Doble munnbind

Helt uenige

Fauci bruker to munnbind samtidig. - Ikke noen smittevernfaglig begrunnelse, sier Nakstad.

MUNNBIND-UENIGHET: Anthony Fauci er president Bidens smittevernekspert, og går god for å bruke to munnbind samtidig. Men Espen Nakstad avviser at det er effektivt mot smitte. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 105 000 +739
innlagt261 -8
døde 711 +24
påvist smittet 137 000 000+779.6K
døde 2 960 000 +13.3K
Se mer

I det siste har flere og flere av de amerikanske samfunnstoppene blitt observert mens de tydelig har to lag med munnbind - som oftest et av tøy over et vanlig kirurgisk munnbind.

Både Joe Biden og Kamala Harris har praktisert dette i ukevis, og lyrikk-komet Amanda Gorman hadde på seg et kirurgisk et under et rødt tøymunnbind - som matchet det øvrige Prada-antrekket - under sin oppsiktsvekkende opptreden på presidentinnsettelsen i forrige uke.

- Innlysende

President Bidens smittevernrådgiver Anthony Fauci, som tidvis hadde en stri jobb under Donald Trump, er også stadig oftere blitt sett med to lag munnbind. Og han burde jo vite svaret på det åpenbare spørsmålet:

Virker det?

- Sannsynligvis, sier Fauci til NBC News' «Today».

STILIKON: Lyriker Amanda Gorman fikk ikke bare oppmerksomhet for sitt dikt «The Hill We Climb», men også for antrekket fra Prada, med matchende tøymunnbind over et kirurgisk et. CNP/SplashNews.com/NTB
STILIKON: Lyriker Amanda Gorman fikk ikke bare oppmerksomhet for sitt dikt «The Hill We Climb», men også for antrekket fra Prada, med matchende tøymunnbind over et kirurgisk et. CNP/SplashNews.com/NTB Vis mer

Smitteverneksperten forklarer det mange av oss vet nå - at munnbind fysisk hindrer smådråper fra åndedrettet i å spre seg til andre personer; i tillegg utgjør de til en viss grad beskyttelse for bæreren selv.

- Så hvis du har et fysisk dekke med ett lag og legger enda et lag over, er det innlysende at det sannsynligvis er mer effektivt. Det er årsaken til at man ser folk med dobbelt munnbind eller en utgave av [åndedrettsvernet] N95.

Avviser effekt

Verken i Norge eller USA har helsemyndighetene gått ut og anbefalt en slik løsning. Helsedirektoratets assisterende direktør avviser under spørsmål/svar-runden på DBTV fredag at dobbeltløsningen beskytter bedre mot coronasmitte.

- Det er ikke noen smittevernfaglig begrunnelse for å bruke doble munnbind, sier Nakstad til Dagbladet.

- Det er bedre å bruke munnbind korrekt, ut fra det som er anbefalingen, og i tillegg holde god avstand, og tilpasse hvordan man beskytter åndedrettet sitt hvis man jobber med pasienter på sykehus, i forhold til det man gjør ute på gata, for eksempel, legger han til.

Nakstad har merket seg at dobbeltbruken nå brer om seg i USA.

- Det jeg har sett i USA, er at en del bruker tøymunnbind i litt mer fancy varianter, og så har de et kirurgisk munnbind på innsiden. Og det er nok fordi en del tøymunnbind har ikke kjempehøy filtrasjonseffekt, sier han.

DOBBELT OPP: Visepresident Kamala Harris, i forbindelse med at hun denne uka fikk dose nr. 2 av Moderna-vaksinen tirsdag. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB
DOBBELT OPP: Visepresident Kamala Harris, i forbindelse med at hun denne uka fikk dose nr. 2 av Moderna-vaksinen tirsdag. Foto: Leah Mills / Reuters / NTB Vis mer

Estetikk

Nakstad påpeker at for å få CE-merket et tøymunnbind i Europa kreves rundt 70 prosents filtrasjonsevne, mens kirurgiske munnbind filtrerer 95-99 prosent av alle partikler.

- Hvis du da bruker et ordentlig kirurigsk munnbind på innsiden, men synes dette ser veldig stygt ut, er det mulig å ta på et tøymunnbind på utsiden for at det skal se penere ut - iallfall så jeg flere eksempler av dette på presidentinnsettelsen i USA. Så det kan være sånne ting som gjør det, sier den assisterende helsedirektøren.

Men flere utenlandske forskere understøtter Faucis holdning:

- Et munnbind er et hinder partikler må passere; et munnbind nummer to innebærer å legge til enda et hinder. Dette øker sjansen for at partikkelen blir fanget før den kommer igjennom på den andre siden, sier Linsey Marr, professor ved universitetet Virginia Tech, til seniornettstedet AARP.

