- Helt uaktuelt å adoptere tvillingene til Norge

Lederen av Stortingets familiekomite opprørt over at kvinne (42) løy om morskapet.

 - OPPRØRT:  - Ungene er satt i en vanskelig sutuasjon, men det er uaktuelt å adoptere dem til Norge, sier leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap). ARKIVFOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
- OPPRØRT: - Ungene er satt i en vanskelig sutuasjon, men det er uaktuelt å adoptere dem til Norge, sier leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap). ARKIVFOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Lederen av Stortingets familie- og kulturkomite ser ingen løsning for at de to guttebarna som ble født av en indisk surrogatmor kan komme til Norge.

Tirsdag ble det kjent at norske myndigheter har avslått søknaden fra en 42 år gammel kvinne fra Nordland, som først hevdet at hun var barnas mor, men seinere har innrømmet at hun har løyet om sin egen rolle.

Guttene ble født 24. januar av en indisk surrogatmor og med en anonym sæddonor. Etter at kvinnen ble avkrevd en DNA-test, har hun innrømmet at eggene ikke var hennes.

- Helt uakseptabelt - Jeg er i første rekke opprørt og lei meg for at kvinnen har satt ungene i en slik situasjon. Det er helt uakseptabelt at folk skal komme med feil opplysninger og forsøke å omgå regelverket på denne måten, sier komiteleder Anne Karin Gjul (Ap) til Dagbladet.

Først gjennom media tirsdag kveld ble Gjul kjent med avslaget og at kvinnen ikke er guttenes mor likevel.

Hun og andre stortingspolitikere har lagt en stor innsats i å finne en løsning for at de to guttene kunne få komme til Norge uten å bryte norsk lov.

I ferd med å finne løsning - Barneminister Audun Lysbakken har også stått på hardt, og vi var i ferd med å finne en løsning ut fra de opplysningene som først ble gitt. Statsråden har endevendt hver stein. Men slik situasjonen viser seg å være nå, har ikke disse barna noen tilknytning til Norge over hodet. Og det er helt uaktuelt å endre regelverket og åpne for at folk som ønsker seg barn kan kjøpe både egg, donor og surrogatmor, sier Gjul.

- Har du noen råd til kvinnen som fortsatt er i India med de to barna?

- Jeg har absolutt medlidenhet med situasjonen og krisen kvinnen har kommet i. Men løsningen må finnes i India, sier Anne Karin Gjul.

- Fryktelig lei meg - I dag er jeg fryktelig lei meg overfor alle jeg har forledet til å tro at det var mine egg. Men jeg trodde ikke dette var et problem. Både eggdonasjon og surrogati er fullt lovlig i India, og jeg gjorde dette for beskytte meg selv og guttene, sier kvinnen til NRK fra Goa i India. Hun peker på at guttene ikke har hatt noen annen omsorgsperson siden de ble født.

Tirsdag leverte hun  en klage på avslaget, opplyser hennes advokat Hilde Guldbakke i Bodø til NTB. - Bufetats vedtak om å avvise søknaden om adopsjon må settes til side. Adopsjonssøknaden må realitetsbehandles. Konsekvensene for barna er å bli overlatt til indisk barnehjem, om det overhodet finnes barnehjem som vil ta imot dem, sier Guldbakke, som mener barna i realiteten er statsløse.

Ikke adopsjon Komiteleder Anne Karin Gjul sier imidlertid at adopsjon er helt uaktuelt - i utganspunktet nettopp fordi de er statsløse.

- Norsk lov er krystallklar på kravet om statsborgerskap, og så vidt jeg kjenner til er det ingen land som åpner for adopsjon av statsløse barn.

- For at disse barna skal kunne bli adoptert til Norge, må de først få indisk statsborgerskap, så må indiske myndigheter godkjenne at de blir adoptert til Norge og deretter må norske myndigheter vurdere en søknad om adopsjon på vanlig måte, understreker Anne Karin Gjul overfor Dagbladet.