Helt uenige om terroristens helse

Staten mener Anders Behring Breivik er i svært god form. Advokaten hans mener han er mentalt syk av isolasjonen.

MOTPARTER: Breiviks advokat Øystein Storrvik og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted står langt fra hverandre i spørsmålet om Breiviks ve og vel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTPARTER: Breiviks advokat Øystein Storrvik og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted står langt fra hverandre i spørsmålet om Breiviks ve og vel. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Partene står svært langt fra hverandre under rettssaken om Anders Behring Breiviks soningsregime. Mens staten mener Breivik er i god fysisk og psykisk form, mener hans advokat Øystein Storrvik at klienten har tatt mental skade av å sitte isolert siden han ble pågrepet 22. juli 2011.

- Hovedinntrykket fra Breiviks helsesjournaler er, etter vårt syn, at han stort sett gjennom det aller meste av soningsoppholdet er i nesten overraskende god tilstand, både fysisk og psykisk, sier Fredrik Sejersted til Dagbladet i rettssalen - som av praktiske og sikkerhetsmessige årsaker er flyttet til gymsalen i Skien fengsel, hvor Breivik soner forvaringsdommen på 21 år.

- Liten tvil

Sejersted har i retten vist til at terroristen selv har gitt uttrykk for at han har det fint, i samtalene han har med fengselsbetjentene og andre profesjonelle aktører han omgås.

Men nettopp dette kan være et tegn på at han er skadet av isolasjonen, mener Storrvik.

- At han ikke er psykisk frisk, er det liten tvil om, konstaterte han i retten.

- Det er generelt svært uheldig sitte isolert. Breivik har sittet i så mange år at det virkelig vil ha betydning; et typisk tegn er at man mister kritisk blikk på egen situasjon, at man blir fornøyd med veldig lite, sa terroristens advokat.

Hodepine

Storrvik viser til at Breivik har sagt han har hatt hodepine, problemer med søvn og følelse av meningsløshet, og at han savner mer fellesskap og mer lufting enn nå - noe Sejersted under sitt innledningsforedrag beskrev som ikke noe utover det vanlige.

- Utover isolasjonshodepine har han ikke hatt noen problemer - han har av og til brukt sovepiller og nesespray, ellers ingenting, sa regjeringsadvokaten.

Han beskrev også hvordan de fengselsansatte rapporterer at Breivik ofte er ved godt humør, og spøker og ler.

I tingretten fikk Breivik medhold i at staten har brutt Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 3, om tortur og umenneskelig behandling, bl.a. fordi isolasjonen har vart for lenge og ikke er godt nok begrunnet.

Eneste på sitt nivå

37-åringen er for tida den eneste fangen i Norge som sitter på såkalt særlig høyt sikkerhetsnivå (SHS). Dette innebærer bl.a. at han ikke får møte andre fanger, og mottar de fleste besøkende med glassvegg imellom.

Storrvik mener det er et stort problem at klienten for det meste omgås fengselsbetjenter.

- De har forbud mot å knytte relasjoner, og de nedtegner alt han sier og gjør. Han har ingen andre å snakke om rettssaken med enn betjentene, men de lager notater av disse samtalene, som havner i Kriminalomsorgens arkiv - og så ender de opp her i retten, sa advokaten.

- Det er illustrerende på problemet; at han ikke har ett eneste fortrolig menneske å snakke med som han kan bygge relasjon til.

Fem minutter med mor

Storrvik viser til at det eneste besøket Breivik har hatt med direkte kontakt, er det siste besøket fra moren, før hun døde i 2013. Denne kontakten varte i fem minutter.

Et annet tegn på at Breivik er preget av isolasjonen framkommer i et av brevene han har skrevet, ifølge advokaten.

- Hovedproblemet med å sitte alene er at tankene får flyte fritt uten korreksjon. Ved å sitte alene og tenke får man svart-hvitt-tenkning, tanker som ikke er forenlig med vanlig måte å tenke på, sa advokaten.