Helt sjef!

Statsministeren blir kongens nye nabo, og Norge får sitt Downing Street 10.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går besluttet regjeringen å bygge statsministerbolig og representasjonsbolig for regjeringen i Incognitogaten/Parkveien i Oslo - bak Slottet.

Drapet på Anna Lindh og en væpnet politiaksjon i statsminister Kjell Magne Bondeviks nabolag på Kolbotn i fjor, satte fart i planene om en statsministerbolig.

Ombygging og oppussing av bygningene som skal utgjøre statsministerens og regjeringens nye hovedkvarter, vil koste 254 millioner kroner og ta tre- fire år. Da må Norges statsminister - hvem det da måtte være - flytte inn med sin familie.

600 kvadratmeter

Statsministerboligen er på om lag 600 kvadratmeter. I tillegg blir det plass til å ta imot utenlandske gjester og deres delegasjoner, som i dag må plasseres på hotell.

Mens det i dag er fem soverom for gjester, blir det etter ombyggingen 15 soverom.

Einar Gerhardsen bodde i sin blokkleilighet på Tøyen, Gro Harlem Brundtland i sitt hus på Bygdøy, Thorbjørn Jagland kjørte til og fra Lier og Kjell Magne Bondevik har i begge sine regjeringsperioder bodd i en boligblokk på Kolbotn. Slik blir det ikke lenger.

- Beklagelig utvikling

- Det er på en måte en kjedelig og beklagelig utvikling at det må stilles langt større sikkerhetsmessige krav enn tidligere. Det var mer idyll før. Vi må ta konsekvensene av at politikere kan være utsatt, sier Bondevik.

Han legger ikke skjul på at drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh var medvirkende til at saken ble tatt fram fra skuffen.

- Den saken ble en vekker. Aksjonen på Kolbotn har ikke spilt noen avgjørende rolle, men den viste hva som kan skje når en statsminister bor rett ved barnehage og skole. Det skapte en kjedelig situasjon, sier Bondevik.

Nå skal statsministerboligen legges til det såkalte ambassadestrøket i Oslo. Reaksjonene tyder på at regjeringen får saken gjennom i Stortinget. Bondevik sier at boligen skal innrettes slik at den er egnet for statsministere i alle livsfaser.

- Boligen blir barnevennlig med blant annet en liten park, sier Bondevik. Han vil ikke spå hvem som kommer til å flytte inn først.

BYGGES OM: Den kommende statsministerboligen skal ligge bak Slottet. Slik ser det ut der i dag.