Oppfordrer til dobbeltbruk

Marr anbefaler kombinasjonen blant andre Fauci og Gorman bruker: et kirurgisk bind under et finmasket tøybind.

Virginia Tech-professoren og kollegaen Monica Gandhi ved University of California, San Francisco publiserte sine funn i desember, og oppfordrer folk til å gå med dobbelt sett med munnbind.

- For maksimal beskyttelse bør man ha på et tøybind som ligger stramt over et kirurgisk bind. Det kirurgiske bindet fungerer som et filter, og tøybindet utgjør et ekstra filterlag og forbedrer samtidig passformen, skriver de to.

Stor forskjell

Mange varianter av munnbind er i omløp nå til dags, og enkelte syr også sine egne. Men det er stor forskjell på hvor mye de ulike typene beskytter.

BRUKER TO: President Biden er gjentatte ganger sett med to munnbind. Her med et tøybind over ei ansiktsmaske av N95-typen. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
BRUKER TO: President Biden er gjentatte ganger sett med to munnbind. Her med et tøybind over ei ansiktsmaske av N95-typen. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer

Dårligst er bind med bare ett lag, og hjemmelagde to- og trelags tøybind har bare 50-60 prosents effektivitet, ifølge studier referert til av CNN.

Kirurgiske bind - den «vanlige» typen - består av tre lag med ikke-vevd stoff, typisk plastikk. Det fargede øverste laget er laget av «spunbound» polypropylen.

En japansk/amerikansk studie fra i fjor kommer til at kirurgiske munnbind er ca. 50 prosent effektive når det gjelder å beskytte bæreren mot andre personers aerosoler (svevende partikler), og 60-70 prosent effektive når det gjelder å beskytte andre.

- Men ha på et kirurgisk bind under et tøybind, og du får over 91 prosents effektivitet for partikler, sier Joseph Allen ved Harvard T.H. Chan School of Public Health til CNN.

N95 best

Marr og Gandhi mener det nest beste alternativet er et trelags bind laget av elastisk finmasket stoff som former seg etter ansiktet, med et utskiftbart ikke-vevd høyeffektivt filtermateriale - for eksempel fra en støvsugerpose.

Den desidert beste varianten er ansiktsmasker av N95/FFP1/FFP2-typen. Disse er laget av fibre vevd med en elektrisk ladning som fanger partikler, på samme måte som en sokk fester seg til et teppe i en tørketrommel.

UNNGÅ MUNNBIND: Munnbind kan hindre smitte, men ikke alle bør bruke det, forteller Espen Nakstad. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Vurder å oppgradere fra et tøymunnbind til et kirurgisk bind, oller fra et kirurgisk bind til en N95 eller tilsvarende, hvis disse er tilgjengelige. Bedre ansiktsmasker hjelper til med å redusere risikoen fra mer smittefarlige virusstammer, skriver Tom Friedman, tidligere direktør i det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC), på Twitter.

Det er imidlertid ikke mange nok N95-masker i omløp til at CDC kan anbefale dette. I tillegg er de vanskeligere å puste gjennom enn mer vanlige munnbind, og instituttet frykter at folk i større grad vil la være å bruke noen form for beskyttelse på grunn av dette.

Fordeler med tøy

Assisterende helsedirektør Nakstad understreker at personer i helsetjenesten skal bruke produkter som er laget for det - som kirurgiske munnbind, som klassifiseres som medisinsk utstyr.

- Mens er man i det offentlige rom, hvor smitterisikoen er mye lavere og det skal mye mer til å få dråpesmitte, kan man også bruke tøymunnbind. Fordelen med det er at man kan bruke det flere ganger, og man kan vaske det, og så videre, sier han.

Fordi filtreringsgraden er dårligere enn for kirurgiske bind, kan ikke tøybind brukes på sykehus.

- Men de gir veldig god effekt når det brukes i det offentlige rom og ikke med pasienter. Derfor anbefaler vi egentlig begge deler, og så er det egentlig opp til den enkelte hva man vil bruke, sier Nakstad - som altså ikke ser noen grunn til å bruke dobbelt opp med munnbind.

- Det er bedre å bruke noe man er vant til, og som fungerer - og hvis man vil ha best mulig filtrasjonseffekt, bør man bruke et kirurgisk munnbind og ikke et tøymunnbind, avslutter han.

Status vaksinasjon Full oversikt

897 511 (16.7%)i Norge har fått dose nr 1
296 980 (5.53%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer