Helt ute

Hva skal vi med helter? De unge er sin egen helt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I FORRIGE UKE

ble vi minnet om den enorme kraften som ligger i en heltemodig handling. Denne lille unike egenskapen bare noen få mennesker er utstyrt med, og som kan skille liv og død. Der de andre passasjerene satt paralysert, trosset Odd Eriksen den nærmest lovmessige handlingslammelsen og satte seg selv på spill i flydramaet.

DET FINNES MANGE

typer helter. Denne måneden vier Time magazine en hel seksjon på å hylle vår tids europeiske forbilder. Det er de to hjelpearbeiderne Simona & Simona som får være eksempler på det ultimate helteikon. Uten tanke på fare for eget liv har de to bygd skoler, trent lærere og fraktet medisiner i et krigsherjet Irak før de ble tatt som gisler. Det kunne selvsagt vært hvem som helst av de andre hjelpearbeiderne i Irak som ble valgt. Men for å bli en stor helt må du få medienes søkelys på deg. Sånn har det ikke alltid vært.

DET VAR RENESSANSEN

som vekket til live det sekulariserte moderne heltekonseptet. Middelalderen var ikke opptatt av menneskets egen grenseoverskridelse. Storheten kom fra Gud og de ekte heltene var martyrer, misjonærer og prester. Men renessansen gjenoppdaget de greske og romerske heltene og anerkjente menneskets evne til å sette seg selv i fare for den gode sak eller for å få livet i belønning. Dermed ble de store stridsførerne vekket til live - de som ofret seg selv i en kamp der de selv gikk under.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer