Helt uten venner

Det er ikke lett å være statsminister Kjell Magne Bondevik om dagen. I går sa både Ap og SV blankt nei til budsjettsamarbeid. Og nå venter politikerforakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets opposisjon vender statsminister Kjell Magne Bondevik og hans regjering ryggen.

At både Ap og SV i går sa nei til budsjettsamarbeid, kan bety at Bondevik må true med kabinettsspørsmål og regjeringskrise for å få budsjettet i havn.

Men foreløpig kan Bondevik føle seg trygg: Selv om opposisjonen ikke vil forhandle med regjeringen, er det ingen som vil ha regjeringskrise. Derfor får landet etter all sannsynlighet et budsjett.

Men prisen politikerne må betale er økt politikerforakt. Bare de færreste har forståelse for spillet som nå pågår mellom Storting og regjering.

Ikke støtte

Etter at Ap og SV i går totalt avviste å forhandle med Høyre, KrF og Venstre, måtte Bondevik & co bare innse at de ikke har flertall for et eneste budsjettforslag. Det som er enda verre, er at Ap avviser muligheten for å gi subsidiær støtte til Bondeviks budsjett. Heller ikke Frp-formann Carl I. Hagen lover å stemme på regjeringens opplegg etter at Frp's eget budsjettforslag er blitt nedstemt.

- Regjeringen har i samarbeid med regjeringspartiene i Stortinget en løpende vurdering av situasjonen, sier Bondevik, som beklager at det ikke var mulig å komme til enighet med Ap.

- Det var bevegelse i forhandlingene og vilje til løsninger på budsjettområder som betyr mye for begge parter, men avstanden ble for stor, sa Bondevik.

Hagen redder?

Nå går regjeringspartiene to vanskelige uker i møte. De må satse på å få flertall for budsjettforslaget fra enten Frp eller Ap. Dette må skje innen finansinnstillingen skal debatteres i Stortingssalen den 26. og 27. november.

Er situasjonen fremdeles uavklart da, kan Kjell Magne Bondevik bli tvunget til å stille kabinettsspørsmål.

Innen den tid vil sannsynligvis regjeringen prøve nye runder med Frp. Carl I. Hagen avviser ikke muligheten for nye forhandlinger, men han vil stille beintøffe krav.

- Jeg legger merke til at regjeringens tilbud til Ap var langt rausere enn tilbudet Frp mottok. De tar oss kanskje ikke på alvor, men de tar feil dersom de tror de kan kjøpe støtte og betale med knapper og glansbilder, sier Hagen til Dagbladet.

Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen sier at han ikke har gitt opp håpet om å skaffe flertall for regjeringens budsjettforslag.

- Vi jobber med spørsmålet hele tida. Det er ikke tatt noen beslutning hvilke alternativer som er mulige. Vi diskuterer saken, sier Nilsen.

I TRØBBEL: Ingen opposisjonspolitikere på Stortinget vil ha noe med statsminister Kjell Magne Bondevik og hans regjering å gjøre. Dermed kan budsjettproblemene ende med krise og trussel om kabinettsspørsmål.