Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helt Texas

HOUSTON (Dagbladet): Først var det høymesse i «kjerka», så ble det helt Texas. I en vrimmel av små cowboyer ble kronprins Haakon overrakt en ekte cowboyhatt som seg hør og bør når man setter sin fot i staten Texas for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og på Slottet i Oslo ligger to andre cowboyhatter som kong Olav og kong Harald har fått samme sted som kronprins Haakon. Stedet var sjømannskirken i Houston i 32 fuktige varmegrader. Og nettopp denne sjømannskirken har historiske linjer tilbake til kronprinsens far og bestefar.

I 1982 la kong Olav ned grunnsteinen for den nye sjømannskirken. To år etterpå kom kronprins Harald og plantet et magnoliatre. I går plantet kronprins Haakon ei elvebjørk.

Så sett med «kjerkelige» øyne var den kongelige treenighet endelig på plass på samlingsstedet for nesten 3000 nordmenn i det aktive shipping og olje-området Houston.

Norske tradisjoner

Besøkene i sjømannskirkene er en viktig del av den ellers så høyteknologiske turen.

- Noe av det hyggeligste på denne turen er å møte mennesker, sa kronprinsen.

Og i talen i kirken la han vekt på hvor viktig det er for ham å få innblikk i hva begrepet «Norge i utlandet» betyr.

- Det er spennende å se hvor sterk trangen er for utflyttede nordmenn til å holde norske verdier og tradisjoner i hevd samtidig som de integreres i det amerikanske samfunnet, sa kronprins Haakon.

- Sjømannskirkene er viktige, levende og sentrale, sa Haakon, som hadde føyn opp for hvor stor spennvidde «kjerkene» har.

Misjon for alle

Den 135 år gamle Sjømannsmisjonen har for lengst blitt langt mer tilbud norske sjømenn over hele verden. I Houston er det utflyttede nordmenn med fast bolig som er blant de mest besøkende i kirken. Like fullt besøker kirkens folk 600 norske skip hvert år.

- Så lenge det er norske sjøfolk om bord i et skip dukker vi opp, sier sjømannsprest Jan Stellef Rønningen.

I går var det riktignok en ekte sjømann på plass, men ellers vrimlet det av småbarnsfamilier i «Texas-bunader». Lekepistoler ble konfiskert i kirkerommet, og legoklossene var mere interessante enn kronprinsen for de yngste som snakket sørlandsengelsk med seg selv.

Og på tunet utenfor sto kronprinsen i cowboyhatt og hilste fra Deres Majesteter.

På vanlig norsk betyr det «mine foreldre».

Yiihaaaa...

<B>MANN FOR SIN HATT:</B> Som faren og faren hans før ham, fikk også kronprins Håkon en ekte Stetson da han kom til Texas i går for første gang.