RASENDE PÅ AKTOR: Forsvarerne, her ved advokat (f.v) Morten Furuholmen, Magne Brun og  Carl Bore, raser mot aktor Petter Mandt etter at det kommer fram at vekta på 22,4 kilo kokain også består av bager og embalasje. Foto: Benjamin A. Ward
RASENDE PÅ AKTOR: Forsvarerne, her ved advokat (f.v) Morten Furuholmen, Magne Brun og Carl Bore, raser mot aktor Petter Mandt etter at det kommer fram at vekta på 22,4 kilo kokain også består av bager og embalasje. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Helt utrolig at dette kommer fram nå

Advokatene til de fem tiltalte i Bolivia-saken kaller aktor Petter Mandt useriøs fordi han har tiltalt fem for innførsel av 22,4 kilo kokain, når narkotikaen verken er riktig veid eller analysert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Petter Mandt skal i dag gå i gang med sin avsluttende prosedyre i den alvorlige narkotikasaken der fem personer er tiltalt etter at tre norske kvinner ble tatt med narktotika i baggasjen i Cochabamba i Bolivia i mai 2008.

Fire personer er tiltalt etter mafiaparagrafen fordi aktor mener de sto for planleggingen av narkotikasmuglingen, og mener de var del i en organisert kriminell gruppe. Den femte, en 21 år gammel kvinne fra Lillesand, ble tatt med kokain i kofferten sammen med Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez.

Kokainkaos Dagen før Mandt går i gang med sin avsluttende prosedyre, kunne han fortelle retten at mengden kokain lagt til grunn i tiltalen, 22,4 kilo kokain, har blitt veid feil. Det er svært oppsiktsvekkende opplysninger, og forsvarsadvokatene mener det er useriøst at dette kommer så seint i rettssaken.

- Kokainen er veid sammen med bagene. Kokainen veide dermed mer enn det skulle, og det ligger heller ikke ved dokumentasjon for styrkegrad, sa Mandt.

Politioverbetjent Rune Reitan i Kripos ble også hentet inn på telefon fra Bolivia. Han kunne bekrefte at de har veid bagene, og ikke den rene narkotikaen.

- De har veid bagene med innholdet i, sa han til retten i går.

FÅR KJEFT: Statsadvokat Petter Mandt (t.h) og politiadvokat Joakim Staff får kjeft fordi hovedbeviset, narkotikabeslaget på 22,4 kilo ikke bare består av kokain. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FÅR KJEFT: Statsadvokat Petter Mandt (t.h) og politiadvokat Joakim Staff får kjeft fordi hovedbeviset, narkotikabeslaget på 22,4 kilo ikke bare består av kokain. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Han forteller at de har et forhold kalt «bruttovekt» i Bolivia, der de veier narkotika sammen med bager eller annen embalasje.

- Useriøst Det får advokatene til å se rødt.

- Det er første gang jeg har vært i en alvorlig narkotikasak der man verken vet sikkert kvantum eller styrkegrad. Det er meget betenkelig, raste advokat Morten Furuholmen, som representerer den såkalte skuespilleren (23) - som aktor mener er blant organisatorene.

Advokat Vibeke Knapstad, som representerer mannen (26) aktor mener er den norske hovedmannen, mener det hele er oppsiktsvekkende.

- Det er helt utrolig at dette kommer opp helt til slutten. Det er rett og slett useriøst, mener hun.

Foreslår halvering Furuholmen understreker at det i tillegg til bagene kan være annen embalasje som også tar litt av vekten rundt narkotikaen.

I sin bevisoppgave til statsadvokat Petter Mandt med kopi til medforsvarere og Oslo tingrett, ber Furuholmen om at det innhentes opplysninger og dokumenter fra Bolivia som viser beslaget da kokainpartiet ble oppdaget på flyplassen i Cochabamba.

«Jeg ber også om at det innhentes presise analyser som er egnet til å bestemme med sikkerhet styrkegrad og vekt av det beslaglagte stoffer», skriver Furuholmen.

VEIDE SAMMEN MED BAGENE: Politiet i Bolivia veide kokainen sammen med bagene de lå i. Her står den nå korrupsjonsbeskyldte og tidligere sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, ved koffertene. 
Foto: Arild Vik/Scanpix
VEIDE SAMMEN MED BAGENE: Politiet i Bolivia veide kokainen sammen med bagene de lå i. Her står den nå korrupsjonsbeskyldte og tidligere sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, ved koffertene. Foto: Arild Vik/Scanpix Vis mer

Kripos-etterforsker Rune Reitan sier at et svar om styrkegradsanalyse vil komme fra et labratorium om kort tid, men han sier at det er uklart om det er et resultat man allerede har i saksmappa.

Men dersom Mandt ikke framskaffer konkrete bevis som viser hvor stort kvantum og styrken på narkotikaen, kan det bli svært formildende for de tiltalte i saken.

Furuholmen foreslår på spørsmål fra dommeren at man dermed halverer kvantumet og bruker laveste styrkegrad.

- Vi har jobbet med dette lenge - Forstår du at forsvarerne er rasende, statsadvokat Mandt?

- Ja, men vi har hatt akkurat samme dokumentasjonen alle sammen. Men det ser ut til at tallet på 22,4 kilo, som det har blitt lagt grunn til i rettsprosessen i Bolivia, ikke er riktig. Dette er ikke noe vi har holdt tilbake, men noe Kripos har jobbet med lenge i Bolivia, sier Mandt.

Han bekrefter at han har lest bevisoppgaven fra Furuholmen, der han etterspør presise analyser, og at de har jobbet med det lenge.

USERIØST: Advokat Vibeke Knapstad er sjokkert over at statsadvokat Petter Mandt kommer med opplysninger om at kokainbeslaget ikke er så stort som det står i tiltane. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
USERIØST: Advokat Vibeke Knapstad er sjokkert over at statsadvokat Petter Mandt kommer med opplysninger om at kokainbeslaget ikke er så stort som det står i tiltane. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer