Russlands invasjon av Ukraina:

«Helt utrolig»

Over 1000 russiske soldater skal ha blitt drept eller såret i to luftangrep, hevder Ukraina. Norsk ekspert tror helt spesiell årsak ligger bak.

STORE TAP: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier de russiske tapene etter angrepet i Makijivka trolig er mye større enn det russiske myndigheter rapporterer. Video: Dagbladet TV / Vegard Krüger Vis mer
Publisert

Været kan ha vært en helt avgjørende forklaring på hvordan Vladimir Putins brutale krigsmaskin skal ha mistet over 1000 soldater til to ukrainske luftangrep på én dag.

Det mener den pensjonerte generalløytnaten Arne Bård Dalhaug, tidligere sjef for Forsvarsstaben.

- Det kan forklare hvorfor Russland samlet så mange soldater på ett sted. Det kan være at de rett og slett ikke har mulighet til å holde varmen på en annen måte, sier Dalhaug til Dagbladet.

SNART TOMT: Det kan bli færre store angrepsbølger mot Ukraina. Årsaken skal være at Russland begynner å gå tomme for missiler. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Over 1000 drept eller såret

Mandag gikk ukrainske myndigheter ut og fortalte at de på nyttårsaften hadde gjennomført et luftangrep mot russiske styrker i Makijivka i Donetsk fylke.

Målet for angrepet var en skolebygning, som russiske styrker skal ha brukt som kaserne.

Ukraina hevder at minst 400 russiske soldater ble drept i angrepet, og at ytterligere 300 ble såret. Hvis opplysningene stemmer, er det et av de største enkelttapene Russland har lidd under invasjonen av Ukraina.

Tirsdag ble nok et russisk nederlag annonsert av ukrainske myndigheter.

Da gikk den ukrainske generalstaben ut og fortalte om et annet luftangrep de gjennomførte mot russiske styrker på nyttårsaften.

Målet for dette angrepet var landsbyen Tsjulakivka i Kherson fylke, og Ukraina hevder at 500 russiske soldater skal ha blitt drept eller skadd i angrepet.

- Til sammen er det snakk om et veldig, veldig stort antall russiske soldater. Særlig innenfor et så kort tidsrom. Det er helt utrolig, sier generalløytnanten Dalhaug.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

Ikke riktig utrustet

Russiske soldater har helt siden Putin valgte å gå til en fullskala invasjon av Ukraina i februar i fjor, lidd av utstyrsmangel. En del av utstyret Putins krigsmaskin har gitt til sine soldater, er også regelrett dårlig - ofte på grunn av alder og slitasje.

- Skal en soldat overleve og fungere på vinterstid, må de være riktig utrustet. Det er ikke de russiske soldatene, sier den tidligere forsvarstoppen.

Flere av de mobiliserte russiske soldatene har blitt tvunget til å kjøpe alt fra soveposer til førstehjelpsutstyr selv.

Dette, i kombinasjon med sårbare russiske forsyningslinjer, kan ha tvunget det militære lederskapet i Russland til å ta direkte ukloke beslutninger, tror Dalhaug.

- Skal du legge så mange soldater samlet, bør det være en ekstrem sikkerhet knyttet til det. Det virker heller ikke å ha vært tilfellet, sier han.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

«Grovt uaktsomt»

Kasernen i Makijivka i Donetsk fylke ble truffet av en amerikansk HIMARS-rakett, som har en rekkevidde på 80 kilometer. HIMARS er et langtrekkende og presist artillerisystem.

Det er uklart hvilke type våpen Ukraina brukte til å angripe de russiske styrkene i Tsjulakivka i Kherson fylke, men området er innenfor rekkevidden til helt vanlig ukrainsk artilleri.

- Russerne er jo ikke direkte dumme. Selv om de har dårlige kart, kan de se på Google Maps og måle avstanden selv. De må ha visst at dette var innenfor rekkevidden til fiendenes artilleri, og når du vet det, må du tenke på å spre styrkene utover eller flytte dem bakover, sier Dalhaug.

Igjen kommer utstyrsmangel inn i bildet når Dalhaug skal prøve å forklare hvorfor de russiske styrkene ikke ble plassert bortenfor artillerirekkevidde.

- Det krever at Russland har nok kjøretøyer til å frakte soldatene fram og tilbake. Det er slett ikke sikkert at de har, og skulle de hatt, kan det være at de har tenkt at det tar for lang tid å kjøre soldatene fram og tilbake, sier den pensjonerte generalløytnanten.

I sum mener Dalhaug at Russlands behandling av sine egne soldater er «grovt uaktsomt».

- Det russiske lederskapet har en helt generell mangel på respekt for menneskeliv, ikke bare fiendenes, men også ens egne, sier Dalhaug.

VITSER OM RUSSLAND: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forteller en vits om Russland og NATO under et intervju med David Letterman. Video: Twitter / Netflix. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Mye høyere

Dødstallene fra angrepene mot Makijivka og Tsjulakivka er ennå ikke bekfreftet fra uavhengig hold. Russland har vedgått at de led «betydelige tap» i Makijivka, men hevdet mandag at antallet drepte er 63.

- Jeg har tilbrakt tre år sammen med disse bandittene i Donbas, og når de føler behovet for å si at antallet drepte var 63, kan du være helt sikker på at tallet er mye, mye høyere, sier Dalhaug.

Tirsdag kveld, etter intervjuet med Dalhaug, oppjusterte Russland sine dødstall til 89.

Mellom 2016 og 2019 var Dalhaug sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina. Da reiste han regelmessig til og i Øst-Ukraina, og hadde møter med lederne av de såkalte folkerepublikkene i Donetsk og Luhansk - fylkene som utgjør Donbas.

Russiske myndigheter har til gode å kommentere det angivelige angripet mot deres styrker i Tsjulakivka.

Det hører imidlertid til sjeldenhetene at Russland i det hele tatt vedgår at de er blitt angrepet. Enda sjeldnere går de ut med tall over tap, slik de gjorde i går.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer