Helt taust om Saddams menn

I går skapte det overskrifter at Saddam Hussein fikk besøk av Røde Kors. Men de andre fangene har man ikke hørt et pip fra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representantene fra Røde Kors sjekket eksdiktatorens fysiske og mentale helse, og han fikk skrive et brev til sin familie. Røde Kors møtte Saddam i et fengsel i Irak, og de håper at de vil få møte ham snart igjen. Det var alt de ville si.

Ikke avslørt noe

Saddam Hussein ble arrestert 13. desember i fjor. 9. januar ga de amerikanske okkupasjonsstyrkene ham status som krigsfange. Det betyr at han etter Genèvekonvensjonen har rett til besøk av Røde Kors.

Av de viktigste av Saddams menn - de 54 som ble presentert som etterlyste i USAs kortstokk - er 40 arrestert, to bekreftet døde, og tolv fortsatt på frifot eller forsvunnet. De to døde er Saddams sønner Uday og Qusay.

Men bortsett fra Saddam Hussein har verden ikke hørt noe om de 39 andre arresterte.

- Jeg tror vi kan trekke den slutning at de ikke har avslørt noe av betydning om påståtte masseødeleggelsesvåpen eller forbindelser mellom Saddam-regimet og al-Qaida, sier forsker Nils Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter . Han synes det er påfallende at omverdenen ikke har hørt noe fra fangene.

Ikke et pip

Saddam-regimets ansikt utad, visestatsminister Tariq Aziz, overga seg frivillig til amerikanerne 25. april i fjor. Han snakket lenge og gjerne da han var Saddams mann, og ble vurdert som en mann Vesten kunne snakke med.

Etter arrestasjonen har ikke verden hørt et pip.

Saddam-regimets ansikt innad heter Abid Hamid Mahmud al-Tikriti. Han var nummer fire i Saddam-regimets hierarki etter Saddam selv og hans to sønner, og den eneste som kunne gi selvstendige ordrer uten å vise til skriftlige ordrer fra Saddam eller sønnene. Han ble ifølge amerikanske myndigheter arrestert på et ikke identifisert sted i Irak 18. juni i fjor. Etter det har verden ikke hørt et pip fra ham.

Militær kortstokk

- Vi må gå ut fra at alle de arresterte har blitt intenst avhørt, og før eller siden må vi jo få høre hva de har sagt, sier Butenschøn.

- Er det et menneskerettighetsproblem at vi ikke hører noe?

- Hvis det ikke allerede er det, vil det på et eller annet tidspunkt bli det, sier Nils Butenschøn.

De fleste i USAs kortstokk hadde militære grader, og har dermed rett, ifølge Genèvekonvensjonen, til besøk fra Røde Kors. Internasjonale Røde Kors var i går ikke i stand til å bringe på det rene hvem i kortstokken som eventuelt ikke har status som krigsfanger.