– Helt uakseptabelt og veldig kjedelig

Norske myndigheter er ikke informert om regelendring som førte til trålerarrestasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske tråleren «Langenes» ble i går tatt i arrest av russisk kystvakt.

– Båten er ventet å komme til Murmansk hvert øyeblikk nå, sa Tore Harald Roaldnes, daglig leder i Roaldnes AS, som eier tråleren, til Dagbladet.no i 13.15-tida.

Der vil den bli møtt av representanter fra det norske konsulatet i Murmansk.

Skipperen på tråleren fikk i går kveld beskjed om at de ble tatt i arrest fordi de hadde brutt nye russiske regler, som tilsa at sjekkpunktet for hvor norske skip skal passere over grensa var endret, og at norske fartøy skulle rapportere fangstrapporter daglig til russiske fiskerimyndigheter. Problemet var bare at selskapet aldri har hørt om regelendringen.

Det har heller ikke norske myndigheter.

– Vi har fått bekreftet både fra Fiskeridirektoratet og fra andre myndigheter at vi ikke har fått noe varsel om disse regelendringene, sier Vidar Ulriksen, statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet, til Dagbladet.no.

– Vet dere om det faktisk har vært noen regelendring?

– Vi veit ikke mer om disse regelendringene enn det vi har fått vite fra den norske tråleren. Reglene for slike endringer er klare. De skal gis beskjed om i god tid før de trer i kraft.

I ARREST: Denne tråleren ble i går tatt i arrest av russiske myndigheter, på grunn av en regelendring norske myndigheter ikke har hørt om. Foto: GRANIT AS
I ARREST: Denne tråleren ble i går tatt i arrest av russiske myndigheter, på grunn av en regelendring norske myndigheter ikke har hørt om. Foto: GRANIT AS Vis mer

Norske myndigheter har nå diplomatisk kontakt med russerne for å få løst saken.

– Foreløpig er dette ikke en politisk sak. Vi har tatt kontakt med våre motparter i de russiske myndighetene. Vi vil også ta opp saken på med de russiske embetsmennene i den Nordatlantaiske fiskerikommisjon (NEAF), sier Ulriksen.

– Det er en forvirrende sak, men vi forsøker nå å finne ut om det er en misforståelse.

Roaldnes AS taper nå store penger på at båten er i arrest.

– Vi har brutt et regelverk som vi ikke var kjent med, og som norske myndigheter heller ikke var kjent med. Det er helt uakseptabelt og veldig kjedelig for oss og vårt mannskap, sier Tore Harald Roaldnes til Dagbladet.no.

Mannskapet på båten teller 16 personer. De fleste kommer fra Sunnmøre.

– Stemningen er rolig og de har det bra nå. Men det var en litt stressende situasjon i går kveld, sier han.