RAMMET AV RAKETT: Dette huset i Nahariya i Nord-Israel ble truffet av en av rakettene fra Libanon i natt. Foto: AFP PHOTO/Omer Messinger
RAMMET AV RAKETT: Dette huset i Nahariya i Nord-Israel ble truffet av en av rakettene fra Libanon i natt. Foto: AFP PHOTO/Omer MessingerVis mer

- Helt usannsynlig at Hizbollah står bak

Er ikke interessert i å føre krig mot Israel for å hjelpe palestinerne, mener Midtøsten-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no):Både Hamas og Hizbollah nekter for at de stod bak rakettutskytingen fra Libanon mot Nord-Israel i dag.

Det ble skutt mellom tre og fem raketter inn i Israel, og Israel svarte med å skyte granater mot mål i Libanon.

Hvis det faktisk er Hizbollah som står bak angrepet, vil situasjonen i Midt-Østen ha tatt en svært farlig vending, melder BBC.

Brukte utdaterte raketter
Men det er lite som tyder på at verken Hamas eller Hizbollah står bak.

Det skal ha blitt brukt en gammel rakett-type som Hizbollah ikke har brukt på mange år, og hvis de faktisk hadde ønsket en konflikt med Israel nå ville de avfyrt langt flere raketter, melder Haaretz.

- Jeg tror ikke Hizbollah er interessert i å åpne en ny front mot Israel, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Hilde Henriksen Waage.

- Hizbollah er primært opptatt av situasjonen i Libanon. Verken Libanon eller de andre arabiske landene er interessert i å føre en krig for å komme palestinerne til unnsetning, sier hun til Dagbladet.no.

- Palestinske grupper står bak
Israelsk TV melder at det trolig er palestinske grupperinger i Libanon som står bak rakettangrepet. Det spekuleres blant annet i om Folkefronten for Palestinas frigjøring står bak.

FN-STYRKER: Et FN-kjøretøy patruljerer grensa etter rakettangrepet i natt. Foto: AFP PHOTO/ALI DIA
FN-STYRKER: Et FN-kjøretøy patruljerer grensa etter rakettangrepet i natt. Foto: AFP PHOTO/ALI DIA Vis mer

- Jeg vil tro det er palestinske grupper som står bak, sier Henriksen Waage.

- Hva vil konsekvensen for situasjonen i Midtøsten være hvis det er Hizbollah som står bak?


- Jeg tror det er så lite sannsynlig at det er liten grunn til å spekulere i det i det hele tatt.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah advarte i går Israel mot et angrep mot Libanon; skulle de finne på noe slikt, vil de lide et enda mer forsmedelig tap enn i 2006.

- Liten sympati fra lederne
Etter at Israel gikk til angrep mot Gaza har det også vært store protester i så godt som alle de arabiske landene. Men støtten til palestinerne er ifølge professoren langt større i befolkningen enn blant lederne i landene.

- Lederne vil gjerne gi verbal støtte og lar folket protestere, men de vil ikke føre en ny krig. Blant det arabiske folket er det stor sympati for palestinerne. Men helt siden 1948 har det vært slik at de omliggende lederne i araberstatene stort sett ser på palestinerne som en byrde, en belastning og et problem. Det er ikke slik at det er sterk solidaritet mellom palestinerne og lederne i de andre landene. Palestinerne brukes politisk av araberstatene når det passer dem, men det er det, mener Henriksen Waage.

- Jeg tror det er slik at lederne i Libanon, Jordan, Syria, Egypt, og til og med lederne i Fatah, synes at det er helt greit at Israel tar dette oppgjøret med Hamas. De er alle livredde for islamister, sier Midtøsten-eksperten.


Traff pleiehjem

Det er uklart hvor mange personer som ble skadet i bombeangrepet mot Israel i dag morges.

Ifølge Jerusalem Post ble fem personer lettere skadet.

Ifølge Haaretz traff en av bombene ved et pleiehjem, og beboere der skal ha blitt skadet av glassplintre.

Andre melder at to personer skal være lettere skadd, og flere skal være i sjokk etter angrepet, som skal være gjennomført med Katyusja-raketter.

Den opprinnelig sovjetiske rakettypen har vært hyppig brukt av Israels fiender opp gjennom historien, og ble i sin tid eksportert til Iran og Irak. Den iranskstøttede militsen Hizbollah har vært kjent for å bruke rakettene i sine angrep.

I formiddag ble det varslet om det nytt rakettangrep mot Israel, men det viste seg å være falsk alarm. Et overlydssmell — braket et fly skaper når det bryter lydmuren — kan ha blitt feiltolket som rakettnedslag, sa en talsmann for hæren.

PÅ HUSTAK: Her slo en av rakettene ned. Foto: AFP PHOTO/ Omer Messinger
PÅ HUSTAK: Her slo en av rakettene ned. Foto: AFP PHOTO/ Omer Messinger Vis mer
ØDELAGT KJØKKEN: Dette gjorde rakettangrepet med hjemmet til denne israelske kvinnen. Foto: AFP PHOTO/ Omer Messinger
ØDELAGT KJØKKEN: Dette gjorde rakettangrepet med hjemmet til denne israelske kvinnen. Foto: AFP PHOTO/ Omer Messinger Vis mer