Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helt umulig å slippe ut

Ungdommer kunne bli medlemmer i AUF i Oslo uten å vite det. Men det var nesten umulig å melde seg ut. En «tvangsinnmeldt» skrev ni utmeldingsbrev uten at det nyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annen, som for øvrig ble vervet av Jens Stoltenberg, ber Kommunerevisjonen sørge for «at jeg slipper flere henvendelser fra AUF i dette livet».

Gjennomgangen av AUF i Oslos iherdige innsats for å skaffe medlemmer er ikke uten muntre innslag.

Forskutterte

Kommunerevisjonen antar at AUF i Oslo totalt forskutterte medlemsavgift for 1240 personer i perioden 1992- 1994. I forbindelse med granskningen av den såkalte forskutteringspraksisen tok Kommunerevisjonen våren 1995 kontakt med om lag 60 angivelige AUF-medlemmer i Oslo.

  • 15 av de kontaktede hadde betalt kontingent selv.
  • 4 var usikre.
  • 41 svarte at de ikke ønsket å være medlemmer.

Noen av disse ga utfyllende svar pr. brev. Brevene gir inntrykk av særdeles pågående medlemsverving.

En spøk

Å bli slettet som AUF-medlem var derimot ikke lett.

En ungdom forteller at han som ledd i en spøk i vennekretsen ble innmeldt i AUF på slutten av 80-tallet.

- Etter at jeg ble klar over innmeldingen, har jeg ved flere anledninger henvendt meg til AUFs kontorer for å gjøre det klart at jeg ikke var interessert i et medlemskap. Fram til 1991 mottok jeg flere henvendelser fra AUF innholdende medlemsskrift og innbetalingsblanketter for medlemskap, skriver denne personen, som aldri har hatt ønske om å være AUF-medlem.

Vervet på skolen

Dette skriver en som betalte kontingent én gang, i 1988/89:
«Jeg gikk i tredje klasse på Lambertseter videregående skole, og det var en politisk debatt der Jens Stoltenberg klarte å verve en del nye medlemmer, inkludert meg selv. Siden innmeldingen har jeg aldri betalt ny kontingent, og har ansett dette på linje med å melde meg ut.

Likevel har det hvert eneste år siden den gang blitt sendt regninger og purringer på medlemskap, før det årlige maset blir avsluttet ved en telefonoppringning fra en representant for AUF som hvert eneste år har lovet å slette meg fra listene. For moro skyld kan det nevnes at minst en av disse henvendelsene er blitt foretatt av Anders Hornslien, noe jeg husker i og med at han var innom samme skole og jeg gjenkjente navnet,» skriver det ufrivillige AUF-medlemmet, som håper brevet kan hjelpe til opprydning «og samtidig sørge for at jeg slipper flere henvendelser fra AUF i dette livet».

- Aldri mer AUF

En far skriver og bekrefter at sønnen ikke er betalende medlem.
«Medlemskapet ble betalt for det første året, men da hans interesse for AUF ikke var til stede, ringte jeg og sa opp hans medlemskap. Fikk da til svar at for å bli utmeldt måtte man personlig møte opp. Dette ble avvist av meg. Da krav om medlemskontingenten for andre år kom, ringte jeg og sa fra at min sønn ikke var medlem, da hans medlemskap var oppsagt og at hans kontingent ikke ville bli betalt. Fikk da til svar: «Det skal vi nå se på».»

En skriver at han meldte seg inn ett år og meldte seg ut året etter, men aldri betalte medlemsavgift.
«Jeg har ikke noe som helst ønske om noensinne i fremtiden å ha kontakt med AUF,» skriver han.

MUNTERT: Rettens gjennomgang av Oslo AUFs bestrebelser for å skaffe medlemmer er ikke uten muntre innslag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!