeling, moderne familiepolitikk og klima er saker som Ap kan vinne valget på om fire år. I ettermiddag talte han til kartellkonferansen på Gol. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Helt sikker på at vi kan vinne i 2017

Familiepolitikk, klima og rettferdig fordeling vil avgjøre, mener Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg er helt sikker på at det er mulig å vinne valget i 2017. Det er fullt mulig å vinne valg på et budskap om rettferdighet og mangfold. Da må vi være tro mot våre verdier, men utvikle virkemidlene, sa Stoltenberg.

Stoltenberg takket LO for innsatsen i valgkampene som har bidratt til rødgrønt styre.

Endret Norge - Disse årene kommer til å framstå som flotte, fine år, der vi som bevegelse laget et Norge preget av mer rettferdighet og mangfold. Det er en inngrodd høyreforestilling at rettferdighet står mot mangfold. Men ingenting gir mer frihet enn gode fellesskapsløsninger, sa Stoltenberg, og viste til resultatene den rødgrønne regjeringen har oppnådd.

- Vi fikk et respektabelt valgresultat som la et godt grunnlag for å være et offensivt parti i opposisjon, sa Stoltenberg.

Løftebrudd Han tror regjeringspartiene taper i velgeroppslutning dels på grunn av løftebrudd, dels fordi en del av deres velgere likevel ikke liker den retningen regjeringen tar Norge.

- Denne regjeringen har en usedvanlig god gjennomføringsevne når det gjelder løftebrudd. Han viste til hva regjeringspartiene har lovet om tannhelse, egenkapitalkrav til bankene, millarder til sykehusene, fjerning av bompenger.

- Det at de tar til fornuft, ikke negativt for landet. Men negativt at de driver valgkamp på noe, gjør noe annet. De tok ikke forbehold om rent flertall, sa Stoltenberg.

Veivalg Han mener en annen grunn til at regjeringspartiene taper i oppslutning, mens Ap fortsetter framgangen, er veivalgene.

• De fører en politikk for økte forskjeller. Er det noe som vil være avgjørende, er det om vi lykkes i å redusere forskjellene i samfunnet, sa Stoltenberg. Han pekte på at de økonomiske drivkreftene er så sterke at de presser fram økte forskjeller hvis ikke politikken bremser.
 
• Skal vi ha en moderne eller en umoderne familiepolitikk?
- For første gang på åtte år får vi økte barnehagepriser, de sier nei til to opptak, de kutter i pappapermen og vil beholde skatteklasse to. Dette svekker økonomiens vekstevne, fordi det legger til rette for at kvinner ikke deltar i arbeidslivet. 
Vi står for en moderne familiepolitikk som fremmer likestilling, integrering og god økonomisk politikk, sa Stoltenberg.

Klima og fattigdom • - Vi ser en utvikling som gjør oss mer oljeavhengig og forsterker todelingen i norsk økonomi.  Ved første anledning greide de ikke å la være å bruke mer oljepenger, sa Stoltenberg med henvisning til regjeringens budsjett.
• Klimapolitikk vil bli avgjørende i årene som kommer, sa Stoltenberg, som er plukket ut til å lage et grunnlag for en ny internasjonal klimaavtale i 2014.
- Vi må håndtere klimautfordringer og fattigdom samtidig. Det er ingen motsetning mellom vekst og miljø, sa Stoltenberg.