Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt tragisk at Mæland måtte gå

Den avgåtte politidirektøren hadde ingen operativ erfaring da han fikk jobben. Spiller ingen rolle, mener fagforbundsleder.

INGEN HAR POLITIFAGLIG KOMPETANSE: Ingen av disse tre hovedaktørene i politiledelsen har operativ politibakgrunn; Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer (t.v.) er, i likhet med sin Oslo-kollega Anstein Gjengedal (t.h.), jurist. Nå avgått politidirektør Øystein Mæland (i midten) er psykiater og har jobbet i politikken. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET
INGEN HAR POLITIFAGLIG KOMPETANSE: Ingen av disse tre hovedaktørene i politiledelsen har operativ politibakgrunn; Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer (t.v.) er, i likhet med sin Oslo-kollega Anstein Gjengedal (t.h.), jurist. Nå avgått politidirektør Øystein Mæland (i midten) er psykiater og har jobbet i politikken. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet onsdag kritiserte leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mangelen på politifaglig kompetanse i politiets toppledelse. Den nå avgåtte politidirektøren Øystein Mæland har bakgrunn fra helsevesenet og politikken, men hadde aldri jobbet i politiet før han tiltrådte som sjef for landets politi.

- Min kompetanse er vurdert av dem som ansatte meg, sa han til Dagbladet i går.

Etter gårsdagens krisemøte med landets politiledere på Gardermoen, i etterkant av 22. juli-kommisjonens knusende rapport om politiets beredskap, planlegging og handlinger terrordagen, fikk Mæland massiv støtte fra møtedelegatene. I dag uttrykker politimestre overraskelse og tristhet over politidirektørens plutselige avgang.

- At Mæland måtte gå, synes jeg er helt tragisk. Det viser at man ikke tar innover seg det kommisjonsrapporten trekker fram om behovet for endring av kultur og holdninger, sier leder for fagforbundet Politijuristene Sverre Bromander til Dagbladet.

- Snevert fra Willoch Eks-Høyre-statsminister Kåre Willoch uttrykker glede over Mælands avgang, med henvisning til at han mangler politifaglig kompetanse.

- Nå må dere holde opp med å ansette ledere for denne livsviktige politivirksomheten som mangler politimessig erfaring, sier Willoch til NRK.

Bromander mener Willoch oppviser en snever tilnærming til kompetansespørsmålet.

- Jeg oppfatter at Willoch ber om mer av det samme. Han synes å være mer opptatt av formalkrav enn de kvalifikasjoner en person måtte ha, sier fagforbundslederen.

- Profesjonskamp Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener det eksisterer det han kaller en profesjonskamp mellom hans eget forbund og Politijuristene, mht. hvem som skal kunne bli politimester; han mener Politijuristene ønsker å hindre politifolk med operativ bakgrunn tilgang til ledervervet.

- Politijuristene har arbeidet for et stadig åpnere politi. Det er feil at vi stilte oss i veien for at polititjenestemenn skulle kunne bli politimestre, og det vet Johannessen godt, er Bromanders svar.

Han peker på at forbundet støttet lovendringen som ga også kandidater uten juridikum tilgang til å besette politiets toppstillinger.

-  I tillegg er det verdt å peke på at assisterende fungerende politidirektør, som var politiets nr. to 22. juli i fjor, er politiutdannede Otto Stærk, sier han.
 
- Politisk motiv Bromander mener Johannessens tilnærming til spørsmålet er like mye politisk som faglig begrunnet.

BLANDET FORSAMLING: Landets øvrige politimestre har blandet bakgrunn; noen, som Arne Jørgen Olafsen (Follo, t.h.), startet som betjent og jobbet seg oppover; Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland, t.v.) er jurist uten operativ erfaring; Hans Vik (Rogaland, bak) har både operativ erfaring og juridikum. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET
BLANDET FORSAMLING: Landets øvrige politimestre har blandet bakgrunn; noen, som Arne Jørgen Olafsen (Follo, t.h.), startet som betjent og jobbet seg oppover; Kaare Songstad (Haugaland og Sunnhordland, t.v.) er jurist uten operativ erfaring; Hans Vik (Rogaland, bak) har både operativ erfaring og juridikum. Foto: JO STRAUBE / DAGBLADET Vis mer

-  Vi har tatt til orde for at flest mulig yrkesgrupper må få innpass i norsk politi. Vi mener tvert at bare å satse på polititjenestemenn og jurister er en for snever tilnærming, sier Politijuristene-lederen.

- Er det noe 22. juli-kommisjonens rapport viser oss, er det at behovet for nytenkning og ny kompetanse synes veldig stort, understreker han.

- Politiets lederstillinger burde vært åpne for alle, så får man ansette den best kvalifiserte søkeren, legger han til.

Forsvarte seg Da Dagbladet snakket med Øystein Mæland på Gardermoen i går, forsvarte han sin kompetanse.

- Politietaten skal selvsagt ha politikompetanse på de kritiske nivåene, men det å være politileder er også en lederjobb man kan være kvalisert for på ulike måter, sa han til Dagbladet.

- Har du med din bakgrunn som psykiater og politiker det som skal til for å lede landets politi?

- Min kompetanse er vurdert av dem som ansatte meg. Jeg var statssekretær i Justisdepartementet og jobbet med politireformen. Og jeg har ledet arbeidet med en stor sykehusreform. Det blir for snevert å diskutere lederkompetanse i politiet opp mot bakgrunn på denne måten, svarte Mæland.

Fikk støtte Politimestrene stilte seg bak sin nå avgåtte sjef etter møtet på Gardermoen. De 27 lederne har innbyrdes svært ulik bakgrunn.

- Politimestrene er blitt rekruttert etter ledelseskompetanse. Slik kompetanse henter man fra ulike steder. I jobben er det viktig med en helhetsforståelse, sier politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt, til Dagbladet.

Olafsen er blant politimestrene med tjenestemannserfaring.

- All erfaring og kompetanse er kjekt å ha med, alt til sitt bruk. Men jeg vil påstå at en god del av min kompetanse fra gata har gått ut på dato for lengst, understreker han.

GLAD MÆLAND GIKK: Eksstatsminister Kåre Willoch mener politidirektørvervet bør innehas av noen med politimessig erfaring. Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX
GLAD MÆLAND GIKK: Eksstatsminister Kåre Willoch mener politidirektørvervet bør innehas av noen med politimessig erfaring. Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX Vis mer

- Men det er likevel noe med å ha hatt skoene på, skyter politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt inn.

Vik har vært politimann, men er samtidig utdannet jurist.

Politimesterkollega Kaare Songstad i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt er jurist og har aldri vært polititjenestemann.

- I forhold til politimesterrollen har jeg aldri følt på at jeg mangler operativ kompetanse, sier han.

ØNSKER FOLK MED POLITIERFARING: Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er kritisk til at mange toppstillinger i politiet innehas av folk uten operativ erfaring. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET
ØNSKER FOLK MED POLITIERFARING: Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund er kritisk til at mange toppstillinger i politiet innehas av folk uten operativ erfaring. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media