VIL HA SVAR: Heikki Eidsvoll Holmås (SV) krever at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) møter i Storinget for å forklare hvorfor hun lempet på miljøkrav for et selskapet som en Høyre-donor har investert 36 millioner kroner i. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA SVAR: Heikki Eidsvoll Holmås (SV) krever at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) møter i Storinget for å forklare hvorfor hun lempet på miljøkrav for et selskapet som en Høyre-donor har investert 36 millioner kroner i. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Helt utrolig at regjeringen griper inn til fordel for bedrifter de har fått valgkampstøtte av

Høyre-sponsor tjener på miljøminister Tine Sundtofts (H) overkjøring av eget direktorat. SV krever svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt utrolig at regjeringen politisk griper inn og helt uten begrunnelse dropper miljøkrav til fordel for bedrifter de har fått valgkampstøtte av, sier stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås, som sitter i miljø- og energikomiteen for SV.

Trosset eget direktorat Som Dagbladet fortalte i går(krever Dagbladet Pluss-tilgang), omgjorde miljøminister Tine Sundtoft (H) et vedtak fra Miljødirektoratet slik at selskapet Norterminal Floating Storage AS likevel får drive med såkalt oljeomlasting fra skip til skip i Korsfjorden i Finnmark - selv om det er is på fjorden.

Rederiet Stolt-Nielsen Ltd, som gjennom et datterselskap har gitt en halv million kroner i valgkampstøtte til Høyre, har investert 36 millioner kroner i Norterminal og er dermed tjent med Høyre-statsrådens avgjørelse.

-  Jeg krever at Tine Sundtoft kommer til Stortinget og redegjør for saken. Hun må garantere at dette har ingenting å gjøre med valgkampstøtten Høyre har fått fra dette selskapet, sier Holmås.

- Dette er helt uakseptabelt, det er grunn til at vi har en miljøkrav, legger han til. 

Miljødirektoratet begrunnet sitt nei med «et meget stort potensial for akutt forurensing (...) i et svært miljøsårbart område».

Fylkesmannen i Finnmark og Kystverket leverte også kritiske høringsuttalelse i forkant. Fylkesmannen har blant annet vist til at «de berørte vannforekomstene er del av et beskyttet område, med status som nasjonal laksefjord», samt at nærheten til Finnland medfører at «et uhell kan kan få konsekvenser i en annet stat».
 
Les hele høringsuttalelsen her.

Fylkesmannen mente det kan gi grunn til å behandle Norterminals virksomhet strengere enn andre anlegg.

- Is og olje stor utfordring Kystverket skriver i sin uttalelse at «is og frittdrivende olje [vil] være en stor utfordring for effektiv innsats mot oljeforurensning». Kystverket viser videre til at det har vært gjort en del forskning på området, «men dette har etter vår kjennskap så langt ikke materialisert seg i en effektiv verktøykasse mot olje i is selv om våre kunnskaper på området har blitt bedre».  

Les hele uttalelsen her.

Likevel blir det nå opp til selskapet selv å vurdere om det er forsvarlig å drive omlasting når det er is på sjøen - i motsetning til det tidligere absolutte forbudet.      

- Vi er enige i de forholdene som Kystverket trekker frem, og det er en av grunnene til at vi konkret krever at omlasting ikke skal skje dersom is kan øke faren for forurensing eller påvirke en eventuell forurensningsaksjon negativt, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet. 

- Gjennom vedtaket har virksomheten fått strenge miljøkrav som er basert på de lokale miljøforholdene, og slik har vi imøtegått høringsuttalelsen fra fylkesmannen. Det skal for eksempel ikke gjennomføres omlastingsoperasjoner når det er fast eller oppbrutt is, issørpe, drivende isflak eller andre former for is på sjøen innenfor en avstand på 1 km fra omlastingsstedet dersom dette kan øke faren for forurensning eller påvirke en eventuell forurensningsaksjon negativt, legger han til.

Venstre: - Blankofullmakt til selskapet Også regjeringsstøttepartiet Venstre er kritisk. Partiets nestleder Ola Elvestuen, som også miljøpolitiske talsmann, sier til Dagbladet at miljøvernministeren har endret en klar bestemmelse til en vag en - som i «praksis er en blankofullmakt til selskapet som nå kan gjøre som det vil».

- Og det gjør de i en nasjonal laksefjord! Dette er et meget sårbart område, med mange rødlistearter og sjeldne fugler, sier han.

Han mener beslutningen føyer seg inn i en rekke av avgjørelser der sårbare fjordsystemer må vike for næringsvirksomhet.

Stortinget har opprettet 52 nasjonale laksevassdrag og 29 laksefjorder for å gi et utvalg av de viktigste laksebestandene særlig beskyttelse - uten særlig hell, ifølge Venstre-politikeren:

- Nasjonale laksefjorder skulle vi ha, for å sikre at villaksen kom i første rekke. Men hvis det ikke påvirker et eneste vedtak... I sak etter sak framstår det som fine ord og teninger på et kart, men det har ingen konsekvenser for den praktiske politikken, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere valgkampbidragene fra Stolt-Nielsen Ltd til regjeringspartiene. 

- Jeg må holde meg til saken, sier han.   

NB! I går skrev Dagbladet at Stolt-Nielsen Ltd er registrert i Burma. Det er feil. Selskapet er registrert i Bermuda.

LEMPET PÅ MILJØKRAV: Selsakpet Norterminal har tidligere ikke fått lov til å gjennomføre såkalte omlastingsoperasjoner «når det er fast eller oppbrudt is, issørpe, drivende isflak eller andre former for is på sjøen innenfor en avstand på én kilometer fra omlastingsstedet». Sundtoft endret kravet til at selskapet selv får ansvar for å vurdere om is gjør det forsvarlig å gjennomføre omlastingsoperasjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LEMPET PÅ MILJØKRAV: Selsakpet Norterminal har tidligere ikke fått lov til å gjennomføre såkalte omlastingsoperasjoner «når det er fast eller oppbrudt is, issørpe, drivende isflak eller andre former for is på sjøen innenfor en avstand på én kilometer fra omlastingsstedet». Sundtoft endret kravet til at selskapet selv får ansvar for å vurdere om is gjør det forsvarlig å gjennomføre omlastingsoperasjoner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer