Voldtekt

- Helt uholdbart

I en e-post skriver Oslo-politiet at de ikke tar imot anmeldelser i juli. Rødt krever at justisminister Emilie Enger Mehl ordner opp.

KREVER GREP: Tobias Drevland Lund (R) krever at justisminister Emilie Enger Mehl tar grep slik at kvinner får anmeldt voldtekter på sommerstid: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVER GREP: Tobias Drevland Lund (R) krever at justisminister Emilie Enger Mehl tar grep slik at kvinner får anmeldt voldtekter på sommerstid: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

- Det er helt uholdbart, sier stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra Rødt.

I midten av juni skrev Dagbladet om eksperter som advarte om svært lange ventetider for å anmelde voldtekter på sommeren.

«Tar ikke imot anmeldelser»

Advokat Thomas Benestad uttalte at det kan ta opptil to måneder å få anmeldt på sommerstid. Daglig leder Rannveig K. Andresen ved Dixi ressurssenter mot voldtekt bekreftet bekymringen.

- Det har vært for lang ventetid i flere år. Dessverre er det sånn at folk ikke slutter å voldta selv om det er sommer, sa Andresen til Dagbladet.

- Vi kan ikke ha det sånn at man ikke får anmeldt etter noe så forferdelig som en voldtekt. Det er viktig at ofre får anmeldt overgrep hele året, sier Rødt-politikeren.

I en e-post Benestad har fått fra politiet, og som Dagbladet har sett, bekreftes problemet langt på vei.

«Dersom det gjelder mottak av anmeldelser, så tar vi ikke imot anmeldelser tilbake i tid i ukene 28-29-30, bare akutte hendelser. Vi på Mottak er i vanlig drift igjen f.o.m. 1.8.» heter det i en e-post advokaten har mottatt fra Oslo-politiet.

- Ekstra belastning

- Dette sommerstengt-svaret er en utfordring og en enda større belastning for kvinnene som har opplevd et forferdelig overgrep, sier Drevland Lund i Rødt.

Politiinspektør Grete Lien Metlid sier til Dagbladet at innholdet i meldingen ikke er riktig, og sier det er beklagelig at den var upresis.

Drevland Lund mener det går ut over rettssikkerheten til kvinner i Norge at de må vente med å anmelde voldtekter i juli.

- Det er ikke sånn at voldtekter slutter på sommeren. Vi vet at jo lengre tid det tar å få levert anmeldelsen, jo vanskeligere er det å anmelde. Mange kvinner må psyke seg opp for å ta det skrittet, og den lange ventetida gjør det enda vanskeligere.

- Mehl må på banen

Rødt-politikeren krever nå at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) griper inn for løse problemet.

- Nå må justisministeren på banen for å sikre at kvinners rettssikkerhet blir ivaretatt - også på sommeren, sier Drevland Lund.

- Hva mener du Mehl skal gjøre?

- Hun må sikre bedre bemanning, slik at man også får mottatt anmeldelser på sommeren, sier Rødt-politikeren.

Statssekretær Erik Idsøe (Sp) svarer på vegne av justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

– Grov integritetskrenkende kriminalitet som alvorlig vold, mishandling i nære relasjoner og alvorlig seksuallovbrudd er framhevet av Riksadvokaten i årets prioriteringsrundskriv for straffesaksbehandlingen. Dette er også prioritert i tildelingsbrevet fra departementet til politiet, sier Idsøe og fortsetter:

- Jeg forutsetter at politidistriktene tilrettelegger for praktiske løsninger slik at folk kan anmelde dersom man utsettes for kriminalitet.

- Prioritert område

Leder av felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid sier det automatiske e-postsvaret nå er endret.

- Mottak av anmeldelser gjennomføres gjennom hele sommeren, sier Metlid og understreker:

- Seksuallovbrudd er et prioritert område i Oslo politidistrikt. Også gjennom sommeren når det normalt er noe lavere kapasitet er mottak og oppfølging av personer utsatt for seksuelle overgrep prioritert og løpende håndtert. Oslo politidistrikt har et godt etablert og velfungerende system for mottak og oppfølging av personer utsatt for overgrep, både når det gjelder akutte saker og hendelser som ligger noe tilbake i tid.

Ifølge Metlid er det ikke noen ventetid på å anmelde voldtektssaker, selv om de er noen dager eller uker gamle, slik advokaten og Dixi hevder.

- Når det konkret gjelder saker som ligger noe tilbake i tid, har ikke Oslo politidistrikt i utgangspunktet ventetid på oppfølging av personer som ønsker å inngi anmeldelse på slike forhold. Med mindre det er saker av akutt karakter og tidskritisk med tanke på bevissikring, har vi dialog med den enkelte fornærmede og bistandsadvokat, og det legges til rette for at fornærmede kan inngi anmeldelse når det passer fornærmede, sier Metlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer