Corona-krisa: Vil endre reglene for arbeidstid

- Helt uaktuelt

Regjeringen vil ha flere unntak fra reglene om arbeidstid og viser til den nye kriseloven, men får blankt nei fra hovedorganisasjonen Unio.

På JOBB: Regjeringen vil ha partene i arbeidslivet med på endringer i bestemmelsene for arbeidstid. Her illustreres en test av corona-smitte på isolatposten på Ullevål sykehus.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
På JOBB: Regjeringen vil ha partene i arbeidslivet med på endringer i bestemmelsene for arbeidstid. Her illustreres en test av corona-smitte på isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er helt uaktuelt å utvide rammene for arbeidstid for arbeidstakerne som står i frontlinjen for å bekjempe denne epidemien, sier Unio-sjef Ragnhild Lied til Dagbladet.

UAKTUELT: Unio-sjef Ragnhild Lied sier det er uaktuelt å si ja til nye regler for arbeidstid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UAKTUELT: Unio-sjef Ragnhild Lied sier det er uaktuelt å si ja til nye regler for arbeidstid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hun framholder at de ansatte i helsesektoren allerede har inngått svært fleksible avtaler med arbeidsgiverne. Sykepleierne har blant annet gitt avkall på retten til fri to av tre helger. Kommuner og sykehus er i tillegg gitt adgang til å pålegge ansatte å jobbe inntil 69 timer i uka.

- Nå må vi ta ekstra vare på alle dem som nå står oppe i en ekstrem arbeidssituasjon og virkelig føler belastningen på kroppen. Uforsvarlige utvidelser av arbeidstiden vil nå virke stikk motsatt - bidra til enda flere blir syke og utbrente, sier Lied.

Kriseloven

På vegne av Unio-organiserte sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og radiografer avviser hun forespørselen som i brevs form kom fra Arbeidsdepartementet denne uka.

I brevet som Dagbladet har fått tilgang til, vises det til den nye kriseloven - som gir regjeringen utvidede fullmakter. Da denne såkalte coronaloven ble vedtatt på Stortinget, ble det satt som betingelse at regjeringen måtte involvere organisasjonene i spørsmål som angår arbeidslivet.

«I tråd med komiteens innstilling inviteres med dette arbeidslivets parter til å ta ytterligere ansvar slik at de ekstraordinære behov den aktuelle krisesituasjonen medfører, dekkes», står det i brevet.

Departementet skriver videre at det «forutsettes at partene arbeider for at det inngås avtaler om tilpasninger i, og unntak fra, reglene for arbeidstid både lokalt og sentralt».

Advarer

Budskapet blir ikke tatt godt imot av Unio - og heller ikke henvisningen til den nye kriseloven.

- Det vil ikke være klokt av regjeringen å bruke fullmaktsloven på dette området. Det vil skape uro og frustrasjon blant store grupper av helsepersonell, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Hun mener en slik bruk av fullmaktsloven «unødvendig vil kunne forsterke slitasjen på dem som bidrar til at vi kommer oss gjennom krisa».

- Vi må unngå at helsepersonell brenner lyset i begge ender og ikke glemme vernet som den enkelte arbeidstaker har. Dette er ikke en situasjon som går raskt over, men noe vi må stå i lenge, sier Lied.

ØKT 8: Selv om du er hjemme betyr ikke det at du trenger å la formen svinne! Mats er erfaren personlig trener, massør og faglært kokk. Han driver treningskokken.no. Følg ham på Instagram for flere treningstips @matslhoilund. Video: Mats L. Høilund / Dagbladet TV, 25. mars 2020 Vis mer

- Situasjonen er ekstraordinær

I brevet fra departementet heter det at målet med henvendelsen er å begrense forstyrrelsen av sentrale samfunnsfunksjoner og avhjelpe negative konsekvenser for befolkningen, næringslivet, offentlig sektor eller samfunnet for øvrig.

«Regjeringen ber begge parter vise ekstraordinær vilje til å finne gode løsninger for samfunnet og for den enkelte virksomhet og arbeidstaker.»

Departementet ber alle organisasjonene om et svar på henvendelsen innen mandag morgen klokken 9.30.

«Et viktig grunnlag for å vurdere behovet for en forskrift, er hvilke avtaler partene selv har inngått. ASD ber derfor om en kort redegjørelse fra organisasjonene om hvilke avtaler som er inngått og hvilke initiativ organisasjonene har tatt for å få til avtaler», skriver Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) i brevet.

Regjeringen forsikrer at en forskriftsendring vil holde seg innenfor de rammene arbeidsmiljøloven gir til lokale avtaler og ha kort gyldighetstid.

- Situasjonen er ekstraordinær, skriver departementet og framholder at arbeidet med en forskrift må forseres kraftig og at den vil kunne bli fastsatt «kort tid etter den nevnte fristen».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer