Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt ubeskrivelig

Roy Halland Hansen var blant de første på ulykkesstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hansen var en av de aller første som kom til ulykkesstedet, der tre døde og tre ble hardt skadd i natt.

Fikk radiomelding

- Jeg var på vei rundt Oscarsborg i båt da det gikk ut melding på VHF-radioen om ulykken. Jeg var bare rundt 500 meter unna, kjørte rett til stedet i full fart og kom dit like etter redningsskøyta. Det var helt ubeskrivelig. Det lå folk overalt, hardt skadd, sier han til Dagbladet.no.

På Småskjær gjorde han det han kunne for å skaffe medisinsk hjelp til de mange ofrene.

- Da jeg så skadene skjønte jeg at jeg ikke hadde kompetanse til å gjøre noe selv. Jeg kontaktet folk på Oscarsborg, og kastet meg i båten igjen for å hente fem frivillige fra Røde Kors som bisto arrangementet der ute. De gjorde en kjempeinnsats med de skadde fram til redningshelikopteret ankom, sier Hansen.

Han deltok i søket i sjøen for å forsikre seg om at det ikke lå skadde i vannet. Så fraktet han selv to ofre som var ved bevissthet til kai i Drøbak, der ambulansene ventet.

- Svært mørkt i natt

Hansen driver selskapet RIB Event, som bruker hurtiggående båter av samme type som ulykkesbåten til profesjonelt arrangerte utflukter. Den erfarne båtmannen forteller at Småskjær kan være vanskelig å oppdage nattestid.

VANSKELIG REDNINGSAKSJON: Det var bekmørkt i Drøbaksundet i natt. Foto: SCANPIX
VANSKELIG REDNINGSAKSJON: Det var bekmørkt i Drøbaksundet i natt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var spesielt mørkt der i natt. Jeg er svært godt kjent i Drøbaksundet og har over 200 timer i båt i området, men måtte selv gløtte på kartet. Det var liten sikt og vanskelig å navigere på ulykkestidspunktet, sier han til Dagbladet.no.

Hele Drøbak er i dag preget av den tragiske båtulykken

- Det er dypt tragisk, sier Hansen.

Måtte gå med sakte fart

Båtfører og redningsmannn Fritz Jakob Fredriksen på redningsskøyta «Uni Oslofjord» rykket ut til dødsulykken fra et oppdrag i Horten, og kom til stedet etter kollegene på RS «Odd Fellow II» og Roy Halland Hansen.

På vei til Småskjær måtte det frivillige mannskapet på «Uni Oslofjord» kvele alle instinkter og gå langt saktere enn de ville, i frykt for selv å skape en farlig situasjon.

- Det var mye båter på fjorden i forbindelse med en seilas, og ikke alle hadde lanterner. De var veldig vanskelige å se i mørket, og vi var nødt til å redusere farten for å være sikre på å ikke treffe dem, sier Fredriksen til Dagbladet.no, og tilføyer:

- Det gjør noe med deg når du vet det står om sekunder, men ikke kan komme deg fram så raskt som  mulig. Opplevelsen sitter fortsatt i kropp og sinn, sier redningsmannen, som er svært preget av nattas oppdrag.

image: - Helt ubeskrivelig

- Vi sørget for flomlys på ulykkesstedet så medisinsk personell kunne jobbe. Ubeskrivelig, sier Fredriksen.

Han og kollegene blir i dag debriefet av Redningsselskapets kriseeksperter.

Tilstanden er i ettermiddag uforandret for de to som ligger på Ullevål Universitetsykehus.

Det er en 17 år gammel jente med hode-, ansikt-, bryst- og bruddskader og en 30 år gammel mann som er livstruende skadd og hvor tilstanden er ustabil. I tillegg har det kommet en pasient fra Ahus.

- Vi har fått en kvinne på cirka 30 år fra Ahus som er alvorlig skadd. Hun har hode, bryst og bruddskader. Kvinnen skal opereres, men det er usikkert når det blir, sier informasjonsrådgiver Alf T. Bøhler ved Ullevål universitetssykehus til Dagbladet.no.

<B>HARDT SKADD:</B> Tilstanden er kritisk for flere av de skadde etter båtulykken.
<B>SMÅSKJÆR:</B> Den hurtiggående båten gikk på denne holmen i stor fart.
<