- Det er helt uaktuelt å utvide rammene for arbeidstid for arbeidstakerne som står i frontlinjen for å bekjempe denne epidemien, sier Unio-sjef Ragnhild Lied til Dagbladet.

Hun framholder at de ansatte i helsesektoren allerede har inngått svært fleksible avtaler med arbeidsgiverne. Sykepleierne har blant annet gitt avkall på retten til fri to av tre helger. Kommuner og sykehus er i tillegg gitt adgang til å pålegge ansatte å jobbe inntil 69 timer i uka.
- Nå må vi ta ekstra vare på alle dem som nå står oppe i en ekstrem arbeidssituasjon og virkelig føler belastningen på kroppen. Uforsvarlige utvidelser av arbeidstiden vil nå virke stikk motsatt - bidra til enda flere blir syke og utbrente, sier Lied.
Kriseloven
På vegne av Unio-organiserte sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og radiografer avviser hun forespørselen som i brevs form kom fra Arbeidsdepartementet denne uka.

Vet ikke når dagpengene kommer
I brevet som Dagbladet har fått tilgang til, vises det til den nye kriseloven - som gir regjeringen utvidede fullmakter. Da denne såkalte coronaloven ble vedtatt på Stortinget, ble det satt som betingelse at regjeringen måtte involvere organisasjonene i spørsmål som angår arbeidslivet.
«I tråd med komiteens innstilling inviteres med dette arbeidslivets parter til å ta ytterligere ansvar slik at de ekstraordinære behov den aktuelle krisesituasjonen medfører, dekkes», står det i brevet.
Departementet skriver videre at det «forutsettes at partene arbeider for at det inngås avtaler om tilpasninger i, og unntak fra, reglene for arbeidstid både lokalt og sentralt».
Advarer
Budskapet blir ikke tatt godt imot av Unio - og heller ikke henvisningen til den nye kriseloven.

Siste nytt om corona-situasjonen
- Det vil ikke være klokt av regjeringen å bruke fullmaktsloven på dette området. Det vil skape uro og frustrasjon blant store grupper av helsepersonell, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
Hun mener en slik bruk av fullmaktsloven «unødvendig vil kunne forsterke slitasjen på dem som bidrar til at vi kommer oss gjennom krisa».
- Vi må unngå at helsepersonell brenner lyset i begge ender og ikke glemme vernet som den enkelte arbeidstaker har. Dette er ikke en situasjon som går raskt over, men noe vi må stå i lenge, sier Lied.
- Situasjonen er ekstraordinær
I brevet fra departementet heter det at målet med henvendelsen er å begrense forstyrrelsen av sentrale samfunnsfunksjoner og avhjelpe negative konsekvenser for befolkningen, næringslivet, offentlig sektor eller samfunnet for øvrig.

Skrekktall: - Dette er virkeligheten
«Regjeringen ber begge parter vise ekstraordinær vilje til å finne gode løsninger for samfunnet og for den enkelte virksomhet og arbeidstaker.»
Departementet ber alle organisasjonene om et svar på henvendelsen innen mandag morgen klokken 9.30.
«Et viktig grunnlag for å vurdere behovet for en forskrift, er hvilke avtaler partene selv har inngått. ASD ber derfor om en kort redegjørelse fra organisasjonene om hvilke avtaler som er inngått og hvilke initiativ organisasjonene har tatt for å få til avtaler», skriver Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) i brevet.
Regjeringen forsikrer at en forskriftsendring vil holde seg innenfor de rammene arbeidsmiljøloven gir til lokale avtaler og ha kort gyldighetstid.
- Situasjonen er ekstraordinær, skriver departementet og framholder at arbeidet med en forskrift må forseres kraftig og at den vil kunne bli fastsatt «kort tid etter den nevnte fristen».
