Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Helt uforståelig

Det mener menneskerettsadvokat Mohammad Mostafaei om at norske myndigheter kunne tvangsreturnere Rahim Rostami (19) til Iran.

DØDSDØMT: Iranske Rahim Rostami (19) ble tvangsutsendt fra Norge til Iran. Der skal han ha blitt kastet rett i skrekkfengselet Evin utenfor hovedstaden Teheran. Foto: Privat
DØDSDØMT: Iranske Rahim Rostami (19) ble tvangsutsendt fra Norge til Iran. Der skal han ha blitt kastet rett i skrekkfengselet Evin utenfor hovedstaden Teheran. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iranske Rahim Rostami (19) ble tvangsutsendt fra Norge til Iran. Der skal han ha blitt plassert rett i skrekkfengselet Evin utenfor hovedstaden Teheran.

Nyhetsmagasinet Ny Tid har avslørt at 19-åringen ble sendt ut av Norge, til tross for at han ifølge iranske rettspapirer er dømt til døden i hjemlandet.

Dagbladet har sett rettspapirene som er oversatt av norsk politi. Utlendingsnemnda (UNE) tok ikke hensyn til dommen, og 9. februar overleverte norsk politi ham til iranske myndigheter på Imam Khomeini-flyplassen i Teheran.

- Rahim er i en nødssituasjon. Han sitter på isolat fordi iranske myndigheter hevder han har bedrevet propaganda mot regimet og utført handlinger mot rikets sikkerhet, sier Nemetollah Malekshaian, styreleder for Den iranske asylforeningen i Norge. 

Han har nå sendt brev til Justisminister Knut Storberget, der han ber norske myndigheter om å iverksette tiltak for å redde Rostamis liv.

- Uforståelig Den iranske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Mohammad Mostafaei som fikk politisk asyl i Norge etter å ha flyktet fra hjemlandet i februar, har vanskelig for å forstå at norske myndigheter kunne sende Rostani ut av landet.

- UFORSTÅELIG: Den iranske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Mohammad Mostafaei, har vanskelig for å forstå at norske myndigheter kunne sende Rostami ut av landet. Foto: Espen Røst/Dagbladet
- UFORSTÅELIG: Den iranske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Mohammad Mostafaei, har vanskelig for å forstå at norske myndigheter kunne sende Rostami ut av landet. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Det er kjent at Rostami var politisk aktiv, og Iran driver massiv etteretning av iranere i Norge, derfor er det uforståelig for meg at de kunne sende Rostani tilbake til Iran, sier han.

I den Islamske Iranske straffeloven heter det at «Enhver Iraner eller utlending som utenfor Irans grenser begår (...) straffbare handlinger og senere befinner seg i Iran eller blir deportert til Iran, blir straffet i henhold til den Islamske straffeloven»

- Om han har drevet det regimet omtaler som propaganda mot regimet, vil han straffes hardt, sier Mostafaei.

Han mener opposisjonelle som blir arrestert utsettes for tortur, og forteller at Evin-fengselet er det værste stedet å havne for politiske fanger.

- Fangene holdes helt isolert, og blir utsatt for utstrakt tortur, sier han.

PÅ FLYTTEFOT: Rahim Rostami (19) flyttet fra asylmottaket på Senjehesten og hjem til vergen Frode Olsen. Olsen ser på Rostami som en sønn, og er redd for hva som kan skje med han i skrekkfengselet utenfor Teheran. Foto: Privat
PÅ FLYTTEFOT: Rahim Rostami (19) flyttet fra asylmottaket på Senjehesten og hjem til vergen Frode Olsen. Olsen ser på Rostami som en sønn, og er redd for hva som kan skje med han i skrekkfengselet utenfor Teheran. Foto: Privat Vis mer

Advokaten mener politiske henrettelser har økt kraftig i hjemlandet de siste årene, og anslår at 50 opposisjonelle ble drept av regimet i Iran ifjor.

- Bare i Evin-fengselet ble 10 opposisjonelle henrettet i 2010, så langt i 2011 er 5 politiske fanger henrettet i skrekkfengselet, hevder han.

- Feilbehandling Talsmann for Iran Human Rights (IHR), Mahmood Amiry-Moghaddam mener det å ha søkt asyl i et annet land i seg selv gjør deg til en opposisjonell av regimet i Iran.

- At Rostami ble fengslet umiddelbart etter ankomst til Iran, viser at norske myndigheter har gjort en feil, sier han.

Den avhoppede iranske diplomaten Mohammad Reza Heydari fortalte onsdag til NRK at Iran driver massiv overvåkning av Iranere i Norge. Han sa at regimets mål er å hindre enhver opposisjon mot Iran i Norge.

Utlendingsnemnda (UNE) var de som fattet det endelige avslaget på Rahim Rostamis asylsøknad.

JULAFTEN: Rahim Rostami hos familien Olsen på Julaften 2009. Foto: Privat
JULAFTEN: Rahim Rostami hos familien Olsen på Julaften 2009. Foto: Privat Vis mer

- Vi undersøker forholdene i saken, og har blant annet kontakt med ambassaden i Teheren. Foreløpig har vi ingen ytterligere kommentar, sier seniorrådgiver i Utlendingsnemnda, Don Radoli

Justisdepartementet har bedt UNE om en redegjørelse i Rostami-saken.

- Skulle det vise seg seg at feilvurderinger har medført retur av noen som har et beskyttelsesbehov, og personen utsettes for forfølgelse, vil det være en alvorlig sak, sier statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, til Dagbladet.

- Vi har hatt flere tvangsreturer til Iran, men har ingen indikasjoner på at en asylsøknad i seg selv er årsak til straffeforfølgelse i Iran, sier han.

- Redd for livet hans - Jeg er veldig bekymret for han. Han er nesten som en sønn for meg, sier Rostamis tidligere verge, Frode Olsen, som bor på Senja i Troms.

Olsen forteller at ingen i Rostamis familie eller venner har hørt noe fra 19-åringen siden 19. mars.

ISFISKETUR: Rahim Rostami på isfisketur med Frode Olsen og familien på Olaheimvannet på Senja i 2009. Foto: Privat
ISFISKETUR: Rahim Rostami på isfisketur med Frode Olsen og familien på Olaheimvannet på Senja i 2009. Foto: Privat Vis mer

- Vi er mange her oppe i nord som krysser fingrene for Rahim nå, han er en utrolig fin og godt likt gutt. Vi håper han kommer tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media