Regjeringen skjevfordeler ytterligere:

- Helt spinnvilt

Porsgrunn kommune må gi fra seg vaksinedoser til andre kommuner på Østlandet. Ordfører Robin Martin Kåss (Ap) legger ikke skjul på misnøyen.

MISFORNØYD: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn er ikke fornøyd med at kommunen vil måtte avgi vaksinedoser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISFORNØYD: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn er ikke fornøyd med at kommunen vil måtte avgi vaksinedoser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Regjeringen har åpnet opp for noe mer geografisk skjevfordeling, sier statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

I dag får Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Lørenskog og Oslo 20 prosent flere vaksinedoser enn resten av landet.

- Regjeringen går inn for 60 prosent flere vaksiner til kommuner med vedvarende høyt smittetrykk. Det vil redusere presset på de øvrige kommunene i juli, sier Solberg.

Landets øvrige 319 kommuner vil måtte avgi doser.

- Arbeidsuhell

Porsgrunn er dermed blant kommunene som nå må avgi flest vaksinedoser. Totalt fikk 97 personer i Porsgrunn bekreftet smitte i forrige uke. Uka før var det 29 tilfeller.

Ordfører Robin Martin Kåss (Ap) i Porsgrunn synes ikke regjeringens beslutning henger på greip, og viser til det pågående utbruddet i Grenlandskommunene.

- Det er helt spinnvilt. Jeg regner med at dette må være et arbeidsuhell som regjeringen snarest retter opp i. Regjeringen argumenterer med at man må prioritere sentrale byområder på Østlandet fordi de er mer sårbare, sier Kåss til Dagbladet og legger til:

- Vi har et av de heftigste utbruddene her så langt i pandemien nå. Vi er jo like sårbare som de andre områdene på Østlandet og er et av landets tettest befolkede kommuner.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Ga uttrykk for misnøye

Kåss mener at regjeringen har prioritert byområder som hadde smitteutbrudd tidligere i år - men ikke kommuner som har pågående utbrudd, som Porsgrunn.

- Jeg skjønner ikke hvordan regjeringen har tenkt. Det er grunnleggende medisinsk kunnskap at vaksinen er mot framtidig og ikke mot tidligere sykdom.

- Har du gitt uttrykk for misnøyen?

- Ja, absolutt. Vi tok opp dette i møte med FHI og Helsedirektoratet på lørdag. Vi tok det også opp i møter med Statsforvalter og har sendt et brev fra Grenland-kommuner til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Ifølge Kåss ga de uttrykk for at de ønsket flere vaksiner til regionen. De har også bedt om muligheten til å utsette andredosene og heller sette flere førstedoser.

- Vi får ikke vaksinert noen nye, bare de som har fått dose én. Og så har vi spurt om vi kan utsette å sette dose to, men det har vi fått nei til, sier Kåss.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Avlyste russefeiring

Seinest tirsdag ble det besluttet at årets russefeiring i Skien, Porsgrunn og Bamble blir avlyst, på grunn av den alvorlige smittesituasjonen i Grenland.

Det var på forhånd varslet at dette ville bli utfallet. Ordførerne i de tre Grenland-kommunene tok tidligere tirsdag samstemte til orde for å avlyse russefeiringen på grunn av den alvorlige smittesituasjonen regionen står i.

- Det er mye smitte i Grenland og ekstremt mange i karantene og ventekarantene. Vi ser at russefeiringene og andre sammenkomster har bidratt til både smitte og karantene. Med reglene som er vedtatt så er også det meste av slike aktiviteter i praksis forbudt, sa ordfører Kåss til Dagbladet.

Etter den voldsomme smitteøkningen den siste tida, fikk Skien, Porsgrunn og Bamble innført tiltaksnivå B natt til søndag, noe som innebærer strenge, regionale coronatiltak. Tiltakene gjelder fram til 26. mai.

Tidligere tirsdag opplyste Porsgrunn kommune at heller ikke korpsene får spille på nasjonaldagen.

80 prosent flere

- Folkehelseinstituttet (FHI) har nå anbefalt å gi flere vaksiner til 24 østlandskommuner som har hatt høyt smittetrykk over lang tid. De anbefaler at disse kommunene skal få 80 prosent flere doser enn de ellers ville fått, fram til alle over 18 år er vaksinert med første dose, sier Solberg på pressekonferansen.

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet gjøre en rask vurdering av om listen over de kommunene som skal få flere eller færre doser bør oppdateres i lys av utviklingen siden listen ble laget, og pågående utbrudd.

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier, i opptil 7 uker. Innbyggerne i disse kommunene utgjør om lag halvparten av Norges befolkning. 13 kommuner får ingen endring.

En slik omfordeling forutsetter at kommunene som må avgi doser i juni og begynnelsen av juli har kapasitet til å vaksinere betydelig flere personer enn de hadde planlagt for i siste del av juli.

En omfordeling vil tidligst kunne skje ifra uke 23.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer