Lærere kan prioriteres i vaksinekøen:

- Helt uforståelig

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er skuffet over at det er opp til kommunene å prioritere lærere i vaksinekøen. Kunnskapsminister Guri Melby (V) mener at man må ta høyde for lokale forhold.

SKAPER FORVIRRING: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, jublet innledningsvis over at lærere skulle prioriteres i vaksinekøen, men mener at beslutningen nå skaper forvirring. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKAPER FORVIRRING: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, jublet innledningsvis over at lærere skulle prioriteres i vaksinekøen, men mener at beslutningen nå skaper forvirring. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

Regjeringen har bestemt at ansatte på skoler og barnehager kan prioriteres i vaksinekøen.

- Barnehager, skoler og SFO planlegger for grønt nivå, med færre smitteverntiltak. Den forsinkede vaksineleveransen gjør at vi nå justerer prioriteringen for å sikre at flest mulig av de ansatte er beskyttet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

NRK meldte tirsdag at ansatte i barnehager og skoler skal gå foran i vaksineprioriteringen slik at de er ferdig vaksinert til høsten. I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet presiseres det imidlertid at kommunene kan velge å prioritere denne gruppa etter at helsepersonell og risikogruppene er vaksinert.

- Skaper forvirring

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, omtaler regjeringens beslutning som «helt uforståelig».

- Det som var etterlengtet nyhet som kunne skape trygghet, skaper nå forvirring og usikkerhet. At regjeringen mener det er viktig å vaksinere lærere - men overlater prioriteringen til kommunene - er helt uforståelig, sier han til Dagbladet.

- Det er veldig merkelig hvis de mener at lærere burde vaksineres, at de ikke tar avgjørelsen selv, sier han.

Kommunene kan prioritere inntil 10 prosent av vaksinedosene til ansatte i barnehager, skoler og SFO. Dette gjelder første vaksinedose, og kommunene velger selv om de vil omprioritere, opplyser regjeringen.

PÅ OVERTID: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, mener at regjeringens beslutning kommer på overtid. Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ OVERTID: Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, mener at regjeringens beslutning kommer på overtid. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Tar høyde for lokale forhold

Overfor Dagbladet sier Melby at regjeringen ikke har innført påbud om at lærere skal prioriteres fordi det allerede er en krevende situasjon for kommunene.

- Jeg har stor tro på at kommunene ønsker å prioritere ansatte i skoler og barnehager, men vi må ta høyde for at det kan være lokale forhold som gjør at de ønsker å gjøre det på en annen måte, sier hun.

FHI har vært åpne om at å prioritere en yrkesgruppe vil gi merarbeid, både på det å identifisere gruppen, kalle inn og kommunisere rundt dette.

- Har dere vært i dialog med kommunene om dette?

- Det har vært utredet av FHI og Helsedirektoratet, og de har veldig tett dialog med kommunene. Grunnen til at vi ikke har gjort det tidligere er fordi vi mener at det har vært unødvendig. Vi håpte at vi skulle vaksinere alle med første dose innen august, men nå ser det ut til at det blir forsinket, sier Melby.

Leder i Utdanningsforbundet betegnet det som «uforståelig» at regjeringen overlater det til kommunene at lærerne skal prioriteres. Melby avviser kritikken:

- Jeg mener at vi sier det såpass klart og tydelig at det ikke er noen tvil om hva regjeringen ønsker, samtidig så tror jeg at vi alle skal ha respekt for det kommunene står i, sier Melby og legger til:

- Det er ingen tvil om at vi gjennom hele pandemien har krevd mye av kommunene. De har stått i førstelinja, sier hun.

KUNNSKAPSMINISTER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KUNNSKAPSMINISTER: Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Etterlengtet»

Før regjeringens presisering om at det vil være opptil kommunene selv å prioritere lærerne, omtalte Handal nyheten som «etterlengtet».

- Vi har flere ganger tatt opp lærernes plass i vaksinekøen med norske myndigheter. Inntil nå har beskjeden vært at det ikke har vært grunn til å prioritere lærere, sa Handal til Dagbladet før departementets presisering.

Han la til:

- Nå er det gode nyheter, og det betyr at lærere i skoler og barnehager går en tryggere skole- og barnehageoppstart i møte til høsten. Det er bra. Jeg tror at det kan gi barn og unge et bedre utdanningstilbud. Vi vet at trygghet hos de involverte er viktig.

- Mener du at regjeringens beslutning kommer på overtid?

- Ja, det mener jeg, sa Handal.

- Jeg tror lærere vil tenke at det er etterlengtet, men at det kommer for seint, sier Handal, og opplyser at han også mener at beslutningen kommer seint.

Omdiskutert

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om skjenkestopp, og faren smitte på utesteder. Vis mer

En eventuell prioritering av lærere og andre yrkesgrupper i vaksinekøen har vært omdiskutert den siste tida.

Regjeringen har til nå fulgt Folkehelseinstituttets anbefaling om å ikke prioritere vaksinasjon av enkelte yrkesgrupper eller personer med samfunnskritisk jobb framfor andre, skriver NTB.

Da regjeringen likevel valgte å prioritere stortingsrepresentantene og en rekke andre samfunnskritisk nøkkelpersonell i mai, tilspisset debatten seg. Flere stortingsrepresentanter valgte å avstå fra sin dose og sa de ønsket å gi den til en lærer.

FHI åpnet

Tidlig i april åpnet imidlertid FHI for å la lærere rykke framover i vaksinekøen. Ved stor smittespredning bør lærere og annet pedagogisk personell prioriteres, mente FHI.

Denne gruppa vil kunne prioriteres spesielt etter at alle risikogruppene (alle ned til 45 år) og helsepersonell er vaksinert, het det i et faglig råd om vaksiner som ble publisert i april.

FHI tok imidlertid forbehold om at dette bare skal gjelde ved stor smittespredning som gjør det vanskelig å ha skoler i normal drift.

- Dette vil kunne beskytte både lærere og annet pedagogisk personell, men også bidra til å opprettholde åpne skoler og barnehager og slik beskytte barns hverdag, het det.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer