Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stordalen om lovbrudd på egen byggeplass:

- Helt uakseptabelt

Petter Stordalen sammenlikner de registrerte lovbruddene på byggeplassen for Clarion-kjedens nye prestisjehotell The Hub med å stjele.

KNALLHARDT: Petter Stordalen sier han gjør det han kan for å forebygge lovbrudd der han bygger hotell: - Men det vil alltid være noen som prøver å utnytte systemet. Da får vi ta de og slå knallhardt ned på det, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen
KNALLHARDT: Petter Stordalen sier han gjør det han kan for å forebygge lovbrudd der han bygger hotell: - Men det vil alltid være noen som prøver å utnytte systemet. Da får vi ta de og slå knallhardt ned på det, sier han. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stordalen har annonsert med nabovarsel før åpningsfesten for hans nye giganthotell med 810 rom midt i Oslo sentrum torsdag denne uka.

Stemningen var ikke like god for tre uker siden. Da demonstrerte flere fagforeninger utenfor hotellet mot det de mente var en lang rekke lovbrudd på byggeplassen.

- Vi har kartlagt arbeidsforholdene og bemanningen på plassen, og mener å ha funnet 185 lovbrudd, sa Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening, til Dagbladet.

Som å stjele

Nå kommenterer Stordalen selv for første gang funnene:

- Dette er veldig enkelt. Jeg kommer selv fra en dagligvarebutikk. Hvis noen stjal fra den butikken, var det helt uakseptabelt for meg, sier han og utdyper:

- Det samme gjelder i denne saken. Vi har klare linjer om etiske retningslinjer når vi inngår en kontrakt - som i dette tilfellet med Betonmast. De vet hva de skal forholde seg til. Når det da er noen underleverandører av dem som ikke følger de retningslinjene, det er helt uakseptabelt, sier Stordalen til Dagbladet.

SKATTELEGGING: Petter Stordalen møtte finanskomiteen for å snakke om skattlegging av store internasjonale selskap. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Lovet grep

Betonmast har vært hovedentreprenør for det to år lange byggeprosjektet.

Da Dagbladet omtalte bruddene som ble avdekket av Rørleggernes fagforening midtveis i februar, sa kommunikasjonsdirektør Per Anders Muri blant annet følgende:

- Det er et arbeidsgiveransvar (bemanningsbyråene) å sørge for at utleie foregår etter gjeldende regelverk. Så er det bedriften som leier inn sitt ansvar å sørge for at innleieforholdet er i henhold til regelverket. Når det er sagt har Betonmast som totalentreprenør en klar holdning og forventning til at alle forhold ved våre byggeplasser skal foregå i henhold til lover og regler. Derfor tar vi nå grep for å rydde opp i de avdekkede forholdene.

ØNSKER FORBUD: Budskapet på demonstrantenes plakater var tydelig: «Forby bemanningsbransjen». Video: Nina Hansen Vis mer

- Juks

Ifølge Rørleggerforeningens leder Joachim Espe var de fleste bruddene innleie av arbeidskraft uten at det fantes noen tariffavtale eller at det ikke var forhandlet med tillitsvalgte i fagforeningene før ansettelse.

- Slike ting skal vi selvfølgelig slå hardt ned på. Her er jeg helt på linje med fagbevegelsen. Sånn bør det ikke være og sånn skal det ikke være. Her har vi etiske retningslinjer. Jeg aksepterer ikke at noen prøver å jukse, sier Stordalen.

Google-skatt

Dagbladet møtte hotellkongen tirsdag ettermiddag, etter at han hadde fortalt finanspolitikerne på Stortinget hvordan Norge kan innføre såkalt google-skatt innen 10-15 måneder.

Stordalen mener det er totalt urimelig at selskaper som tjener milliardbeløp i Norge skal slippe unna med null eller svært lite i skatt - penger som går til fellesskapets beste.

- Jeg er kapitalist. Og jeg mener at skatt er sivilisasjonens kostnad. Jeg trenger sykepengeordninger for mine ansatte. Jeg trenger veiene. Jeg trenger politi og brannvesen om ulykken er ute. Vi må alle bidra til dette fellesskapet. Det er trist at multinasjonale nettbaserte selskap tjener milliarder av kroner fordi skattesystemet er gått ut på dato, sa han blant annet.

Knallhardt

På spørsmål om Stordalen kunne gjort noe annerledes for å sikre ordnede forhold for dem som bygger hotell for ham, sier han:

- Vi har i dag 20 store og et sted mellom 60 og 70 mindre byggeprosjekter gående. Vi gjør det vi kan. Men det vil alltid være noen som prøver å utnytte systemet. Da får vi ta de og slå knallhardt ned på det. Det tror jeg er den beste medisinen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!